Samas ei tohiks sellist otsust liiga järsku vastu võtta, sest nii pöörate omavahel täitsa tülli.

Siin on mõned nipid, mida silmas pidada, kui sa ei soovi talle enam igakuiselt raha anda:

1. Alustuseks, ära hellitagi teda üldse ära

Selle sammuga tuleb muidugi varakult alustada, et ei peaks hiljem mõtlema, et miks sa üldse teda nii kaua hellitanud oled. Kui su laps ongi harjunud, et sa talle iga päev süüa teed või annad talle raha, et ta saaks moodsaid brändirõivaid kanda, on hiljem raske öelda, et hakaku ta seda nüüd ise endale võimaldama.

2. Ole valmis, et tunned end veel mõnda aega süüdi

Tea, et isegi täiskasvanud laps võib jalgu trampida ja sind süüdistada, et sa teda ei armasta või öelda muid inetuid asju. Ära lase tal endas süütunnet tekitada. Mõtle sellele: kas tahad, et ta ka 40aastaselt veel sult raha küsimas käiks?

3. Räägi talle oma rahaasjadest

Su laps ei pruugi mõistagi, et tegelikult sa ei suple rahas. Ehk on just lapse arvete tasumine su rahakotile raskelt mõjunud? Või ehk oled pidanud paljust loobuma, et talle kõike võimaldada?

4. Hoiata teda ette

Olenemata sellest, millist muutust sa talle nüüd peale surud — ehk tahad, et ta maksaks oma toidu eest ise või tasuks kodus elades mingi osa kommunaalidest -, hoiata teda ette. Vähemalt kuu oleks viisakas, aga tal kulub ca 3-6 kuud, et oma elus vajalikud muudatused teha (näiteks lisatöö saamine).

5. Alusta väikeste asjadega

Kui sa oled terve elu oma täiskasvanud last üleval pidanud, ei saa sa ootamatult talle öelda, et maksku ta nüüd kõige eest ise. See on tohutu kulu ja ta pole selleks valmis. Esiteks, alusta pisikestest asjadest nagu näiteks telefoniarve. Seejärel autoliising ja alles siis üür. Nii saab ta paremini aru, kui kallis elu tegelikult on ja kui hästi tal seni läinud on.

6. Mõtle ta elukorraldus läbi

Uuri välja, kui palju ta täna teenib ja seejärel mõtle, milline on ta praegune elukorraldus. Ta üür ei tohiks olla rohkem kui 25-30 protsenti tema netopalgast. Ehk on tal aeg kolida soodsamasse elamisse? Aita tal seda teha.

7. Istuge maha ja vaadake ta eelarve üle

Su laps polegi ehk kunagi reaalselt kirja pannud, milline ta praegune eelarve on, aga kui sa aitad tal seda mõista, võid teda palju aidata.

8. Millele ta liiga palju kulutab?

Ehk on see sõpradega pidutsemine, reisimine või hoopis toidu tellimine koju? Vaadake üle ta kontojääk ja krediitkaardi arved ning tehke kindlaks, mis on need asjad, millele ta liiga palju raha raiskab. Esialgu võib tunduda keeruline sellele piir panna, aga too talle näiteid, millega see lõppeda võib.

9. Julgusta teda palka juurde küsima

Olenevalt sellest, kui kaua ta oma praegusel töökohal olnud on ja kui hästi tal seal läheb, võib olla aeg küsida palka juurde. Võimalik, et ta pole ise selle pealegi tulnud, sest sina oled ju ka seni talle raha andnud, aga nüüd, kui need “head ajad” on läbi, on aeg tal ohjad haarata.

10. Kingi talle jõuludeks kinkekaarte

Ära kingi talle susse või kosmeetikat või diivanipatju. Kingi talle hoopis toidupoodide kinkekaarte, mida tal reaalselt vaja võiks minna.

Allikas: Madamenoire