Tõsi, on ka neid, kes suudavad laste sisemaailma hoopis täpsemalt kaardistada — aga see oskus nõuab keerulist lapsepõlve. Näiteks sellist nagu Hoppi Wimbushil — naisel, kes annab Eestis peagi seminari oma lemmikteemal: kuidas kasvada koos, loomulikult ja teadlikult.

Põhja-Inglismaal keerulises peres üles kasvanud Hoppi ebakindel keskkond võõpas ta kujunemisjärgus maailma üsna mornidesse toonidesse, mõju avaldas omakorda ka ema kalduvus iga paari aasta tagant uue mehega abielluda. Selline pea peale keeratud maailm pani teda juba varajases nooruses elu üle arutlema.

Hoppi, kel tänaseks on peagi täiskasvanuikka jõudmas kaks isiklikku ja üks kasulaps, leiab, et teismeliste kasvatamisel tuleb küll reeglid paika panna, ent veelgi tähtsam on see, kuidas neid luua ja reguleerida. „Nad kompavad pidevalt piire ja seda, kuidas nende ületamine meid mõjutab,“ selgitas Hoppi teismeliste hingeelu. „Mida ma olen rakendanud oma laste peal, on kõdirünnak — selle asemel et nende peale vihastuda, ma kõdistan neid. Neil on valida, kas nad teevad õige otsuse ja pääsevad või teevad ikkagi vale valiku ning saavad karistuseks kõdistamise. Enamasti näevad nad vahetult enne vale otsuse tegemist, et ma hakkan neid kõdistama. Ja siis, naerdes ja karjudes, et ma seda ei teeks, otsustavad ümber.“

Hoppi sõnul mängib vanemate käitumine suurt rolli. Asjale lisab pinget oht võtta malli minevikust ja enda vanemate tehtust. Nii ongi osa Hoppi tööst aidata vanematel nende endi minevikust valukohad üles leida. Raskuspunkt on siin mõistel emotsioon.

Kuigi isadel on peres võtmeroll, on just emadel jõud muuta maailma — ja see algab oma laste kasvatamisest. Kõigil emadel on oma kasvatusstiil, mis ei muutu, sest tuleneb nende loomusest. Kui aga ühendada see stiil töötavate vahendite ning mõjusa lähenemisviisiga, on juba võimalik aidata oma lastel end väärikatena tunda.

Eelolevale seminarile soovitab Hoppi tulla vanematel koos, sest nii tekib neis ühistunne. Kui lapsed valdavad oma vanemate vahele pääsemise ja nende eraldamise strateegiat, siis Hoppi eesmärk on hoopis pere ühendada — luua vanemates teineteise toetamise vajadus ka siis, kui nad on eri meelt.

„Need küsimused tuleb vanematel lahendada omavahel, mitte laste ette tuues, sest viimasel juhul hakkavad lapsed sellega samastuma,“ selgitas Hoppi.

Kahe ja poole päeva pikkune seminar koos Hoppi Wimbushiga pakub sissevaadet sellesse, milline mõju on armastusel ja empaatial ajule. Seda teades on ainult üks samm teismeliste eluterve emotsionaalsuse toetamiseni, ilma neid alles kujunemisjärgus inimesi alla surumata.

Kolme lapse ema Hoppi Wimbush on läbi viinud emotsionaalse intelligentsuse ja teadliku lapsevanema koolitusi ligi kolm aastakümmet. Tema teadliku lapsevanema kursus on tõeliselt oodatud ja hinnatud mitmel pool Euroopas. 2018. aastal viib ta kursuseid läbi Eestis, Suurbritannias ja Taanis. Seminar “Kasvame koos — teadlikult ja loomulikult” on mõeldud nii lapsevanematele kui ka erialatöötajatele, kes soovivad toimida rohkem südametasandilt ning omandada kiired ja tõhusad meetodid elu valusama poole tervendamiseks, õppida eluterveid, loomingulisi väljendusviise, et loomulikul teel perekonna ühist energiat harmoonilisele tasandile viia.

Hoppi Wimbushi kursus toimub Adila puhkekeskuses 19. — 21. oktoobril.