Beebid ja kuum päike

Beebidel ja väikelastel soovitab perearstikeskuse „Sinu Arst" perearst Anna Luik pigem toas püsida ning käia väljas hommikul ja õhtupoolikul. Päikese käes viibimist ja toimetamist tuleks vältida kella 12-16 ajal, mil päike on kõige intensiivsem.

Imikuid, kes on peamiselt vankris, ei tohi randa kaasa võtta, kui õhutemperatuur on üle 25 kraadi. Vankris on palav ja umbne, õhk ei liigu ja tita ei oska ju öelda, kui tal on paha olla. Niisiis on ülekuumenemise oht väga suur!

Üldiselt tasuks igal võimalikul juhul vältida õrna nahaga imiku päikese käes viibimist. Ning kunagi pole seda liiga palju öeldud: ära jäta iialgi beebit (või lemmikloomi) palava ilmaga autosse! Õhupilust aknas ei piisa!

Väikelapsed ja päikesekaitse

Kuna väiksed lapsed armastavad rannas ringi lipata ja vee ääres mängida, tuleb väga suurt rõhku panna nende naha kaitsmisele ohtliku UV-kiirguse eest. Väikelastel soovitatakse kasutada päikeseblokaatoreid, mille SPF on 40+, soovitatavalt 50. Erinevaid, spetsiaalselt imikutele ja väikelastele mõeldud päikeseblokaatoreid leiab apteekidest. Tuleks jälgida, et kogu keha saaks korralikult kreemiga kaetud ja rannas aega veetvale väikelapsele soovitaks selga jätta ka heleda puuvillase särgikese ja pähe mütsi või rätiku.

Ära unusta kaitsta lapse pead ja silmi!

Müts on palava päikesega iga lapse peas suisa kohustuslik, sest hoiab peanupu jahedamana ning aitab ennetada kuumarabandust. Tihti unustavad päikeseprille kandvad vanemad soetada need ka oma lastele - lapse silmad vajavad aga täpselt samasugust kaitset nagu meie omad ja lapsel on ebamugav pidevalt silmi kissitada. Jälgi, et päikeseprillidel oleks nii UVA- kui UVB-filter.

Kuidas kaitsed sina oma last päikese eest?