September on kogunud lasteaia- ja koolilapsed jälle kokku. Kogenud proviisor teab, et hoolimata sellest, milline on olnud suveilm, on viirused kohe platsis. Ühe lapse need võtavad, teise aga jätavad.

“Lastekollektiivis liiguvad viirushaigused ikka kõige kiiremini ning lapsed on nendele vastuvõtlikumad kui täiskasvanud,” ütleb Liivi Allikas. “Mis sellest suvest rääkida — seda pole peaaegu üldse olnud. Aga kui lapsed said suve jooksul oma immuunsüsteemi tugevdada — ujumise, suplemise ja päevitamisega, marjade või muude aiasaadustega –, siis on ka viirushaigustele vastuseis kindlam. Aga kui viirushaigused kimbutavad, siis organism on nõrk ja viirused teevad oma töö.

Kodutohtri septembrikuu teemad
* Teadlikult õppides elu kergemaks

* Rõõm seksist kogu eluks

* Mis teeb sind näljaseks?

* Laps tervemana lasteaias ja koolis

* Paanikahäire: põgene või võitle

* Närvivalule pidur peale!

* Söögi-joogiga kõhule häid baktereid

* Pilk kätele

* Mehe pikem elu terve eesnäärmega
Viimastel aastatel on tõesti juba september olnud viirushaiguste kuu; kui mitte, siis oktoober kindlasti. Viirused on väga erinevad. Ja lapsed tulevad erinevatest peredest: üht vaevavad kõhuhädad, teisel on nohu või köha. Kui lapsed kokku saavad, eks nad siis jagavadki üksteisele viirusi.”

Turgutada või mitte?

Kui aga laps pole õnneks viirusevangis, siis kuidas tema organismi tugevdada, et haigeks ei jääks? Osa lapsevanemaid loodab looduse peale ega taha keemilistest turgutajatest kuuldagi. Või üldse turgutamisest — küll laps peab ise vastu.

“Ega lapsevanemale saa seda kohustuseks teha, et lapsele turgutit annab,” leiab proviisor. “Hästi paljud on seda meelt, et apteegiturgutit pole vaja, või kasutatakse käepäraseid looduslikke vahendeid. Ega see paha ei tee. Aga mingil moel võiks lapse immuunsüsteemi vajaduse korral ikka turgutada. Seda ütlen oma töökogemuste põhjal. Kui apteeki tagasi tullakse, siis sageli öeldakse, et tegin selle ja selle tootega lapsele immuunsust tugevdava kuuri ja ta pidas vastu kaks kuud — ei jäänud haigeks.

Need immuunsüsteemi tugevdajad ikkagi toimivad — ega neid muidu apteegis müüdaks, kui poleks tõepõhja all. Aga need tahavad järjepidevat tarvitamist. Kui vitamiinid või muud organismi tugevdajad kapi peal seisavad ja neid kord kuus võetakse, siis pole lootust, et see lapse kaks kuud tervena hoiab.”

Millised on parimad looduslikud turgutised, kas peaks lisaks võtma polüvitamiine ja D-vitamiini ning mida teha lapse kõhumurede puhul, loe edasi Kodutohtri septembrikuu numbrist.