Delfi tegi täna Kadrioru Saksa Gümnaasiumis katse ning kaalus ära nii 1., 2., 5. kui 12. klassi õpilaste kotid.

Kuigi 1. klassi põngerjate seljakotid püsisid täiesti normi piires (keskmiselt 3 kg), kurtsid murelikud emad siiski, et on ka päevi, mil kott kaalub tunduvalt rohkem. Siiski kiideti ühest suust võimalust paljud asjad, nagu näiteks joonistusplokid, kooli jätta, mis oluliselt ranitsat kergendab.

Teine asi oli juba 2. klassi juures, kus leidus ka 4 kg-ni küündivaid kotte. 5. klassi raskeim ranits kaalus aga suisa 6,4 kg, ehkki Terviseamet peab selles vanuses normaalseks 3,5 kg. Delfi piilus ka ranitsa sisse, et tuvastada peidetud jalgpalle või joogipudeleid, kuid silma hakkasid siiski vaid õpikud ja vihikud.

Gümnaasiumiõpilased õppevahendite raskuse üle ei kurtnud. 12. klassi neiu koti raskuseks mõõtsime 5,4 kg, mis on siiski tervelt kilo võrra kergem, kui tunduvalt nooremal koolivennal.

Õpetajad panid südamele ka asjaolu, et kuigi õpikud on tõesti rasked ja trükikojad pole nõus ka odavamate lahendustega, tuleb siiski arvestada ka ranitsa endaga. Ergonoomilised ja selga toetavad kotid on küll mugavad, kuid samas tavaliselt kotist ka tunduvalt raskemad.

Terviseameti määruse järgi on koolikoti raskuseks koos sisuga lubatud 1.- 3. klassi õpilastel kuni 3 kg, 4.- 6. klassi õpilastel kuni 3,5 ja 7.- 9. klassi õpilastel kuni 4,5 kg.

Vaata ka fotogaleriid kottide kaalumisest: