Haridusministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant Asso Ladva ütles Delfile, et riik maksab sel kalendriaastal õpilase koolipäeva kohta 78 senti, mis on võrreldes eelmise aastaga kolm senti rohkem.

Eelmise õppeaasta teise poolaastaga võrreldes on summa sama. “Riigieelarves jäi koolilõuna kompenseerimiseks ette nähtud summa samaks, kuid kuna õpilaste arv väheneb, siis ühe õpilase kohta kompensatsioon suurenes,” rääkis Ladva. Riik eraldab raha kalendriaasta kohta, nii et kui uuel õppeaastal õpib eelmisega võrreldes vähem lapsi, on toetus õpilase kohta suurem.

Riigi toetus on ühe koolilõuna kohta ehk iga õpilase iga koolipäeva kohta ja selle annab riik koolipidajale, kes Eestis on reeglina kohalik omavalitsus. Kui palju omavalitsused ise koolieine toetuseks annavad, ministeerium ei tea. “Lapsevanemate osalus on igas omavalitsuses erinev ning võib erineda isegi kooliti, kuna toitlustusfirmad on koolides erinevad,” rääkis Ladva, et on võimatu öelda, kui palju lapsevanemad ise laste lõuna eest maksma peavad.

Samuti sõltub piirkonna koolilõuna piirhind Ladva kinnitusel koolipidaja ja toitlustaja omavahelisest kokkuleppest.

Esimese nädala menüü valmis

Viimsi keskkooli direktor Leelo Tiisvelt rääkis Delfile, et nende koolil on uuest kooliaastast uus toitlustaja. “Nad on indu täis, tahavad anda endast parima. Reedel on esimene toitlustamine ja järgmisest nädalast läheb 100-protsendilise mahuga,” rääkis Tiisvelt.

Tema sõnul on koolilõuna hind natuke odavamaks läinud. Eelmisel aastal oli koolieine piirhind 22 krooni ehk 1,41 eurot, kuid nüüd on see tänu riigipoolse toetuse kolmesendisele kasvule selle võrra väiksem.

Möödunud aasta einete kohta ütles Tiisvelt, et tema meelest pingutas endine toitlustaja väga, kuna oli nende viimane aasta ja leping hakkas lõppema. Uue toitlustaja toitu ei oska ta veel kommenteerida, kuid peakokk oli eile esimest päeva tööl ja esimese nädala menüü valmis, mis tuleb veel üle vaadata ja kooskõlastada.

Hiljem hakkab menüüsid kuu kaupa kinnitama kooli tervisenõukogu, kes märgib ka üles, mis on toidu juures halvasti ja mis hästi.