Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart sõnas Delfile, et Tallinnas on koolilõuna maksumus kehtestatud 2007. aastal linnavalitsuse määrusega ja selle piirhinnaks on seatud 1,15 eurot lapse kohta päevas. Riik toetab koolilõunat 78 sendiga, linn lisab omalt poolt 37 senti.

Küsimusele, kas on oht, et toidu kvaliteet langeb, kuna toiduainete hinnad on tõusnud, vastas abilinnapea, et kuna koolilõuna kalorsuse osas on sotsiaalministri määrusega kehtestatud kindlad nõudmised, siis toidu kvaliteet langeda ei saa.

Toidupäeva maksumusest tuleb Tallinnas Kõlvarti kinnitusel 70 protsenti ehk 80 senti kulutada toorainele. "Koolilõuna maksumuse muutmist seni arutatud ei ole," lisas Kõlvart.

Kas ja mil määral kohalikud omavalitsused koolilõunasse panustavad, otsustab iga konkreetne omavalitsus. Tallinn annab koolilaste toidu tarbeks aastas ligi kaks miljonit eurot.

"Põhikooliõpilastele on koolilõuna jätkuvalt tasuta, samuti tagatakse tasuta koolilõuna vähekindlustatud perede lastele gümnaasiumiastmes," rääkis Kõlvart, kelle sõnul on palju omavalitsusi, kes tasuta koolilõunasse ei panusta.

Tallinna 21. kooli direktor Naida Toomingas ütles Delfile, et siiani on neil pakutud häid toite ning nad on sellega harjunud. Kas uuel aastal suudetakse taset hoida, saab näha, kuid toitlustaja ei ole märku andnud, et nad praeguse finantseeringuga hätta jääks.

Toiduainete hinnad tõusnud 10,8 protsenti

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson teatas pressiesindaja vahendusel, et toiduainete hinnad on võrreldes eelmise aasta juuliga tõusnud 10,8 protsenti. Riik on suurendanud koolilõuna rahastust selle ajaga neli protsenti. Tallinna panus on, nagu öeldud, kokku lepitud 2007. aastal.

Simsoni sõnul on selge, et koolitoidule ette nähtud rahast korraliku lõuna valmistamiseks enam ei piisa. "Seega ootab kooliteed alustavaid lapsi ees kas kesisem lõuna või lapsevanemaid kohustus tasuda hinnavahe, mis tähendaks tasuta koolilõuna kadumist," ütles Simson.

Seaduseelnõu, mis tagab tasuta toidu gümnaasiumidele ja koolieelsetele lasteasutustele, läbis esimese lugemise. "Eelnõu jõustumisel suureneb riigi toetus koolilõunale ühe euroni esimesest kuni kaheteistkümnenda klassini," lausus Simson, kelle sõnul tuleb eelnõu teisele lugemisele sügisel.