“Elujõulise ja hea kooli tunneb ära nõudlikkuse järgi. Tugevad õpetajad ja teadmishimulised õpilased loovad kokku kindlustunde, et selle kandi lapsed ei pea nähtavas tulevikus kaasaegse gümnaasiumihariduse järele suurde linna minema,” ütles president Toomas Hendrik Ilves täna Kuusalu keskkoolis, 1. klasside ja abiturientide ühisel 1. septembri aktusel, teatas presidendi kantselei avalike suhete osakond.

“Nii peavad Eesti igas gümnaasiumis olema väga head õpetajad ja parajal hulgal õpilasi, keda õpetada. Maapiirkondades käib selle juurde ka korralik koolibusside võrk ja võimalusel õpilaskodud kaugema kandi noortele,” rääkis president Ilves.

“Kuidas seda kõike teha, milliseks jääb Eesti koolivõrk, ei saa otsustada enam ainult vallamajades või linnavalitsustes. See tuleb otsustada suuresti haridus- ja teadusministeeriumis ning lõpuks Toompeal, riigikogu saalis. Eesti on parlamentaarne vabariik, haridus on riigi üks alussambaid ja lõplikud otsused tuleb selles valdkonnas teha parlamendil,” rõhutas riigipea.

Eneseusku ja sõbralikku meelt

Ta soovis kooliaasta alguse puhul kõigile eneseusku ja sõbralikku meelt.

“Need on kaks asja, mida vajab meist igaüks ja mida vajab ka Eesti riigina,” sõnas president Ilves. “Eneseusk aitab edukalt ja sirge seljaga oma sihtideni jõuda. Nii inimesel kui ka riigil. Kriitiline meel tuleb siin muidugi samuti kasuks, aga see ei tohi muutuda vaid kurtmiseks ja ainult halva märkamiseks. Sõbralikkus, heatahtlikkus, üksteise märkamine ja toetamine on aga need, mis muudavad sõpruskonna, klassi, kooli, küla või alevi, lõpuks ka kogu riigi üheks hoolivaks pereks.”

Riigipea sõnul peaks meie kõigi eesmärk olema soov teha Eesti suuremaks, sellega saame hakkama vaid juhul, kui alustuseks näeme omavahelist sidet.

“Sõbralikkus levib ja see peaks astuma vastu tigedusele ja pahurusele, mida ikka veel liiga palju enda ümber näeme. Seega soovin teile rohkem head tuju ja eneseusku, sõbrad,” ütles president Ilves.

Kingituseks raamatud

President kinkis 1. klassi õpilastele raamatu 365 loodusteaduslikust katsest ja abiturientidele Eesti mõtteloo sarjast Jaan Tõnissoni raamatu “Riigivanem”.

“Selgitus on lihtne: juba läinud sajandi algul muretses ja hoolitses Jaan Tõnisson – riigimees enne Eesti riigi sündi – hariduse ja harituse, avatud ühiskonna ja demokraatia pärast. Kõige selle pärast, mis meile tänagi on olulised. Selleks, et saada hakkama inimeste, rahva ja riigina, vajame head haridust ja tahet õppida. Selleks, et olla riik, kus inimesed tahavad elada ning riiki enda omaks pidada, peab Eesti igapäevaselt kindlustama avatust ja demokraatiat,” kõneles president Ilves. “Jaan Tõnissoni lugemine kuulugu seega iga abituriendi kohustusliku kirjanduse sekka.”