Selliseid olukordi saab vältida, kui vanem omandab mõned nipid, kuidas säilitada ükskõik millises olukorras rahu. See nõuab küll tõsist eneseületust, aga rahulikuma koduse olukorra nimel tasuks ju proovida, või mis?

Need on asjad, mida iga lapsevanem võiks mõista olukorras, kus laps on jama korraldanud või vanema närvi ajanud:

Sundimine ei aita, vaid teeb asja hullemaks

Sundimine tekitab lapses trotsi ja selle asemel et asi muutuks paremaks, tekivad hoopis negatiivsed emotsioonid ja tüli venib pikaks. Sundimise asemel võib lapsele pakkuda erinevaid lahendusi, kuidas asja lahendada, või kui tegu on suurema lapsega, lasta tal ise pakkuda lahendusi, kuidas tema meelest saaks tekitatud jama korda ajada.

Mõista, mis sind ennast närvi ajab

Lapsevanematel on kõigil tavaliselt see üks asi, mis ajab nende närvi täiesti mustaks. Mõnel on selleks hetk, kus laps hakkab kontrollimatult jonnima, teisel moment, kus laps ütleb iga asja peale “ei”. Kui sa saad aru, mis on see hetk, saad sellega tegeleda ja püüda leida lahendusi, et mitte oma põnni peale vihastada, sest nagu sa ilmselt juba kogenud oled, see ei aita.

Ära tee kõike korraga

Lapsed saavad väga hästi aru, kui vanemad ei ole tegelikult nende jaoks olemas, ehk lapsega mängimine ei peaks tähendama, et sa samal ajal tühjendad nõudepesumasinat ning vaatad ka telefonis ringi. Pigem võta see kümme minutit, et olla lapse jaoks täielikult olemas, kuulata ta ära, mängida temaga veidi ja siis anda talle teada, et nüüd sa pead omi tegevusi tegema. Sinule ju ka ei meeldiks, kui sa üritad tööl olles kellegagi millestki tõsisest rääkida ja saad vastuseks ainult hajutatud tähelepanu. Sinu laps tunneb end samamoodi, kuid veelgi segasemate tunnetega, sest tuleta meelde — ta on ainult laps ega oska veel nii hästi oma emotsioone kontrollida.

Ära ürita kõiki probleeme lahendada

Ehkki tegu on lapsega, tuleb talle kasuks, kui ta õpib juba väikesest peale analüüsioskust. Muidugi on hea, kui vanem aitab keerulisi olukordi lahendada, aga ikkagi tasub lapsega läbi rääkida, et ka tema pakuks lahendusi ja kindlasti küsida, mis siis tema meelest valesti läks. Sa ju ei taha, et temast kasvaks täiskasvanu, kes ei oska lahendada ühtegi olukorda?

Allikas: Fatherly