Dagmar Kutsar, Tartu ülikooli ühiskonnateaduste intstituudi sotsiaaltöö õppetoolidotsent arutles teemal “Mis on lapsele parim?”. Kas see on alati ikka see, mida meie täiskasvanutena ette kujutame?

“Iga laps ise saab öelda, kui tal on olemas valikud, mis temale sellel hetkel, selles kontekstis on kõige parem, mis talle kõige paremini sobib. Häda on selles, et täiskasvanute ja laste maailmad on erinevad ja nende huvid ning kogemused on erinevad. Nende valikud võivad olla aeg-ajalt üsna vastakad ja tekitada täiskasvanus segadust,” seletas Kutsar keerulist probleemi.

“Heaolu on segane termin, sellest on palju arusaamasid. Aga üks on selge — lapse heaolu on siin ja praegu. See, mis on lapse ümber praegu, mõjutab seda, mis temast tulevikus saab,” paneb teadlane lastevanematele südamele.

Dagmar Kutsar on Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi sotsiaaltöö õppetoolidotsent. Tema viimase aja teaduslike huvide keskmes on lapsed ja nende heaolu, sh laste heaolu mõtestamine laste õiguste normatiivses raamis. Tema eriline huvi on laste endi kui aktiivsete sotsiaalsete toimijate, sh laste perspektiivi vastu. Ta on toimetanud raamatud „Laste heaolu“ (ESA 2013), Children and Non-Discrimination (2014, koos Hanne Warminguga), „Lapsed“ (ÜRO 2000), juhendanud mitmeid laste endi perspektiivi järgivaid lõputöid ja avaldanud laste heaolu eri aspektide kohta artikleid.