Vereanalüüs on kõige lihtsam ja informatiivsem uuringu liik: verd võetakse hommikul kas sõrmest või veenist. Üldine vereanalüüs näitab, kuidas on lood hemoglobiini, leukotsüütide ning veresettega. Enamus näite on välja toodud rasedate jaoks, kuna nende füsiolooglise “eriseisu tõttu” on organism vastuvõtlikum ja selleks, et ennetada ema ja loote tervisele ohtlikuks muutuvaid olukordi tehakse rasedatel vereanalüüse regulaarselt, mistõttu nendel on analüüsitulemuste dešifreerimisel abi kõige rohkem vaja.

Kuid tegelikkuses ei ole suuri erinevusi rasedate ja muudel põhjustel vereanalüüse andvate inimeste näitajate vahel (v.a. hemoglobiini näitaja). Seega peaks siin kasulikku informatsiooni jaguma igaühele.

*****

Hemoglobiin on põhiline punaste vereliblede — erütrotsüütide — “hingamispigment”. See koosneb valgulisest osast globiinist ja rauda sisaldavast heemirühmast, mis varustab rakke hapnikuga.

Norm (tulevasele emale): 100-130 ühikut
Hemoglobiini näitajate alanemine osutab aneemia ilmingutele.

Leukotsüüdid — need on kaitserakud — so spetsialiseeritud vereelemendid, mis vastutavad immuunsuskaitse eest. Leukotsüüdid hävitavad verre sattunud võõrbaktereid ning toksiine. Nende arv muutub raseduse ajal ja ka väliste tegurite mõjutusel — sesoonsed, klimaatilised ning päikese aktiivsuse perioodid.

Norm (tulevasele emale): 4,0-9,0 üh.
Leukotsüütide tase tõuseb põletike, bakteriaalsete ja viiruslike infektsioonide, mürgituse, verekaotuse (traumad) või krooniliste varjatud verejooksude (maohaavad), neerukoolikute, allergiate, maksahaiguste ning kestva ravimite tarvitamise tagajärjel(tõuseb oluliselt ka osade kasvajaliste protsesside puhul).

Veresete — erütrotsüütide settimise kiirus (mõõdetakse tavaliselt 1h vererakkude settimise kiirust).
Normaalne veresette kiirus ei tohi ületada 15 mm tunnis.Vere settimise kiirenemine (30-40 mm/h) viitab põletikule, ägedale infektsioonile, mürgitusele ning suurele verekaotusele (näiteks pärast operatsiooni).

* * * * *

Mitte vähem tähtsaid andmeid saab günekoloog teistegi veres sisalduvate rakkude uuringutest.

Retikulotsüüdid — noored, arenemisjärgus vere punalibled, erütrotsüütide eellased.

Norm (tulevasele emale): 2-10 üh.
Nende tase tõuseb aneemia ning verejooksude korral.

Trombotsüüdid — vereliistakud, mis osalevad aktiivselt vere hüübimise protsessis.

Norm (tulevasele emale): 180-320 üh.
Arstile on tähtis tunda vere hüübimise süsteemi, et teha ettevalmistusi eelseisvaks sünnituseks (eriti planeeritava keisrilõike puhul). Sel eesmärgil arvestatakse aega trombi moodustumiseks ning vere hüübimise kiirust.

* * * * *

Vere biokeemiline analüüs uurib peale vere rakukomponentide ka pigmente, fermente, hormoone, mikroelemente ja valke.

Valgud Veri sisaldab palju valke, neist igal on täita oma funktsioon: toitumine, kaitse, energeetiline reserv, vere normaalne hüübimine ning palju muudki.

Albumiin — töötatakse välja maksas, toetab vereõhku, varustab elundeid ning kudesid vajalike rasvade ja süsivesikutega. Transpordib bilirubiini, rasvhappeid, kaltsiumi ja paljusid ravimeid.

Norm (tulevasele emale): 30-50 üh.
Immuunglobuliinid vastutavad immuunkaitse eest. Kõrgenenud näitajad viitavad neeru-, maksa-, sooletrakti ning naiste suguorganite kroonilisele põletikule(tõuseb ka vedelikukao ja vedelikupuudumisel, langeb ka põletuste, verejooksude puhul).

C-reaktiivne valk — tõuseb ägedate põletikuliste protsesside puhul, bakteriaalsete, viiruslike põletike, infarkti, traumade, stressi korral.

Kusihape — kajastab neerude tööd.
Tõuseb- pneumoonia, leukeemia, paastu puhul.
Langeb- raske maksahaiguse puhul.
Tõusu-langust mõjutavad ka paljud ravimid (aspiriin, diureetikumid j.p.m)

Norm (tulevasele emale): 0,16 — 0,4 üh.
Kõrgenenud näitajad osutavad neeruhaigustele ning raseduse toksikoosidele.

Rasvad

Lipoproteiidid sisaldavad rasvu (lipiide), näiteks kolesteriin, mis moodustub maksas. Kolesteriini e kolesterooli näitajad sõltuvad maksa seisundist ning söömisel saadud rasva kogusest.

Norm (tulevasele emale): 5-6 üh.
Need näitajad vahelduvad sõltuvalt maksa töö häiretest ning toidu kvaliteedist.

Fibrinogeen — vastutab vere õigeaegse hüübimise eest.

Norm (tulevasele emale): 3-6 g/l

Bilirubiin on sapipigment, mis moodustub hemoglobiini lagunemisel maksas ning põrnas.

Norm (tulevasele emale): 3,4 -22,2 üh.
Bilirubiini kõrge tase on maksahaiguste (hepatiidi) ning aneemia signaaliks.Tõuseb ka ravimite: erütromütsiin, indometatsiin,diasepaam, oksasepaam kasutamisel.

Glükoos — “suhkru” näitajad veres peegeldavad energeetilist tasakaalu ema organismis ning kõhunäärme tööd.

Norm (tulevasele emale): 3,3-6,6 üh.
Rasedus võib iseenesest provotseerida glükoositaseme kõikumisi veres ning suhkruhaigust. Kõrged veresuhkrutasemed on ohuks lootele.

Vere fermendid

Nende aktiivsus kindlustab konkreetse elundi või terve süsteemi töö. Mõningate fermentide kõrge aktiivsus viitab teatava elundi kahjustusele. Näiteks kõhunäärme poolt välja töötatav pankrease lipaas annab teada kõhunäärme funktsioneerimisest, kreatiniini — aine, mis osaleb lihaste kokkutõmmetes — ööpäevane eraldumine sõltub aga õigest toitumisest, mis on oluline normaalseks sünnitustegevuseks.

Vere hormoonid

Insuliin (norm 36-180 ühikut), adrenaliin, kilpnäärme türeotroopsed hormoonid, ketosteroidid (neerupealsete hormoonid), progesteroon, oksütotsiin ning prolaktiin on äärmiselt tähtsad raseduse normaalsel kulgemisel ning sünnitusel.

Alfafetoproteiin viitab loote sünnipäraste puuete olemasolule või puudumisele. AFP tase on lootes alati suurem kui emaorganismis. Emaka traumade, loote surma ja mõnede arenguhäirete korral AFP tase ema organismis tõuseb.

Mikroelemendid Nende näitajad kajastavad organismi happelis-aluselist tasakaalu ning üldist vereringesüsteemi seisukorda.

Norm (tulevasele emale):
kaltsium — 2,2-2-5;
naatrium — 135-145;
kaalium — 3,3-4,9 üh.

Naatriumi näitajate suurenemine või vähenemine tekib vee ja soolade kaotuse tõttu. Kaaliumi taseme tõus toimub shokiseisundi, koekahjustuse, maksa puudulikkuse ning mõningate ravimite üledoseerimise tõttu. Kaaliumi näitajate alanemine võib olla tingitud neerukahjustustest, esineda pikaaegse kõhulahtisuse ja oksendamise korral. Kaltsiumi hulk veres suureneb avitaminooside, luukoe defitsiidi, stressi, kroonilise depressiooni, mõningate ravimite tarvitamise ning kilpnäärme haiguste tagajärjel, D-vitamiini üleannustuse puhul. Kaltsiumi taseme alanemine veres võib olla tingitud D vitamiini puudusest või pankreatiidi, magneesiumi puuduse korral.

Magneesium mängib tähtsat osa närvi-lihasaparaadi töös. Magneesiumi hulk suureneb organismis vale toitumise puhul ning selle suurenenud väljaviimise tõttu neerude poolt. Langeb kõhulahtisuse korral.

Norm (tulevasele emale): 0,65-1,1 üh.
Need näitajad peegeldavad kilpnäärme tegevust ning muutuvad suhkruhaiguse korral.

Raud osaleb aktiivselt hapniku vahetuses. Raud on vajalik kõikide elundite ning rakkude normaalseks talituseks. Vere üldanalüüsis määrab selle taseme hemoglobiin, mis sisaldub punastes verelibledes — erütrotsüütides.

Norm (tulevasele emale): 9,0-31,0 üh.
Raua näitajate alanemine veres osutab aneemia tekkele ning elundite ja rakkude mitteküllaldasele hapnikuga varustatusele. Langeb veel suure verejooksu järgselt, B12 vitamiini vaegusel, ägedate ja krooniliste haiguste , vähktõve ning raseduse puhul, ravimite nagu: aspiriin, allopurinool, kortisoon puhul. Tõuseb: korduva vereülekande puhul ja osade aneemiate puhul, kus on langenud punavere liblede tootlus või kus lõhustatakse punavereliblesid.

*****Rasedus-toksikoosi puhul teatavasti on kõige ohtlikumaks tüsistuseks raseduseklampsia, mis enamasti lõpeb letaalselt.Selle arenemisel või eelstaadiumites
a) kõrgeneb vererõhk
b) tekivad tursed jalgadel,näol ; valk uriinis
c)peavalud, väiksed lihastõmblused nt. näol.

Seetõttu jälgitakse rasedal uriini näitajaid, neerufunktsiooni, vererõhku.Siit siis vajadus jälgida ka uurea ja kreatiniini taset.

Kreatiniin:
Norm: naistel (üle 16a) väiksem kui 100umol/L
rasedatel alla 70 umol/L

Näitab neerufunktsiooni. Liharikas toit võib kreatiniini taset tõsta kuni 20%. Tõuseb ägeda või kroonilise neerupuudulikkuse puhul, neeruvereringe häirete (südamepuudulikkuse) korral, kuseteede kivi olemasolul. Kreatiniini taset ei mõjuta diureesi hulk ega maksa seisund, seetõttu näitab see kõige paremini justneerude talitusseisundit. Langeb lihaskõhetuse ning kilpnäärme ületalitusseisude puhul.

Uurea: Kasutatakse neerufunktsiooni hindamisel. On aminohapete ainevahetusprodukt, mismoodustub peaasjalikult maksas.

Norm naistel: 2,6-6,4 mmol/l

Tõuseb valgurikka dieedi, vedelikukao, raskete haigusseisundite, palaviku korral.
Langeb suure diureesi, proteiinivaese dieedi puhul, ka raseduse lõpul.
Ravimid: anaboolsed steroidid võivad alandada uurea väärtusi.