Daily kaubamärgi all koolitoitlustust pakkuv Baltic Restaurants Estonia AS viis enam kui 5000 õpilase ja koolitöötaja seas läbi uuringu, et selgitada välja nende toitumiseelistused ja rahulolu koolitoiduga.

Ettevõtte müügi- ja turundusjuht Tiiu Endriksoni sõnul võib uuringutulemustele tuginedes julgelt väita, et koolitoit on õpilaste seas hinnatud kõhutäis. Eriti ollakse rahul koolisöökla toidu maitse ja mitmekesise valikuga.

„Koolitoit on pidevas muutumises, üha enam arvestatakse õpilaste maitse-eelistusi ja soove, mis tähendab, et ka kunagised nostalgiaroad ei ole menüüdest kadunud ning neid hinnatakse üha enam. Näiteks jõudsid laste lemmiktoitude edetabeli etteotsa ka boršisupp ja tatar,“ tutvustas Endrikson uuringu tulemusi.

Kala ja supid edestavad liharoogasid

Eelmisel aastal koolilõuna edetabelis ülekaalukalt võidutsenud makaronid jäid ka sel aastal troonilt tõukamata. Koolitoitlustaja sõnul ei tähenda aga makaronid enam ammu lihtsalt keedetud rooga näpuotsatäie soola ja võiga, vaid tõeliselt toitvaid ja täisväärtuslikke toidukordi. „Koolikokad peidavad kavalalt erinevatesse kastmetesse köögivilju, serveerivad saapamaa lemmikrooga kvaliteetse lihaga, kaaslaseks krõmpsuvad ja värsked salatid,“ tutvustas Endrikson koolimenüü valikuid.

Populaarsete makaronide järel sammuvad riisiroad, eestlaste lemmikköögivili kartul ja üllatuslikult jõudis tabeli etteotsa ka särtsakas boršisupp. Juba teist aastat järjest ei jõudnud esiviisikusse ühtegi rooga, mille põhiosa moodustaks liha. Kodune šnitsel, lihakas pikkpoiss ja mahlased kotletid osutusid valituks vähem kui kalatoidud ja erinevad supid.

„Lapsed tõid lemmikutena välja borši-, frikadelli-, herne- ja püreesuppe, samuti kalaroogasid. Kindlasti mängib siin olulist rolli kodune toidulaud, kuid ka laste suurenenud teadlikkus nende toitude kasulikkusest ning koolikokkade püüd laste maitse-eelistustega arvestada. Näiteks valmistame vähem kalasuppe, kuid rohkem tervislikke ja naturaalseid kalapraade.

Supid oleme aga muutnud tummisemaks, samuti pakume hooajalistest köögiviljadest püreesuppe ja maitsestamiseks kasutame vaid värskeid või kuivatatud ürte,“ rääkis Endrikson uuendustest, mis on pannud lapsed suppe ja kala armastama.

Koolitoit olgu tervislik

Koolilapsed tõid küsitluses ka välja soovi näha menüüs rohkem värskeid salateid ja puuvilju ning üle 600 õpilase unistab suuremast taimetoidu valikust.

Samuti on nende jaoks oluline, et päeva tähtsaim kõhutäis oleks esmajoones toitev ja tervislik ning alles seejärel peavad nad tähtsaks kõhutäie kodumaist päritolu, maitset ning tooraine ökoloogilisust.

„Hea meel on tõdeda, et õpilased peavad lugu tervislikust toidust, sest lõunamenüüde koostamisel on peamisteks koostisosadeks just naturaalsed köögiviljad, piimatooted, munad, veise- ja sealiha. Meie ranged menüüstandardid aga välistavad igasuguste maitsetugevdajaid sisaldavate maitseainete ning erinevate puljongi-, supi- või kastmekontsentraatide kasutamise,“ rääkis Endrikson koolitoidu põhitõdedest.