“Minul pole probleeme olnud, aga ühele mu tuttavale, kellel oli viis aastat vana Maxi Cosi, öeldi, et ta peab oma turvahälli välja vahetama, sest see on liiga vana. Tuleb välja, et Maxi Cosi kasutusaeg pidavat olema kolm aastat, peale mida ei ole enam turvaline oma last seal transportida. Plastmass muutub nii rabedaks, et kokkupõrke hetkel pidi see katki minema ega kaitse last nagu peaks.”

Politsei- ja Piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo selgitab: “Politsei kontrollib laste turvavarustuse olemasolu ja ka selle korrektset kasutamist, kuid ei teosta järelevalvet turvavarustuse vanuse üle. Küll aga oleme ennetustööna ja ka tavapärase liiklusjärelevalve käigus andnud soovitusi, mitte kasutada turvatooli/- hälli, mis on osalenud liiklusõnnetuses ja pidada kinni tootjapoolsetest soovitustest turvavarustuse kasutusea kohta, sest võib juhtuda, et kasutusaja ületanud turvavarustuse puhul on temperatuur, niiskus, päike ja muud tegurid seda mõjutanud ja see ei pruugi olla enam sama kvaliteetne. Eraldi järelevalvet politsei selle üle aga ei teosta.

Turvavarustuse kasutamist reguleerib liiklusseadus, juhiseid ja soovitusi varustuse soovitusliku kasutusea, hoolduse ja muu sellise kohta annab tootja.”

Kuidas valida lapsele turvatooli?

Maanteeameti kodulehelt leiab ka soovitusi, kuidas valida lapsele turvatooli. “Alustuseks on oluline teadvustada, et laste turvavarustus ei ole mõeldud ainult seaduse täitmiseks, vaid lapse elu päästmiseks,” kirjutab Maanteameti ennetustöö osakonna ekspert Diana Okas. “Kui last ei ole võimalik turvavööga nõuetekohaselt kinnitada, tuleb kasutada lapse pikkusele ja kaalule vastavat turvaseadet. Alla 135 cm pikkune laps peab kasutama autos sõites turvavarustust.

Turvahällid on mõeldud kasutamiseks kuni lapse 13 kg täitumiseni — reeglina mahub laps turvahälli umbes esimese eluaasta lõpuni. Turvahäll peab olema 45-kraadise nurga all. Turvahälli tohib kasutada vaid seljaga sõidusuunas. Lapse pea ei tohi ulatuda üle turvahälli ülemise ääre, siis on turvahäll tema jaoks väike ja see tuleb välja vahetada uue turvaseadme vastu. Teisalt, ei tasu turvahälli vahetada turvatooli vastu liiga vara, sest turvahäll on turvalisem.

Pikematel lastel on jätkuvalt lubatud kasutada ka müügil olevaid istumisalused, kuid kuna need ei ole laste jaoks piisavalt turvalised, siis juurde neid enam ei toodeta. Istumisaluse asemel soovitame lapse sõidutamiseks kasutada turvaistet.

Soovituslik on osta turvavarustus poest, sest kasutatud seadme puhul puudub ostjal teadmine, mis on selle seadmega eelnevalt juhtunud, mis seisukorras on seadme detailid või kui vana see seade on. Oluline on tootja kasutusjuhendi olemasolu, kuna selles on kirjas kuidas turvavarustust korrektselt autosse kinnitada ning ka antud seadme kasutusaeg.

Liiklusõnnetuse üle elanud lapse turvavarustuse vigastused ei pruugi olla silmaga nähtavad, kuid näiteks lööki neelavad elemendid võivad olla deformeerunud — sel juhul näevad tootjad ette turvavarustuse väljavahetamise. Turvatool võib juba 10 km/h toimunud kokkupõrke korral saada kahjustatud nõnda, et selle edasine kasutamine ei ole turvaline.

Igal turvaseadmel on oma eluiga, mis on kirjas kasutusjuhendis. Tavaliselt on turvaseadme soovituslik kasutusaeg viis aastat. Kasutusaja ületanud või kasutatud turvavarustuse puhul peab mõtlema, et temperatuur, niiskus ning päike on seadet juba mõjutanud, ning see ei ole enam sama kvaliteediga, mis uus toode.”