Minul on samuti emapalk läbi saamas ja mul ei ole muud valikut kui tööle minna. Kahjuks ei ole mul enam töökohta, kuhu tagasi minna. Otsin praegu uut tööd, aga ega seda nii lihtne leida pole, eriti siin, kus mina elan. Kahjuks pole lapsel ka isa, kes meid majanduslikult toetada võiks. Pean ise hakkama saama ja ainus võimalus on laps lasteaeda panna (õnneks on koht olemas) ja tööle minna.

Ma tean ise ka, et 1 aasta ja 6 kuu vanune laps on lasteaeda minemiseks liiga väike. Näen teda ju iga päev a saan suurepäraselt aru, et see pole ideaalne. Ta vajab minu abi absoluutselt igas asjas ning üksinda 17-18 teise samavanuse seas läheb tal väga raskeks. See ei oleks kindlasti mu valik, kui mul oleks üldse millegi vahel valida. Leian siiski, et parem on lapsel olla päeval lasteaias, kus ta saab sooja toitu ja tal oleks õhtul koju tulles samuti soe toit olemas. Kui ma ei lähe tööle ja istun temaga kodus edasi, on meil raha otsas ja 50 eurose lapsetoetusega just eriti palju süüa ei osta. Muid asju on ka vaja ja kommunaale maksta ja… lapsega koos on kulutused suuremad. Ise võib päev-paar söömata hakkama saada, aga last nälga ei jäta.

Tavaliselt kuuleb soovitust, et säästa emapalgast, saad kauem kodus olla. Mida ma säästan 500eurosest palgast? Siin, kus ma elan, on 500 eurot täiesti normaalne palk. Hea, kui üldse töö on. Mul praegu pole, otsin hoolega ja loodan, et keegi kolib kuskilt linna või Soome ja ma saaks tema asemele. Olen optimistlik. Aga sääste mul tõesti ei ole, sest selliselt palgalt ei saa säästa, kui tuleb maksta üüri ja kommunaale ja toitu osta ja riideid ja mähkmeid lapsele.

Kõrini on sellest „laps on nii väike, mina küll teda lasteaeda ei paneks“ jutust. Tore, kui kellelgi on võimalust pikalt kodus olla. Aga kõigil ei ole rikkaid mehi või 2000 eurose palgaga töökohti, mis seda võimaldaks. Paljud emad oleks kindlasti hea meelega pikemalt kodus ja kasvataksid ise lapsi, kui oleks mingigi võimalus rahaliselt hakkama saada. Kuna meie riigis on asjad niimoodi seatud, et emapalga lõppedes sure nälga või mine tööle, siis on emad lihtsalt sunnitud tööle minema ja väga väikese lapse lasteaeda panema. Keegi ei tee seda hea meelega, et jess, saab lapse jalust ära. Iga ema süda valutab, kui mudilane pikad päevad temast eemal peab viibima. Ei ole siis vaja seda nina alla hõõruda ja emal süümekaid tekitada, need on tal niigi. Aga muud valikut ei ole, saage ükskord sellest aru!