Nelja aastaga langes regulaarselt nuheldud kahe- kuni nelja-aastaste laste intelligentsikvoot (IQ) rihmata jäänud lastega võrreldes enam kui viis pügalat, vahendab NewScientist.

“Selle avastuse praktiline külg on, et pediaatrid ja lastepsühholoogid peavad hakkama tegema midagi, mida neist keegi praegu ei tee, ja ütlema lapsevanematele, et ärge mitte kunagi mitte mingil tingimusel last lööge,” leiab Durhamis tegutseva New Hapshire’ ülikooli sotsioloog Murray Straus, kes koos Californias Berkeleys tegutseva ennetusuuringute keskuse teaduri Mallie Paschalliga uurimust juhatas.

Ajakirjas Journal of Aggression, Maltreatment and Trauma avaldatud tulemused pole esimesed tõendid lastepeksu kahjulikkuse kohta: mitmed varasemad uuringud on sellise seose võimalikkusele viidanud ning üks hiljutine ajutomograafiuuring näitas, et kehaliselt tõsiselt karistatud laste ajus on normaalsete lastega võrreldes vähem hallollust, mis hõlmab neuroneid. Nüpeldamise pärssivat mõju kognitiivsele arengule võib selgitada stressi, ärevuse ja hirmuga.