Korralageduse keskel on kaine mõistuse ja soojade tunnete säiltamine tõsine väljakutse, sest füüsiline ja emotsionaalne väsimus on suur. Paarisuhte hoidmisesse ja toimimisse tasub siiski panustada, kuna õnnelikust suhtest kasvavad ka õnnelikud lapsed. Ja veel enne seda – leia aega ka iseendale.

Ainult enesega rahulolev inimene suudab endast ka teistele midagi anda.

Anna endale aega ja õpi andestama

Kuna beebi sünd pöörab elu niikuinii pea peale, ei ole mõtet endale liiga suuri ootusi seada. Perfektsuse pidev tagaajamine on kurnav ja ei vii kuhugi. Anna endale kohanemiseks aega ning vaata, milline on just sinule sobiv rutiin. Esimestel nädalatel ei peagi kõigest aru saama, ajapikku õpid oma beebit tundma ja leiad enda jaoks toimivad nipid. Rutiin ja kord on märksõnad, mis elu lihtsustavad. Vahepeal tunneb meist igaüks, et on läbi kukkunud, aga väga oluline on endale andestada ja puhtalt lehelt edasi minna. Olles iseenda suurim vaenlane, lähevad rappa ka kõik teised suhted ja tegemised. Ainult enesega rahulolev inimene suudab ka teistele midagi anda.

Ela olevikus

Vahel ei olegi probleem pidevas ajapuuduses, vaid piisab sellest, kui elad olevikus ja oled igas oma tegemises teadlikult ning täielikult kohal. Näiteks kui toidad parasjagu oma beebit, ära tee seda autopiloodi peal, mõeldes samal ajal kõikvõimalikele eesseisvatele kohustustele, vaid selle asemel pühenda end täielikult oma lapsele. Selline teguviis aitab luua selgust ja säilitada rahulikku meelt ka siis, kui olukord kipub käest ära minema.

Sea paika prioriteedid

Vaata oma kohustuste nimekiri kriitilise pilguga üle ja nopi sealt välja ainult kõige olulisemad. Hinda oma ressursse ja vaata, mida on sul võimalik päriselt saavutada. Iga tegemata jäänud asja pärast ei ole end mõtet piitsutada, alati jääb midagi tegemata. Planeeri oma aega.

Usalda oma lapse isa

Usalda laps ka tema isa hoolde. Isa armastab samamoodi oma last ja tahab talle ainult parimat. Olgugi et kontrolli käest laskmine ja usaldamine võib olla raske, ära alahinda isa. Jagage lapse eest hoolitsemise kohustused omavahel ära. Partner on ju ometi see, keda kõige enam usaldad. Selle asemel et beebi hääle peale ise esimesena püsti hüpata, mis on emadel täiesti alateadlik reaktsioon, julgusta ka isa lapsega tegelema. Tee seda armastaval toonil. Jagage kohustusi, muresid ja rõõme.

Ka lapsel on vaja isaga aega veeta. Jättes beebi isa hoolde, saad vahepeal iseendale aega varastada. Kui välja minna on keeruline, võta iseenda jaoks aega kasvõi kodus olles. Kui olukord kasvab üle pea, võib kümme minutit duši all, viis minutit teises toas või kasvõi maja ees autos istudes imesid teha. Nagu juba mainitud, on oluline oma tegemistes teadlikult kohal olla. Lase muremõtetel minna, sest pidev ärevustunne ja rahulolematus on see, mis sind kõigi kohustuste taustal emotsionaalselt lõpuks vaat et veel kõige rohkemgi ära väsitab.

Ära pelga küsida abi ka mujalt

Ära unusta lapse vanavanemaid ja aita kaasa nende omavaheliste suhete loomisele. Nemad hoolivad teie lapsest tõenäoliselt sama palju ja on suurima heameelega valmis värskeid vanemaid abistama. Ka lapsed õpivad vanavanematelt palju. Kui vanavanemad elavad kaugemal ja omavahel ei ole võimalik väga sageli läbi käia, tasub nendega ühendust hoida näiteks telefoni või Skype'i teel. Nii ei ole vanavanemad lapse jaoks võõrad, kui on aeg nädalavahetus nende seltsis veeta. Anna lapsele võimalikult vara mõista, et vanemad vajavad vahepeal aega ka iseendale. Kui laps mõistab, et on tegevusi ja üritusi, kuhu teda ei kaasta, ei tule see talle üllatusena ega põhjusta asjatut muret või stressi.

Proovi kandekotti või -lina

Ka kandekott või -lina võib olla igapäevatoimetustel suureks abiks. Beebi on sinu lähedal, kuid tema süles hoidmise asemel on sul käed vabad. Samal ajal kui beebi naudib lähedust, saad sina tegeleda igapäevatoimetustega või tunda rõõmu kasvõi soojast õhtusöögist. Beebi on hoitud, kuid samal ajal saad tähelepanu pöörata ka iseenda heaolule.

Lähedust oma partneri ja iseendaga ei tohiks võtta iseenesest mõistetavana, selle säilitamiseks tuleks tööd teha.

Hoolitse iseenda eest ja armasta iseennast, sest see on hea peresuhte alus. Soojusele, avatusele ja armastusele vastatakse enamasti ikka samamoodi. Lähedust oma partneri ja iseendaga ei tohiks võtta iseenesestmõistetavana, selle säilitamiseks tuleks teadlikult tööd teha.

Et kord juba iseendale võetud aeg oleks maksimaalselt ära kasutatud, leia üles see miski, mis just sind kõige enam laeb. Olgu selleks jooga, massaaž või hoopis maniküür, igal juhul kanna hoolt, et see vajadus oleks täidetud. Jah, see võib olla küll paras väljakutse, kuid selle eest peab võitlema, sest ummikusse jooksmisest ei ole kasu ei beebile ega pere omavaheliste heade suhete hoidmisele. Nagu öeldud sai, suudab iseendaga rahulolev ema kanda hoolt ju terve perekonna eest.

Muidugi ei tähenda enda eest seismine ja hoolitsemine isekust, kuid oma vajadustest sõbralikult rääkimine ning ka teiste vajaduste mõistmine loob suhtesse usaldust ja kindlustunnet. Räägi oma tunnetest avatult ja sõbralikult ning kuula ka partnerit. Ära mõtle üle, selle asemel ole kohal, armasta ja ela!

Jaga
Kommentaarid