Vannituba on olulisimaid kohti, mis peab olema laste jaoks turvaline. See kasulik nimekiri ohutuse näpunäidetest ja vannitoa turvaliseks muutmise soovitustest aitab hoida teie vannitoa toreda ja turvalise kohana, olgu tegemist sulistamisaja või potitreeninguga.

Hoidke oma lapsel alati silma peal

Ärge jätke last mitte kunagi üksinda vannituppa ega laske teda silmist, kui ta on vannis. Hoidke ka vajalike vannitarvikutega korv käepärast, et teil poleks vaja vannitoast sekundikski lahkuda. Kui vannitamine on lõppenud, tühjendage vann kohe. Käepärast tasub hoida ka pisikese puhtad rõivad ja vannilina, et saaksite ta vannist välja võttes kohe kuivatada ja riidesse panna.

Kaaluge turvavärava või uksehaagi kasutamist

Kõige turvalisem viis vannitoaõnnetusi vältida on paigaldada uksele täiskasvanu kõrgusele riiv või turvavärav (selline nagu kasutatakse treppide ees). Riivi paigaldamisel veenduge, et seda saaks väljastpoolt avada, juhuks kui laps peaks end vannituppa lukustama.

Kontrollige vett

Alati laske vanni kõigepealt külm vesi, seejärel lisage kuum. Veenduge, et vee temperatuur oleks vahemikus 21–26 ˚C. Kindluse mõttes võiksite kasutada vannitermomeetrit või katsuda vett küünarnukiga (käenahk pole nii tundlik), et kontrollida, kas temperatuur on teie lapse jaoks sobiv.

Vältige libisemist

Seep ja vesi võivad muuta kõik väga libedaks. Kui kasutate beebivanni, valige selline, mille põhi on nii seest kui ka väljast mittelibisev. Tavalise vanni kasutamisel kaaluge libisemisvastaste ribade kinnitamist selle põhjale. Vigastuste vältimiseks pange kraanile pehmendav kate (selleks sobib ka käterätt). Laps võib sulistamise ajal palju vett vannist välja printsida, seega pange põrandale libisemiskindel vannitoamatt.

Pange ära elektriseadmed

Võimalikud ohuallikad võivad olla tavalised vannitoaseadmed nagu föönid, juuksesirgendajad ja elektripardlid. Vannitoa lapse jaoks turvaliseks muutmisel veenduge, et kõik elektriseadmed on kindlas kohas luku taga, nii et laps ei saa neid kogemata sisse lülitada. Peale selle veenduge riputatavate seadmete puhul, et nende juhtmed ei ripu lapse käeulatuses. Pistikupesadele tuleb paigaldada kaitsekate, et takistada pisikestel sõrmedel nende leidmist.

Hoidke ravimid ja kosmeetika lapse käeulatusest eemal

Lapsed on uudishimulikud ning ravimid ja kosmeetika on tihtipeale ligitõmbava kuju ja erksate värvidega. Laste jaoks võivad need välja näha koguni kommide või mänguasjadena, mistõttu on kõige õigem need silma alt ära panna. Hoidke ravimeid, kosmeetikat, juukselakke, parfüüme, küünelakieemaldit ja muid vannitoas kasutatavaid vahendeid lukustatud kapis. Samuti ärge unustage hoolikalt ära panna ka selliseid esemeid nagu küünekäärid ja puhastusvahendid.

Paigaldage lapsekindel tualetipoti kaane lukk

Tualetipoti kaane lukk kaitseb lapsi õnnetuste eest. See on lihtne viis vältida mänguasjade tualetipotti sattumist ja takistada pisikesi uudishimulikke käsi potis oleva vee uurimisest.

Neid vannitoa lapsekindlaks tegemise ja lapse ohutuse tagamise soovitusi järgides saate muuta vannitamisaja oma pisikese jaoks lõbusaks ja kilgeterohkeks, ilma et ema ja isa peaksid liigselt muret tundma.

Jaga
Kommentaarid