Puuviljades leidub ohtralt vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid ja vett, olles samas vähese rasva- ja energiasisaldusega, millel on oma kindel mõju kehakaalu kontrolli all hoidmisele. Lapsed võivad puu- ja köögiviljade meeldivuse nimekirja seada enda jaoks kokku mitte tervislikkuse, vaid vilja magusa maitse järgi. Seetõttu on kasulik seada köögiviljade menüü toidukorras ettepoole. Selge on aga see, et ilma kummagi toidugrupita ei saa rääkida tervislikust ja tasakaalustatud toitumisest. Tervisliku toiduga hästi tuttavaks saamiseks on oluline tutvustada neid lapsele ühekaupa, see võimaldab ühtlasi jälgida ega tal allergilisi reaktsioone ei teki. Alljärgnevalt toome välja seitse vajalikku ning tervislikku puu- ja juurvilja kasvava lapse tervise seisukohalt.

Porgand – suurepärane A-vitamiini allikas, mille päevase vajaduse saab kätte juba paarist porgandist. See on kasulik lapse nägemisele, kasvule ja arengule. Sobib hästi püreena söömiseks.

Brokoli – sisaldab C-vitamiini, kiudaineid, kaltsiumi, foolhapet, rauda ja kaaliumi ning on tugev antioksüdant. Sobib teha püreeks ning ka kartulipüreega kokku segada. Alla 1-aastastele siiski ei soovitata anda.

Paprika – suurepärane C-vitamiini allikas, mis sisaldab samuti rikkalikult A-vitamiini nagu porgandki.

Kõrvits – on sarnaselt porgandiga rikas lapse nägemise jaoks vajaliku A-vitamiini poolest ning sisaldab palju kiudaineid ja antioksüdante.

Õunad – kerged lapse seedimisele ning õunas sisalduvad kiudained aitavad kõhukinnisuse vastu.

Pirnid – üheks kõige vähem allergiliseks toiduks peetud toiduaine.

Mustikad – sisaldavad suurel hulgal C-vitamiini, mis mõjub hästi lapse nägemisele ja ajutegevusele.
Mustikad on ühed kõige antioksüdandirikkamad puuviljad.

Pea meeles, et lapse jaoks on uue toidumenüüga harjumine suur avastusretk ning lapsevanemana saad seda nii tema kui ka iseenda jaoks huvitavamaks muuta. Tegu ei ole ainult lapse söömise või söötmisega, vaid ka omamoodi mänguga, mis võimaldab last õpetada ja temaga suhelda.

Jaga
Kommentaarid