1. Mõtle head

Võta alati aluseks printsiip, et ämm pole ikkagi nõid. Ajaloost leiame ka selliseid juhtumeid, kuid praegu käib jutt ikkagi üldisest reeglist, mitte eranditest. Tegelikult on ämm kõigest sinu partneri ema. Ning on suur tõenäosus, et ta ei mõtlegi oma minia elu hävitada ega soovi talle halba. Ning tegutseb täiesti ilma tagamõtteta. Seetõttu ei tasu kõikidesse ämma sõnadesse ja tegudesse suhtuda kui õelutsemisse.

Kui vaadata olukorda eemalt, pole ehk „emakese” positsioon sugugi nii tobe. Ja pealegi, kui ta polegi sinu vastu just kõige sõbralikumalt häälestatud, siis on tal ju ometi raske olla vaenujalal inimesega, kes ei allu provokatsioonidele, vaid pigem hoidub tülidest. Kui sa oled aga end varakult häälestanud aktiivsele sõjategevusele, siis on üleminek rahulikule kooseksisteerimisele tunduvalt raskem. Niisiis, lähtu süütuse presumptsioonist.

2. Alusta iseendast

Oletame, et sinu suhteid ämmaga on kõike muud kui pilvitud. Võib aga olla, et enne, kui hakata otsima prügi teise silmast, tasuks ehk kõigepealt pöörata tähelepanu oma isiklikule käitumisele.

Loomulikult pingutab ämm üle, kui ta igal võimalikul ja võimatul juhul tuletab sulle meelde, et just tema ilmus esimesena sinu mehe ellu, et tema on vanem, kogenum ja üldsegi parem. Kuid küsi nüüd eneselt: kui laitmatu on sinu suhtumine oma mehe emasse? Kas sa siis tõepoolest pole teda kunagi endast välja viinud (seejuures meelega)? Ilmselt vastasid sa sellele küsimusele praegu jaatavalt, kui sa pole just ema Teresa. Ning kui vastasid tõesti jaatavalt, siis tea, et see on täiesti normaalne. Võib-olla olete teineteise peale lihtsalt armukadedad. Ning te mõlemad osalete aktiivselt nn võidurelvastumises.

Kui aga su ämm on juhtumisi süüdi vaid selles, et on sinu mehe ema, siis lepigi selle faktiga. Küll näed, et sinu ja ämma suhetesse ilmub soojust. Kunagi kindlasti.

3. Hoia distantsi

Igal juhul pole sa kohustatud vaikides kannatama kõiki ämma kapriise ning kõiges temaga ühel nõul olema. Õnneks lõppesid juba keskajal need kombed, kui perre võeti noor tüdruk tasuta tööjõuks. Sina ehitad ise oma kodukollet (isegi kui elad ämmaga ühe katuse all). Ning teatud ruutmeetritel oled perenaine sina. Seda ei tohi unustada. Seega pead käituma kui täiskasvanud, sõltumatu inimene.

Ära pühenda ämma oma olmeprobleemidesse ega ammugi mitte tülidesse mehega. Pöördudes abi või nõu saamiseks tema poole, tee seda äärmiselt viisakalt ja korrektselt — nii, nagu pöördud näiteks kolleegi või võõraste inimeste poole. Sellest ei järeldu muidugi, et peate oma äsjasoetatud majast kommunaalkorteri tegema, kus külmikus ja kappides on eraldi riiulid ja potid ning on koostatud köögi ja vannitoa kasutamise graafik. Kuigi, kui sa lepid just selles ämmaga kokku ning just selline süsteem sobib teile mõlemale, siis miks ka mitte?

4. Töötage välja kaitsetaktika

Kahjuks ei õnnestu sul oma ämma täiesti ignoreerida. Seetõttu võtke kasutusele ühe „jaa” taktika. Sa nõustud järgima vaid ühte tema nõuannet. Kuid see üks annab sulle täieliku õiguse eirata ülejäänud soovitusi.

Loomulikult nõuab selline käitumine teatavaid jõupingutusi, kuid positiivne tulemus ei lase end oodata. Pööra ämma tähelepanu sellele, millega sa nõus oled. Tuleta talle meelde, kui palju teil tegelikult ühist on. Vastuoludel lase aga paista tähtsusetute seikadena. Nüüdisaegses maailmas pole tähtis mitte üksnes see, mida sa teed, vaid ka oma tegude tark PR. See aitab vältida lõputuid vaidlusi ning avalikku vastasseisu.

5. Ära ole vahendajaks

Sinu abikaasa ei taha igal õhtul oma emale helistada. Ta keeldub tema poole puhkepäevadel minemast. Ta arvab, et ema mõte värvida suvila seinad lillaks on puhas tobedus. Sina pole kohustatud ämmale tema poja arvamusi vahendama ega ka välja mõtlema korrektseid vabandusi. Mees on juba suur poiss ning selleks ajaks, kui ilmusid välja sina, pidi ta juba õppima ühel või teisel moel oma armsa emaga suhtlema.

Mees kinnitab sulle, et vaid peavalu ei lase tal ema toas pilti teise kohta riputada. Sina aga tead, et see on vale. Las see väike vale jääbki tema südametunnistusele. Ilmselt läks su mees oma emaga kunagi riidu. Leppimine on nende omavaheline asi.

Sa võid ema ja poja ju võimalikult sageli omavahele jätta. Mis aga peamine: anna neile võimalusi suhelda erinevates situatsioonides. Noh, siis ei pea sina ise nii palju oma armsa ämmaga lävima.

6. Jäta mees mängust välja

Tegelikult ei ole ämm sulle keegi ning sa ei abiellunud mitte temaga. Ometi, kui pöördud mehe poole palvega, et ta aitaks lahendada arusaamatusi ämmaga, vastab too tavaliselt õige veendunult: „Kallis, sa liialdad!” See seisukoht tekitab aga paratamatult järgmise riiu, nüüd juba teie kahe vahel.

Seega tuleks kohe maha matta lootus mehepoolsele reaalsele abile ning leppida tõsiasjaga, et kuigi ta sind väga armastab, pole ta kindlasti mitte valmis vaatama maailma sinu silmade läbi. Ja kui mees asubki sinu poolele, kuuled seetõttu kindlasti ämma poolt lõputuid etteheiteid, et sa rikud ema ja poja suhteid.

Niisiis palu oma mehelt abi vaid äärmuslikel juhtudel, sellistel, mis väärivad arutlust perekonnanõukogus. Kui aga tüli põhjuseks on oliiviõli eelis rapsiõli ees salatite valmistamisel, otsi oma kaasa emaga iseseisvalt kompromissi.

7. Ärge manipuleerige oma lastega

On suur kiusatus tõmmata konflikti kaasa ka oma lapsed. Ometi on targem sellest hoiduda. Vaevalt et nad mõistavad sinu tüli oma vanaemaga. Seega on kasu üpris küsitav, kahju aga silmaga nähtav — stress, lapsepõlvest kaasa saadud ebaterve peremudel ning ilmajäämine huvitavast ja soojast suhtlemisest.

Palju parem on kasutada laste energiat rahulikel eesmärkidel. Näiteks võiks vanaemale teha hoopis kingituse ning jätta ta terveks päevaks oma kallite lastelaste seltsi. Nad veedavad koos suurepäraselt aega, sina aga saad omi asju ajada. Et viia miinimumini konfliktid laste kasvatamise küsimustes, tasub kehtestada kindlad reeglid: otsustav sõna jääb sulle ja su mehele, vanaemal tuleb aga üldjoontes sinu reeglitest kinni pidada. Puudutab see siis und, söömist või multikate vaatamist. Et ämmal ei tekiks illusioone, nagu kasvataks lapselapsi üksnes tema, võtke abiks ka lapsehoidja või lasteaed. Siis pole aeg, mille ta lastega veedab, mitte rutiin, vaid pidupäev.

8. Ära püüa teda muuta

Lepi juba varakult mõttega, et ämm on teine inimene (kusjuures täiskasvanud ja täiesti iseseisev). Tal on õigus teha kõike, mis talle pähe tuleb ja kuidas ta heaks arvab. Ning lõppude lõpuks see sind ei puuduta. Sa pole ämma sõbratar, isegi mitte ta tütar. Ning fakt, et sul õnnestus abielluda tema pojaga, ei anna sulle mingeid täiendavaid volitusi. Ka sina ei satuks ju vaimustusse, kui su majja ilmuks võõras naine ning hakkaks seal kehtestama oma reegleid. See oleks kindel viis alustada varjatud või avalikku vaenutsemist.

Seega ära kipu nõu andma, kui sinult seda ei küsita. Ära säti köögis nõusid nii, nagu just sulle meeldib. Las need jäävad pealegi, ega nad sega. Ära kritiseeri tema riietumisstiili, ära õpeta õigesti toituma. Ainus erand on elu ja surma küsimus, näiteks kui ta püüab ületada teed vales kohas.

9. Tee kingitusi

Kuigi öeldakse, et armastust ei saa osta, vajavad head suhted ometi investeeringuid. Ära hoia pidulikel puhkudel kingituste pealt kokku ning ära loodagi, et saad hakkama vaid tavalise postkaardiga. Võib-olla paistab see sulle banaalne või lausa küüniline, kuid taolised tähelepanuavaldused on aja poolt kontrollitud. Need on lihtne ja üpris tõhus viis head muljet tekitada. Ämm leiab, et sa püüad talle meeldida ning oled üldse hea ja hoolitsev noor inimene. Tähendab: tema pojal on vedanud.

Sama tähtis on õppida vastu võtma ka ämma tehtud kingitusi. Ja mitte lihtsalt vastu võtma, vaid rõõmustama nende üle. Isegi kui ta kingib sulle juba kümnenda kulbi või kodukitli, mida juba ammuilma enam ei kanta… Parem on seada kapis sisse karp, kus hoiate hoolikalt temanimeliste esemete kogu, kui saavutada kõrgi uhkeldaja kuulsus.

10. Mõtle

Ka sinust saab ühel ilusal päeval ämm. Tuleta meelde, kuidas sa lapsepõlves vanemate pudrusöömise-sundusele reageerides omaette pobisesid: “Mina ei sunni kunagi oma last mannaputru sööma.” Võibolla on sul ehk kusagil isegi nimekiri asjadest, mida sina suurena mingil juhul tegema ei hakka.

Ämmas leidub kindlasti ka midagi head. Midagi, mis sulle meeldib. Isegi kui sa seda veel leidnud ei ole, ära muutu kärsituks. Mõtle, et ämmaga suheldes omandad sa (oma laste tulevikku silmas pidades) hindamatu kogemuse, mis aitab sul tulevikus paljusid vigu vältida.

Allikas: ajakiri Mini