1. Kohtle ennast hästi

Proctor & Gamble uuringust selgus, et emad saavad päeva jooksul endale pühendada vaid 26 minutit! Selline ülekoormus viib lõpuks krahhini ning ühtel hetkel oled sa nii väsinud, et ei suuda enam voodiski tõusta. Luba endale sel aastal rohkem vabadust ja hingetõmbepause. Loe raamatuid, vedele vannis, naudi iluprotseduure ja sõbrannade seltskonda.

2. Õpi koos lapsega midagi uut

Kui aega lapsega koos olemiseks on vähe, on oluline, et see oleks võimalikult kvaliteetne. Võtke ühiselt käsile mõni tore projekt. Näiteks küpsetamine, joonistamine, ehitamine, ujuma õppimine, liituge laulukooriga, rajage aeda ürdipeenrad jne. Uuri oma lapselt, mida talle kõige rohkem teha meeldiks.

3. Ole iseenda sekretär

Organiseeri oma elu ära, koosta plaanid terveks nädalaks ja igaks päevaks eraldi. Millal koristad, mida süüa teed, millal on vaja keegi trenni või sünnipäevale viia ja tagasi tuua. Su elu on palju lihtsam, kui tegemist ootavad tööd ja kohustused on kalendris mustvalgel kirjas.

4. Võta aega jutuajamisteks

Juhtub, et päev läheb mööda nii kiiresti, et sul pole minutitki aega oma lapsega rahulikult rääkida. Aga oma lapse tervise, heaolu, tunnete ja mõtetega kursis olemine on hädavajalik, et teievaheline side ei katkeks. Võta oma päevaplaani vähemalt pool tundi, mil saaksid oma mudilasega suhelda.

5. Mõtle välja, kuidas lahendad tavalisemaid tüliolukorrad

Selle asemel, et vanduda, et sa ei karju enam kunagi oma laste peale (sest seda sa ju tõenäoliselt ei suuda), mõtle parem välja, mida teha olukorras, kui närv läheb mustaks. Tavaliselt piisab sügavalt sisse hingamisest ja kümneni lugemisest, et ka kõige pingelisemas situatsioonis rahu säilitada. Kui see meetod sulle ei sobi, uuri lapsekasvatusraamatutest, milliseid meeotodeid veel soovitatakse.

6. Unusta ületunnid

Tööpäev kestab kellast kellani ja pärast seda algab pereaeg. Õhtuti tööd ei tee, sülearvutit pärast tööaega ei ava, meile ei tšeki ja lapsi teise tuppa mängima ei saada, et pooleli jäänud projekt lõpetada.
Kui su töö iseloom seda tõesti ei võimalda, jäta vähemalt nädalavahetused vabaks ja pühendu vaid perele. See tähendab, et sa ei püüa lapsega mängiväljakule minnes ühe käega kiigule hoogu lükata ja teisega oma nutitelefonist meile lugeda...

7. Kallista!

Me planeerime oma laste päevad minutipealt täis, viime neid trennidesse, kinno, muuseumidesse ja lõbustame neid sajal erineval moel. Aga kui tihti tuleb meil meelde oma kullatükke kallistada? Embused, paitused ja suudlused tekitavad lapses usalduse ja turvatunde ning hoitud ja hellitatud lapsest kasvab normaalse enesehinnanguga täiskasvanu. Järgmine kord, kui jooksed oma järgmist tähtsat ülesannet täitma, mõtle korraks, kas see on tõesti olulisem kui oma lapse kallistamine.

8. Aedviljad au sisse

Su mudilased ei ole juurikatest eriti vaimustuses? Tegelikult saab lihtsate trikkide abil lapsi neid sööma või vähemalt maitsma meelitada. Lõika porgandist ja kaalikast erinevad kujukesed, meisterda aedviljadest taldrikule naljakaid nägusid või pildikesi. Kui laps keedetud või aurutatud vilju söömast keeldub, paku neid talle värskena. Ja kõige lihtsam - peida värske kraam toidu sisse ära nii et ta ei saa arugi!

9. Naudi oma perekonda

Pere tervise ja heaolu pärast muretsemine röövib kogu su energia. Tegelikult peaksid iga päev rõõmu tundma ka sellest, mis sul olemas on, et negatiivsed emotsioonid ei jääks domineerima.

10. Koos sportima!

Me teame, et jõusaalis või aktiivselt trennis käimiseks on aega liiga vähe, seetõttu peaksidki nüüd välja mõtlema, kuidas hoida oma peret iga päev aktiivselt liikumas. Olgu see siis pargis jooksmine, jalutamine, jalgrattasõit, koeraga jalutamine või toas kõhulihaste treenimine, sa peaksid oma lapsele õpetama, et sport ja tervislikud eluviisid teevad ta terveks ja tugevaks ning trenn on vahva ja lõbus. Mida nooremana lapse sportima saad, seda parem!

11. Võta vabalt

Tülid on lihtsad tulema, kui peres on mitu last, vanemad käivad täiskohaga tööl ja koer nõuab samuti tähelepanu. Siis käivad närvidele nii laual vedelevad mustad nõud, laste kisa kui abikaasa hajevilolek. Kuid püüa sel aastal natuke lõdvemalt võtta ning partnerile iga väiksema eksimuse eest mitte turja karata. Näägutamisega rikud sa vaid teiste tuju ja oma närve, püüa parem rohkem mõista, leebem olla ja rahuneda. Su partneril on samasugune õigus väsinud olla ja eksida kui sul.

Allikas: iVillage