5. Ema tunneb rohkem valu

Emad peaks juba üheainsa saavutusega olema ära teeninud eluaegse priipääsme massaažisalongi ja see tegu on sünnitus. Ema on põhjus, miks sa üldse olemas oled - tema on su loonud ja ilmale toonud. Ja see oli põrgulikult valus! Kuid see pole ainus valu, mida emad eluajal kogevad. Uuringud näitavad, et naised kannatavad valu all rohkem kui mehed. Üle 65 aastaste seas läbi viidud küsitlus näitas, et naistel esineb 2,5 korda rohkem valu tekitavaid haigusi (näiteks artriit) kui meestel.

Isegi seks võib olla naiste jaoks valulik. Umbes 15% naistest kogeb iga vahekorra ajal genitaalides valu. Meestel esineb sellist probleemi haruharva.

4. Emadel pole abi loota

Vanadel headel aegadel oli emal tohutu abivägi, kes aitas hoolitses laste, kodu, söögi ja aia eest. Kodutööd ja laste kasvatamine oli kogu perekonna mure, millest võtsid osa kõik pereliikmed. Ka vanavanemad ja suuremad lapsed lõid kaasa, et väikeste lastega emade koormat natukenegi kergendada.

Tänapäeval peavad emad kõigega ise hakkama saama. Muidugi, isad aitavad ka aeg ajalt, kuid me ju teame täpselt, kuidas sellega on. "Kallis, telekast on mul lemmiksaade. Ma pesen nõud homme ära!"

3. Sa oled oma ema laps

Jah, tõepoolest saad sa pooled geenid oma isalt, kuid mingil põhjusel on emade geenidel suurem roll selles, milline inimene sinust lõpuks kasvab, näitavad uuringud.
Kui emal oli sind oodates raseduse ajal ränk stress, on sul suurem oht ärevushäirete tekkimiseks. Ema dieet raseduse ajal mõjutab su tervist. Mis veelgi üllatavam - katsed on tõestanud, et toit, mida ema raseduse ajal sõi, toksiinid, millega ta kokku puutus ning ka paljud teised kogemused ja asjaolud enne rasedust ja raseduse ajal kajastuvad ka sinu geenides. Ning lapsed, kellel on olnud imikuna ja väikelapseeas emaga väga lähedane suhe leiavad kergemini sõpru ja sõlmivad lähedasemaid sõprussuhteid hilisemas elus.

2. Sina, laps, oled masendav!

Lastekasvatamine ei lõpe ema jaoks iial. Kui väga sa ka ei püüaks hea laps olla - kogu see südamevalu ja frustratsioon, mis sellega kaasneb, käib emaga eluaeg kaasas.

Ühe uuringu järgi tunnistasid 94% uuritavatest lastest ja täiskasvanutest, et nende suhetes emaga on väike pinge sees. Emad tunnevad pinget rohkem kui lapsed. Mure laste rahalise olukorra ja hakkama saamise osas ei jäta neid iial. 

Muidugi on laste kasvatamine stressirohke nii emale kui isale. Lapsevanemate stressitase on võrreldes lastetute täiskasvanutega on märkimisväärselt suurem ja probleem mitte ie vähene, vaid hoopis suureneb, kui lapsed kodust välja kolivad, kirjutas ajakiri The Journal of Health and Social Behavior.

1. Ema vajab puhkepausi

Võrdsuse huvides ütleme kohe ära, et isad vajavad samuti puhkust. Kuid emadega on lood hullemad. Nõustud sa sellega või mitte, kuid see on esimene ja väga oluline põhjus, miks sa peaksid täna tema heaks midagi eriti ilusat tegema. Ta tõesti vajab lõõgastust! Naistel on vähem vaba aega ja nad tunnevad pidevat kohustustekoormat oma õlul,palju rohkem kui mehed, on küsitlustest selgunud. Näiteks ameerika meestel on iga päev tervelt 40 minutit rohkem puhkeaega kui naistel ning Itaalias lubavad mehed omale pause koguni 80 minutit rohkem kui naised.

Ning 2005 aastal USAs tehtud küsitluse tulemuste põhjal saab 20% töötavatest naistest puhata vaid ühe korra kuue aasta jooksul. Neljandik vastanud naistest tunnistas, et saab puhkust lubada korra kahe kuni viie aasta jooksul.

Allikas: LiveScience