1. Pane tähele. Kui sa olid veel tema poja pruut, kas ta siis ilmutas sinu vastu rohkem sümpaatiat? Loomulikult! Nüüd on ta aga kaotanud kogu mõjuvõimu, millega ta 25-30 aasta jooksul harjuda oli jõudnud. Kuni sina naudid mehega mesinädalaid, teadvustab tema, et enam ei saa ta nii nagu varem sinu kallima elust osa võtta. Ning ta asubki oma pojukese eest võitlema. Näiteks hakkab ta poja tähelepanu sinu vigadele pöörama, ja seda otsekui juhuslikult. Võib ka lihtsalt sind kritiseerima asuda. Iga juhul ära lase end provotseerida.

2. Tõmba täpne piir. Kas ämm käib teil sageli külas? Näita talle siis täpselt, kus kulgeb piir sinu ja tema kodu vahel. Kui ta ütleb, et sinu uus vaip on lausa kohutav, anna talle mõista, et see on sinu kodu, sinu vaip ja et see meeldib sulle, ning ainult see on tähtis. Ära anna talle ka võimalust kiusata sind nõuannetega või liigse kiitusega. Eks kiitus ja kriitika ole ju ühe medali kaks külge. Kui lubad ühte, siis ta tunneb, et võib ka teise kasutusse võtta.

3. Ära kipu temaga võistlema. Paljud emad tunnevad pärast poegade abiellumist, et aeg läheb ning nemad on kaotamas naisena oma veetlust. Miniast saab märklaud pahameele väljavalamiseks. Ämm loodab nii oma enesehinnangut tõsta. Seetõttu tuleb sul valmis olla kommentaarideks sinu lühikese seeliku kohta, mis „paljastab sinu liialt paksud jalad“. Parim relv sellise ämma vastu on komplimendid. Ja põhjusi nendeks ju leidub. Sest kui tema räägib nii sageli sinu väljanägemisest, siis tähendab see, et välimus läheb talle korda ning ta ise on vägagi hoolitsetud naine. Räägi talle sagedamini, kui väga sulle meeldib tema seelik ja ka tema naeratus. See aitab jääd sulatada.

4. Hinda tema hoolitsust. Harva juhtub, et ämm ainult kritiseerib. Vahel püüab ta ka kõigile näidata, et teeb nii mõndagi sinust paremini. Tõenäoliselt on ta sageli sinu kooke arvustanud. Küllap ka tema küpsetab (kuid enda kodus). Hinda vääriliselt ta võimeid, siis kuuled vähem solvavaid sõnu enda aadressil. Ütle talle, et sa pole enam ammu midagi nii maitsvat söönud ning et küpsetiste valmistamisel pole temaga võrdset. Ämm tunneb siis, et sa hindad teda ja et sa vajad teda. Ta enesehinnang tõuseb ning ta hakkab sinusse leplikumalt suhtuma.

5. Hajuta ta hirmud. Ämm, kes miniat kritiseerib, kardab pahatihti oma kalli pojakese edasise saatuse pärast. Selline ämm tahaks, et sa võtaksid tema nõuandeid kuulda. Kui sa saad aru, et just see ongi tema kriitika eesmärgiks, siis räägi lihtsalt temaga. Tee talle selgeks, kui väga sa tema poega armastad. Seejärel kinnita talle, et teed kõik selleks, et teie pere oleks õnnelik. Ometi tahad sa seda teha iseseisvalt, omal moel. Räägi talle enda ja oma mehe plaanidest. Ära eales kritiseeri ämma elustiili ega võrdle seda enda omaga.

6. Tehke midagi koos. Leia midagi, mida saaksite üheskoos teha. Üksnes sina ja tema ning seda neutraalsel pinnal. Võiksite näiteks koos juuksurisse või kosmeetiku juurde minna. Teist ei pea ilmtingimata sõbratarid saama — see oleks ülimalt ebatõenäoline. Ometi võite välja mõelda mõne meeldiva rituaali. Miski ei muuda nii tugevasti meie arvamust inimestest kui ühised ettevõtmised, sealjuures veel meeldivad. Andke teineteisele lihtsalt aega ühise keele leidmiseks.

Planeta Ženštšinõ, 10’09