Ka mina sain väga varakult selgeks, et lihtsam on koos olla inimesega, kellel mitu õde-venda. Siis ei ole emal aega ennast kõigi laste ellu toppida ning ei teki ka probleeme, kui tekib tahtmine mõneks ajaks vanematest kaugemale kolida. No näiteks välismaale tööle minekust ei ole üksiklapsel põhjust mõtteid mõlgutada. Tihti lõppevad need plaanid enne kui alatagi jõudsid ja just seetõttu, et ema hakkab tegema skandaali, et mis temast saab. Just taolise juhuse tõttu sain ise juba üsna noorelt aru, et kuna suhted on niigi keerulised, siis ühte lisamuutujat tüütu ämma näol minu ellu ei ole vaja.

Küll aga olin siiani naiivselt arvanud, et ülehoolitsev ema käib pigem meestega kaasas. Hiljaaegu aga sain teadma, et kole on nende meeste elu, kelle naised on emaga nn sõbrannad. Siis peab mees arvestama, et kogu nende suhe kedratakse ette ka naise emale. „Lihtsalt ma ei või,“ kurtis hiljaaegu üks ammune tuttav seltskonnas. „Tegeleme nädalavahetusel koos naisega enda asjadega kui äkki on kohal ämm. Täiesti ette helistamata, näpu otsas kusagilt saadud ämbritäis seeni, mida ta siis meie juures kupatama hakkab. Nagu omal pliiti ei olekski. Ja kui ma söandan öelda, et tegelikult olid meil koduste toimetustega teised plaanid, siis ämm lihtsalt ignoreerib ja naine hakkab mu peale turtsuma.“ Mõistsin sõpra täiesti. Nagunii mööduvad kõik tööpäevad teiste inimestega arvestades ning kontoripinda jagades, siis peaks vähemasti nädalavahetus pakkuma võimalust olla omaette. 

Või näiteks teise hea sõbra lõputud lood sellest, kuidas nad peavad maja ehitamisel pidevalt arvesse võtma ka ämma maitset. „Vähe sellest, et ta tassib meie juurde igasuguseid asju, mis tema meelest meie kodusse hästi sobiks, ta hindab alati üle ka meie tehtud töö. Eelmisel nädalavahetusel vajus lausa koos sõbrannaga kohale ja kukkus virisema, et miks ma elutuppa sellise lambi lakke panin. No ei osanudki väga vastata, et miks üks lamp lakke pannakse,“ oli sõber parasjagu tige.

Samas on aga kodumajandusse sekkuv ämm on siiski kraad madalam kui kahe inimese suhtesse sekkuv ämm. Nimelt tuleb mulle meelde koolikaaslane, kelle puhul oli alati nii, et iga kord kui nad oma noormehega tülli läksid, helistas tolle ema, et poja nimel vabandada. Selline asjade ajamise viis saigi suhtele saatuslikuks. „Ma ei teagi, et kas ta tundis endal süüd, et oli halvasti käituva poja kasvatanud või mis taolise käitumise taga oli, aga päris normaalseks seda pidada ei saa. Mulle alguses tundus, et ma alustasin suhet ikkagi ühe inimesega, kuid üsna pea avastasin, et olen selles hoopis kahega. Paljuks läks,“ rääkis sõbranna. 

Nii on ka. Igale paarile peab jääma ikkagi nende oma ruum. Vabandab see, kes endal süüd tunneb ning kodu ehitatakse nende inimeste poolt, kes sinna elama kolivad. Ennast peale suruvate ämmadega on muidugi lihtsam toime tulla kui nende laps on kaasa poolt ja palub aeg-ajalt ämmal ennast tagasi tõmmata. Hoidku aga sellise suhte eest, kus päritolupere ja ema võimutsevad igal pool. Selliste märkide saabudes on mõistlik juba alguses loobuda, head nahka sellest ei tule.