Naiselikkus on pidev liikumine. Naiselikud omadused muutuvad vanusega rikkamaks, täienedes ja arenedes pidevalt. Kuid naiselikkuse arendamine peab jätkuma nii, et see on esikohal ja karjäär on selle järel teisel kohal.

Sel juhul on naisel kõik eeldused edu saavutada. Siis on tervis, isiklik- ja pereelu ning suhted mehega korras. Ja karjäärgi õitseb.

Psühholoogia Sinule juulinumbris:
*Kuidas väljendada armastust?

*Elu võimalikkusest koos teismelisega

*Mida mehed siis tegelikult tahavad?
Kui aga töö kipub esikohale ja naine ei pühenda enam oma naiselikkuse arendamisele nii palju aega, siis võib tema karjäär küll edukas olla, aga see on mehelik — see on juba hoopis teine protsess. Siis on tal raske luua peresuhteid ja üles ehitada õnnelikku eraelu. Siin läheb naisel vaja juba psühholoogide abi.

Ema, kes kulutab suurema osa ajast ja jõust sotsiaalsete vajaduste täitmisele ning karjäärile, ei saa emana eriti tütrele toeks olla. Need on minu kui praktiseeriva psühholoogi kõige raskemad juhtumid — selliste naiste tütardel on väga palju probleeme.

Kõige rohkem aitab oma tütreid see ema, kes on loonud õnneliku suhte mehega ja kel on õnnelik pere. See ema, kes on ennast naisena realiseerinud. Selline ema võib ka tütrest väga kaugel elades talle suureks toeks olla, andes oma energiat edasi ka pika vahemaa tagant.

Ema õnnelik pereelu on garantii sellele, et ka tütrel on kõik hästi. Kui aga ema surub oma tunded alla, kandub see üle ka tütrele. Ema realiseerimatus naisena antakse probleemina tütrele edasi.

Ma soovitan eesti naistel tunnetada oma kõige sügavamat naiselikkust, mis on ürgne, läbi sajandite kandunud omadus. Ärge püüdke olla nii tegusad, ärge püüdke sarnaneda meestega. Leidke endas uusi jooni ja näidake seda maailmale. Ilmutage sedalaadi tarkust! Kui naine aga ilmutab oma initsiatiivi nii, et jookseb mehest ette ja ütleb: „Tule siia,” siis see ei ole õige. Seda ei maksa teha, sest mehe jaoks on väga tähtis olla esimene, teha esimene samm. Naisel on vaja lihtsalt oma naiselikkusega kohal olla.


Anatoli Nekrassov on tuntud vene filosoof, psühholoog ja nõustaja. Ta on kirjutanud üle 30 raamatu, mitmed neist on ilmunud ka eesti keeles. Nekrassov on korduvalt ka Eestit külastanud.