Metsosopran Tuuri Dede kummardab publikule, eesriide langedes ootab teda lava taga abikaasa kahekuuse beebiga, kellel järgmise söögikorra aeg käes. Tita saab kontserdi vaheajal kõhu täis ja peale vaheaja lõppu jätkab Tuuri särava lauljana laval.


Ta on seda meelt, et lapsi peab maast madalast harjutama olema erinevates keskkondades. Lapsed on tal alatasa konkurssidel ja esinemistel kaasas, ka välismaal. „Soovitan seda julgelt ka teistele emadele,” tõdeb Dede. „Ma ei tahtnud valida, et kas ma olen ema või laulja, tahtsin mõlemat,” ütleb naine veendunult. Metsosopran, kes on lõpetanud magistriõpingud mainekas Sibeliuse akadeemias Soomes ja esineb palju ka välismaal, astub ka festivalil Virmalised üles.

See festival annab muusikahuvilisele hea võimaluse kuulata Eesti parimaid interpreete, nii instrumentaliste kui lauljaid. „Oleneb muusikamaitsest, aga tase on hea,” kinnitab Dede. „Sageli inimesed ei teagi kui head interpreedid meil Eestis on.”.

Festivali ühe kunstilise juhi Henry-David Varema sõnul lähtuti interpreetide valikul sellest, et kuulajale saaks tutvustada EIL-i mitmekesist liikmeskonda, kuhu kuuluvad eranditult eesti muusikas silmapaistvad interpreedid.

Nii astub üles lisaks Tuuri Dedele ka laulja ja dirigent Risto Joost, kes valiti eelmisel nädalal Aasta muusikuks, on alati olnud huvitunud nii spordist, mänginud aktiivselt korvpalli ning olnud ka kaks aastat korvpallitreener. Joost ise näeb spordis ja muusikas suurt ühisosa. „Mõlemad, nii sport kui muusika sünnib keha ja vaimu sümbioosis, mõlemad on nii vaimsed kui ka füüsilised tegevused,” tõdeb dirigent, ”ja mõlemas on vajalik meeskonna töö, on see siis sportlik meeskond või orkester.”

Joost soovitab kindlasti festivali kontserte külastada, sest seal esinevad Eesti parimad interpreedid. „Ilu ja energeetika — seda sealt saab,” kinnitab Joost.


Kontserdid

10. veebruar kell 17.00 Tallinna Filharmoonia Mustpeade maja Poeetilised kammermeeleolud

11. veebruar kell 19.00 Kultuurikatel Kaasaja värvid

12. veebruar kell 19.00 Niguliste kirik Sädelev barokk ja põhja vaim

14. veebruar kell 19.00 Estonia kontserdisaal Torm ja tung

Eesti Interpreetide Liit tähistab selle festivaliga oma 20. tegevusaastat!

Jaga
Kommentaarid