Varem või hiljem armub teismeline kõrvuni. Sinu esimeseks reaktsiooniks on võib-olla mõte, et veel on liiga vara, et veel on aega. Kahjuks pole midagi ekslikumat, kui sellisel moel arutlemine. Kellelegi oma tunnete kinkimiseks küllaldase küpsuse saavutamine on täiesti individuaalne ning igas vanuses loomulik. Kui aga laps on veel üpris tundlik, siis on sarnane kogemus talle vägagi kasulik.
Vastassoo tähelepanu võimaldab teismelisel end veetlevana ning enesekindlamana tunda. Kaovad kompleksid, mis on tegelikult sellises vanuses laste elus tõeline häda. Nooruk lõpetab kontsentreerumise oma isiklikele vajadustele ning õpib hoolitsema teise inimese eest. Ta õpib tundma kompromisside kunsti.

Emana märkad kindlasti tema muutunud suhtumist kodustesse toimingutesse. Puhas tuba, oma välimuse eest hoolitsemine, uued huvid ning harrastused. Kui aga armumine möödub, jäävad alles meeldivad mälestused ning kõrgem enesehinnang.
Kuid mitte ainult: noorukiea armastus õpetab partnerlust. Ja see kulub täiskasvanu elus vägagi ära.

Suvine seiklus — üksnes plussid

Suvel tärkavad tunded väga kiiresti. Päike, palju vaba aega, ei mingeid koolitunde. Uusi tutvusi sõlmitakse kergemalt ja meeleldi. Seetõttu armub enamus teismelisi just koolivaheajal. See aga kutsub lapsevanemates esile terve rea hirme. Neile tundub, et last on raske kontrollida, kui ta on kodunt eemal.
Tegelikult on sellisel suvearmastusel palju eeliseid ning see ei sega üldse kohustusi. Ei tasu muretseda, et laps unustab kodused toimetused või jätab õppimise pooleli. Las lapsed naudivad iseendi seltskonda… Nii nad lihtsalt tüdinevad teineteisest kiiremini ära!

Tähtis!
1.
Suhtu austusega
lapse tunnetesse. Tunne diskreetselt huvi tema suhete vastu.

2.
Hinda
lapse avameelsust.

3. Ära kritiseeri tema tundeid,
ära ironiseeri
nende üle, ära püüa liigselt kontrollida.
Psühholoogid põhjendavad seda sellega, et teismeliste suhete faasid vahelduvad väga kiiresti. Alguses on vaimustus ja armumine, seejärel ilmuvad ebameeldivamad tunded. Näiteks armukadedus (vaatas teisele otsa) ja hirm (varsti tuleb lahku minna). Lõpuks tuleb igavus ning suurema sõltumatuse vajadus. Selleks ajaks on ka vaheaeg möödas. Ning nii tema kui ka temake lähevad tagasi kooli oma sõprade juurde. Jälle on tähelepanu keskpunktis parim sõbratar või semud hoovi pealt.

Suvine armastus on teatud mõttes mugavgi. Last ei piina südametunnistus, et ta ei saa oma sõpradega aega veeta. Ta ei pea valima, kellega kinno minna, sest kõik tuttavad on suveks laiali sõitnud.

Selline armastus saab üldjuhul hakkama ilma tormilise lahkumiseta. Suviste kiindumuste lõppu elatakse kergemini üle, kui horisondile ilmub uus huvitav „objekt“ paralleelklassist.

Silmast silma kooliarmastusega

Amori nooled ei taba lapse südant ainult suvel. Ka talvel, kevadel ja sügisel võib armuda. Siis aga tuleb kohtamisi vaheldada õppimise ja kodutöödega.
Selline tunne kestab tavaliselt kauem ning elatakse üle tormilisemalt. Konfliktid kodus, kontrolltööd koolis, uus võistleja vanemast klassist. See kõik muudab nooruki suhted palju keerulisemaks.

Ühel hetkel on kõik suurepärane, järgmisel näib aga elu lausa kohutav. Ning sina pead tahes-tahtmata selles osaline olema. Kuula laps ära, ära sunni teda rääkima, kui ta seda ei taha. Näita talle, et suhtud tõsiselt tema suhtesse selle inimesega ning otsustesse, mis on temaga seoses vastu võetud. Isegi siis, kui oled valmis kannatust kaotama ning tahaksid nii väga öelda: „Ma ei taha teid koos näha“.

Kooliarmastuses on ka häid külgi. Armunud tahavad teineteisele meeldida, see avaldub positiivselt nende hinnetes. Sul tuleb lapsevanemana leppida sellega, et telefoniarved on nüüdsest suuremad ning ka prügi ei viida enam õigel ajal välja, sest „süüdlane“ on unustanud kõik muu siin maailmas.

Nüüd ei jätku tal enam eriti aega oma ema jaoks. Kuid ta ju polegi enam sinu väike tibu. Püüa lapse väljavalitut paremini tundma õppida ning teda armastadagi. Ära näe temas võistlejat.
Kui sa ütled lapsele: „Sa ei tule jälle koos meiega tädi juurde? Kõik on kindlasti kurvad selle üle“, siis tekitad sellega pojas või tütres süütunde ning rikud nii tema kui ka enda tuju. Parem luba lastel lõputuid telefonikõnesid pidada — niikuinii pole sinna midagi parata. Lõpuks võiks ju otsida madalamate tariifidega firmasid, mis oleksid justkui loodud armunute jaoks.

Ükskõik millal su laps ei armuks, tuleks see ära kasutada, et rääkida temaga sellisest tähtsast asjast nagu armastus. Räägi talle, et armastus on imeilus. Kuid see tunne koosneb nii rõõmsatest kui ka nukratest hetkedest.

Kui sinu lapse süda on purunenud, lohuta teda kannatlikult. Ära karda, et nooruk muutub ning keegi teine mõjutab teda rohkem kui sina. Kui sa suhtud temasse mõistmisega, siis ei eemaldu laps sinust mitte kunagi.
Ja lõpuks tuleta meelde iseenda lapsepõlveromaane. Kas need polnud mitte imelised?

Allikas: Planeta Ženštšinõ