Haifa ülikooli teadurite avaldatud uus uuring paljastab mõningad halvad omadused, mis liigse julgusega kaasas käivad: kartmatud lapsed ei pane tähele, kui nende kaaslased on hirmul ja nende võime sõpradele kaasa tunda on oluliselt väiksem, kirjutavad ERR teadusuudised.

Uuringu läbiviija Inbal Kivenson-Baroni sõnul on liigne julgus tihtipeale päritud vanematelt ning selline iseloomuomadus toob endaga kaasa sotsiaalselt sobimatu käitumise.

Uuringu käigus jälgiti 3-4aastaste laste käitumist kodus ja koolis, lasti neil sooritada teste ning mõõdeti nende pulssi ja muid kehalisi näitajaid. Esimesena avastati seos kartmatuse ja pulsi vahel: julgete laste pulss oli stabiilsem ega ning see ei muutunud nii kergelt kiiremaks.

Liialt julged lapsed võivad olla väga sõbralikud ja rõõmsad ning seltsida teistega kenasti, kuid nad ei kipu mures või hädas olevat sõpra aitama.

Emotsioonidest tundsid nad viha, üllatust, rõõmu ja kurbust nägudel sama palju ära kui teised lapsed, kuid hirmunud näopildil kartuse nägemisega oli neil raskusi.

Need lapsed olid ka agressiivsemad oma kaaslaste suhtes: nad kasutasid oma kaaslasi oma huvides ära ega tundnud pärast sotsiaalselt mitteaktsepteeritud tegu süüd ega kahetsust.