Kui oled juba mõnda aega mõelnud perekonna juurdekasvule või sind lihtsalt huvitab, mida saab andeka ja terve lapse sündimiseks ära teha — siis on see lugu sulle! Šansid, et sinu väikesest saab väike ime, kahekordistuvad!

Keda isaks valida?

Loodan, et sul on vastus sellele küsimusele juba olemas. Ent kui sul on valiku osas kõhklusi, soovitan järgmist eksperimenti. Korralda n-ö konkurss kõige parema tulevase isa väljaselgitamiseks. Palu mehel (või meestel) kirjeldada, kuidas ta kujutaks ette elu kolmekesi, mida ta on valmis oma lapsele andma, milliseid lootusi ta järeletulijale seab. Kui näed, et tulevane isa, kel last veel polegi, juba üritab end teemast välja keerutada, on põhjust ettevaatlik olla. Võimalik, et sinu ees seisab tulevane despoot! Kui nn isa ei oska midagi mõistlikku öelda, saab temast tõenäoliselt diivani-issi, keda laps näeb ainult jalgpallivõistluse ülekande ajal.

Ainult siis, kui mees oskab enam-vähem ette kujutada, kuidas lapsega ümber käia, kui tal on lapsega seostuvaid plaane ning ta ei vaevle ülemääraste illusioonide küüsis, võid ennast rahulikuna tunda — temast saaks hea isa! Ära lase end häirida sellest, et ta pole korvpalluri kasvu ega oma magistrikraadi. On kindlaks tehtud, et lapsed, kel on küll head geneetilised eeldused, kuid kelle isad on olnud külmad ja osavõtmatud, jõuavad elus palju halvemini edasi kui need, kes on isa hoolitsust tunda saanud. Võidab mitte see, kel on pikemad jalad, vaid see, kel jätkub jaksu finišisse jõuda!

Valmista end ette

Iga hing saabub siia ilma oma ülesandega. Seepärast pole õige last kasvatades teda juba varakult koormata teadmisega, et ta peab olema kõige targem, kõige andekam, kõige kuulekam. Ka pole mõtet loota, et laps aitab sul abielu koos hoida, tugevdada suhteid armastatuga või saab temast su tugi vanaduspäevadel. Pole mõtet oodata ainult poissi või ainult tüdrukut. Tulevikusündmuste arengut sa niikuinii mõjutada ei suuda, aga lapse soolise orientatsiooni võid sellega küll ära rikkuda. Ja mõistagi pole mingit mõtet oodata, mõelda ja lapse kuuldes rääkida, et ta kasvab täpselt isa või ema sarnaseks, et tal on just sellised sinised või rohelised silmad nagu sinul või on ta hoopis sama kole krokodill nagu su meeski. Paljude psühholoogide arvates loob see aluspõhja välimusega seotud komplekside arenemiseks.

Värskest Lilitist leiad veel:
  • Milline naine meenutab madu?
  • Hanna Korsar - kaos ja kord
  • Valget armunõidust suveöösse
  • Kui saak läheb ise jahile
  • Seepärast püüa oodata lihtsalt last ja rõõmusta iga hinge üle, kes sinu juurde tuleb. Siis on põhjust loota, et laps täidab tulevikus ka sinu kõige julgemaid ootusi!

    Palu abi esivanematelt

    Meie kõigi selja taga seisavad vanemad ja vaarvanemad. Kõigil neil oli oma jõud, tarkus, teadmised ja oskused. Pole tähtis, millised on sinu suhted esivanematega ja kas sa nende nimesidki tead. Sugulaste abistamise seadus on üldkehtiv, eriti nende suhtes, kes kavatsevad sugu jätkata. Suguvõsa jõud pole meie vanemate kätes, seega pole mõtet abisaamiseks nende poole pöörduda. Tähtsate sündmuste künnisel palu õnnistust enda suguvõsa esiemalt.

    Kujutle end teerajal seismas. Sinu ees kulgeb selge rada, selja taga mattub hämarusse avar väli. Pööra ümber ja vaata tagasi. Kujutle, et sinu ees seisab su ema. Kummarda tema ees ja mine edasi. Emast pisut eemal seisab vanaema. Kummarda samamoodi ka tema ees ja liigu samm-sammult edasi sajandite sügaviku poole. Sinu silme eest mööduvad esivanemad — sinu suguvõsa naised. Vaata nende nägusid ja sa näed neis nii rahu ja mõistmist kui ka külmust ja kõrkust, ükskõiksust ja valu. Küsi neilt sünniks õnnistust. Kui kahtled endas, palu nõuannet. Vastuse ütleb sulle sisehääl.

    Millal seda teha? Rasestumise eel, enne kui loobute rasestumisvastaste vahendite kasutamisest, raseduse kriitilistel hetkedel, katkemisohu korral (loodetavasti ei lähe seda tarvis!). Ning eriti enne sünnitust, et saada täiendavat jõudu ja selget meelt.
    Mida see annab? Tugevama sideme lapsega sünnituse ajal. Samuti lapse esoteeriliste võimete tugevnemise.

    Keha häälestamine

    Pole mingi saladus, et lapse tervised ja võimed on otseselt seotud ema tervisega. Selleks et olla terve ning sinu keha säilitaks oma ilu ja vormi, tuleb õigesti toituda. Loomulikult võivad ka dietoloog või perearst sulle menüü koostada, kuid meie pakume teist võimalust. Proovi oma kehaga läbi rääkida. Leia aega ja mine lähimasse toidupoodi ekskursioonile. Ära osta midagi, lihtsalt jaluta riiulite vahel ja tutvu toiduainetega. Nipp seisneb selles, et sa hakkad neid valima mitte hinnasildi alusel, vaid energeetiliselt, vastavalt sinu organismi vajadustele. Selleks võta purk või pakike kätte ja uuri hoolega, nagu näeksid seda esimest korda, püüa tungida kauba olemusse ja hoolikalt jälgida, milliseid tundeid see sinus tekitab. Sinu jaoks energeetiliselt sobiv toode annab meeldiva signaali ja äratab isu, ebasobiv aga jätab ükskõikseks või tundub lausa vastikuna. Peale paaritunnist ekskursiooni on sul juba terve nimekiri sinu jaoks kasulikest toodetest. Nüüd jääb vaid üle koostada menüü ja seda raseduse ajal järgida.

    Millal seda teha? Enne ja pärast rasestumist.
    Mida see annab? Arendab lapse mõistmis- ja kujutlusvõimet, tunnetusoskust.

    Asu pesa punuma!

    Sinu üsast saab arenevale lapsele terve maailm — pehme, mõnus ja ohutu paik. Tõsi, ohutus on siinkohal suhteline mõiste. Sest selle väikese maailma piiride taga asub suur, inimesi täis pärismaailm, mis pole sugugi alati lahke ja hoolitsev, isegi mitte tulevase ema vastu. Ja loode tajub seda, reageerides rahutusega, mida ema viimastel raseduskuudel eriti selgelt tunneb. Miks mitte ema ja veel sündimata last sellega aidata, et luua lapse ja inimeste vahele nn üleminekumaailm?

    Pesa loomine on psühholoogiline võte, mida kasutatakse väga edukalt paljudes rasedatele mõeldud nõustamiskeskustes. Kuid mitte keegi ei keela seda toredat ideed omapäi rakendada. Asja mõte seisneb selles, et ema ümber luuakse piiratud, turvaline ja reaalsest maailmast eraldatud ruum, kus on täidetud kõik tingimused ema ja lapse heaoluks ning välismaailma negatiivne mõju on välistatud. Ideaalis võib selliseks ruumiks olla sinu magamistuba, tulevane lastetuba, kui see olemas on (kusjuures lastetoas võid pesaelemente säilitada ka pärast lapse sündi), või mingi muu rahulik nurgake su kodus. Peamine on see, et ruum oleks vaikne ja omaette, teiste uudishimulikest pilkudest eemal.

    Pesa punuv lind kasutab pesamaterjaliks kõike, mis kätte saab. Savitükikesi, riideräbalaid, niidiotsakesi, oksaraage… Ka sinul tuleb natuke ringi vaadata ja koguda oma pessa seda, mis hellitaks sinu nägemis-, kompimis-, või kuulmismeelt. Osta erinevat värvi lõngakerasid ja aseta need suurde punutud korvi. Lauale pane kausike koorimata sarapuupähklitega, mida on näppude vahel nii mõnus veeretada. Kui armastad karusnahka, laota põrandale karusnahast vaibake ja kõnni sellel paljajalu. Kanna oma pessa meelihellitavaid asju, hoolitse selle eest, et seal oleks võimalikult mugav. Raseduse ajal muutuvad naise liikmed jäigemateks, kasvab koormus lülisambale, vaevama võib hakata seljavalu, jalad tursuvad. Nende hädade vastu saab abi, kui muretsed vajaliku inventari. Osta endale erinevas suuruses fitness-palle, spetsiaalne massaživahend jalataldadele, ortopeediline tugitool ja täispuhutav madrats, paiguta need oma pesakesse ja kasuta, kui vajadus tekib. Palju abi on ka nöörredelist ja köitest. Nendel saad rippuda, et selga sirutada ja neid on lihtne ka uuesti kokku pakkida. Lisaks võid oma pessa võrkkiige üles riputada. Mida rohkem kõikvõimalikku arsenali enda ümber kogud, seda parem. Oma pesakese seinad soovitan drapeerida erivärviliste kangastega, ühele seinale aga kinnitada suure valge paberi, kuhu võid joonistada kõike, mis pähe tuleb.

    Pesa ehitades lase fantaasial vabalt lennata. Ainus tingimus: kõik pesas leiduv võiks olla võimalikult mobiilne, et saaksid asjad loetud minutite jooksul kokku korjata, kui need sulle enam ei meeldi või oma ülesannet ei täida. Pea meeles, et pesa on sinu isiklik maailm, mille lood enda ja lapse jaoks. See on sinu rahu- ja mugavustsoon, välismaailma toodud ja materialiseerunud emakoda — kõik, mis seal leidub, teenib sinu ja lapse huve. Mida kaitstum ja suletum on ruum, seda mugavamalt end seal tunned ja seda on kergem on sul mõista oma last (sest ka tema maailmaks on pesa).

    On täheldatud, et naistel, kel oli lapseootuse ajal oma pesa, möödusid tuhud ja sünnitus kergemalt. Nende lapsed saavutasid hiljem loovus- ja intelligentsustestides kõrgemaid punkte kui need lapsed, kelle emad eksperimendis ei osalenud.

    Millal seda teha? Alates raseduse viimasest trimestrist, eriti viimastel nädalatel.
    Mida see annab? Suurendab lapse psühholoogilist ja energeetilist vastupidavust, ümbritseva reaalsusega toimetulemist, harmooniatunnetust ja eneseusku.

    Mis siis, kui külastaks psühholoogi?

    Kaasaegne psühholoogia on välja töötanud mitmeid meetodeid, mis sobivad suurepäraselt ka rasedatele. Tutvustame neist mõnda.

    Мuusikateraapia Võib seisneda üksnes sinu lemmikmeloodiate kuulamises, kuid võib sisaldada ka palju keerukamaid elemente — tööd erinevate muusikainstrumentidega ja rütmitaju arendamist. Muusikateraapia on suunatud psüühika harmoniseerimisele, aitab vabaneda negatiivsetest emotsioonidest.

    Muinasjututeraapia Loete koos psühholoogiga erinevate rahvaste tähendusrikkaid muinasjutte või mõtlete neid ise välja. Muinasjututeraapia aitab tulevasel emal toime tulla enda seesmiste hirmudega ja eesseisva elumuutusega, andes lisaks võimaluse uurida pärimuskultuuri, vabaneda negatiivsest enesehäälestusest ja kompleksidest.

    Liivateraapia Sinu ette pannakse kaks anumat liivaga. Ühes on liiv kuiv ja soe, teises külm ja märg. Kui valid kuiva liiva, oled rahulik, sa ei kannata muret ega südamevalu, kui valid märja, piinavad sind erinevad hirmud või ei leia sa endale elus kohta. Hiljem teraapia käigus liivaga mängides ja sellest muinasjutumaailmu ehitades, nagu kunagi lapsepõlves, vabaned endasse kogunenud hirmust ja valust ning suudad maailmaga leppida.

    Tantsu- ja liikumisteraapia Läbi plastilise liikumise õpid lähemalt tundma enda keha ja selle võimeid, arendad osavust ja painduvust, parandad enda orienteerumisvõimet ruumis. Vabaned negatiivsetest emotsioonidest ja õpid end liikumise abil väljendama.

    Kehakeskne teraapia Kehaterapeudi nõtked käed leiavad su kehast üles kõik aastatega tekkinud pingekolded ja aitavad neist vabaneda, sarnaselt massaažiga. Minevikus kogetud psüühilised traumad kaovad koos füüsilise pingega ning sa tunned end kui uuestisündinud. Nii suudad sa ka sünnitusprotsessi paremini juhtida.