Õnnelik ema:

1. Küsib abi

Rõõmus ema ei jõua kõike ise teha. Ta teab, et laste kasvatamine on kohutavalt raske töö ning neelab alla oma eneseuhkuse ja “tahan-kõike-ise-teha” suhtumise ning küsib abi, kui ta seda vajab. Ta palub lapsi hoidma ema või sõbranna või palkab lapsehoidja, et sõbrannadega välja minna või abikaasaga kohtingut pidada, sest teab, et kui tema ise oma patareisid ei lae, ei pea ta kaua vastu.

2. Käib väljas

Värske õhk ja päikesepaiste (kuigi seda kipub meil siin väheks jääma) on fantastilised tujutõstjad ja energiaandjad, sellepärast on need emad, kes kärudega pikki jalutuskäike teevad, palju rõõmsamad ja energilisemad. Mine õue!

3. Planeerib lõbu

Õnnelikud emad teevad palju tööd selle nimel, et neil oleks aega ja raha perega koos lustimiseks. Liivalossid, väljasõidud, filmiõhtud, mängupäevad, puhkehetked, puhkusereisid — planeeri igasse päeva üks tore ja meeldejääv üritus või hetk, sest need aitavad sul pesukuhja või nõudehunnikuga tegelemise juures hea tuju säilitada.

4. Naudib seksi

Õnnelik ema teab, et kõige suurema naeratuse toob näole üks võimas orgasm. Ja ta leiab selle jaoks aega. Pealegi — pole midagi meeldivamat kui õnnelik ja rahulolev abikaasa.

5. Magab

Esialgu tundub see võimatu, sest imikud ei maga tavaliselt kauem kui paar tundi järjest. Aga mida rutem sa selle nipi kätte saad, kuidas oma lapsed magama ja ise 8 tundi korralikku ööund endale võimaldad, seda rõõmsam ja rahulikum su pereelu on. Uni on kõige alus.

6. Treenib

Terves kehas on terve vaim. Terve ema on õnnelik ema. Ja kuna treening tundub peaaegu nagu keelatud vili, sest sa teed seda üksi, enda jaoks, ilma lasteta, siis seda magusam see on.

7. Naudib üksindust

Jalutuskäik, lõõgastav vann, tund aega raamatuga voodis, sõbrannadeõhtu kinos või kohvikus — luba seda endale. Su aju vajab täiskasvanuaega ja läheb pidevat pudikeelest ning oksekoristusest lihtsalt hulluks.

8. Käitub naabriga kenasti

Õnnelikel emadel on aega ja energiat ka selleks, et märgata teisi. Kui naabritädil on vaja apteegist rohtu, siis ema toob. Kui naabrilapsed vajavad valvet, siis ema valvab. Tead küll — karma! Ja emad teavad, et alati tuleb teistega käituda nii, nagu sa tahad, et sinuga käitutaks.

9. Ei võrdle

Kõige rahulolevamad on need emad, kes ei tunne pidevalt vajadust olla naabrist parem. Nad ei võrdle lapsi, autosid, maju, sissetulekuid, kehakaalu, riideid jne. Nad on rahul sellega, mis neil on.

10. Suhtleb sõbrannadega

Emad, kes on enda ümber koondanud teised emad, on oma eluga rahul. Sest neil on alati keegi, kellele kurta oma muresid, kellega rääkida imiku rohelisest kakast või toidustreigist, lasteaiaõpetajatest ja multikatest.

11. Poputab iseennast

Nad lubavad endale midagi head — kimbu lilli, maitsva lõunasöögi, uued küüned või näohoolduse. Lihtsalt niisama.

12. Mängib reeglitega

Parim osa reeglite kehtestamise juures on see, et sa saad ise neid muuta. Las nad vaatavad ühel õhtul 10 minutit kauem multikaid, söövad hommikusöögiks jäätist või sõidavad ratastega läbi porilompide. Lõbus peab olema!

13. Leiab aega iga lapse jaoks

Õnnelikud emad teavad, et kõik lapsed vajavad eraldi tähelepanu. Seetõttu võtab ta ainult ühe poodi kaasa, teisega läheb kaasa koera jalutama ja kõige suuremaga vaatab õhtul koos filmi, mida saab ühiselt läbi arutada. Sel viisil hoiab ta ära armukadeduse ja tähelepanu pärast võitlemise. Kõigile võrdselt!

14. Vaatab tulevikku

Ka see läheb mööda, korrutab ema iga kord, kui lained hakkavad pea kohal kokku lööma. Miski pole igavene. Ei mudilase jonn, imiku öö läbi gaasivaludes kisamine ega teismelise maailmavalu. See kõik läheb mööda.

15. Andestab ja unustab

Mõni päev on täiesti väljakannatamatu. Lapsed käituvad nagu põrgulised ja muud ei ole kui üks õiendamine ja karistamine teise otsa. Õudne! Aga hea ema unustab järgmiseks päevaks selle ära ja läheb eluga edasi. Lapsed on lapsed, elu tahab elamist ja pika vinna pidamisest ei ole kellelegi mingit kasu.

16. Naerab tilgad püksi

Lastele hullult meeldib näha rõõmsameelset ja naervat ema. Nii et naera. Täiega. Hullumeelselt ja ennastunustavalt.

17. Kaisutab

Nii tihti kui võimalik ja nii palju kui vähegi saab. Kõiki pereliikmeid, nii suuri kui väikesi. Lemmikloomi ka. Ja nad naudivad neid hetki maksimaalselt, sest teavad, et juba üsna kohe on kogu see pesakond kodust läinud!