Lõpuriietus, kingitused, pidulik istumine. Kui ma arveid kokku löön, tundub, nagu korraldaks topeltpulmi. Mul on nii hea meel laste üle, aga paras katsumus ka. Pojal on suhteliselt ükskõik, ta isegi rääkis, et võib mõne vana ülikonnaga minna, et ta käib nendega niigi harva. Viimaks ostsime talle ikkagi uue ülikonna, lipsu ja kingad. Temal tuli muude kulude kõrval lisaks ka sõrmus ja klassiekskursioon Moskvasse. Gümnaasium lõpetatakse kord elus, saame aru.

Tema on ka alles 18 ja tööl veel ei käi. Teine lugu on tütrega, ta lõpetas ülikooli ja sai bakalaureuse. Ta on juba 22, aga maksame ikkagi kinni ka tema kulud. Ta rõhutab, et õppimine on täiskohaga töö ja tal oli lõputööga nii palju tegemist, et poleks saanud mujal tööl käia. Kleit, soeng, pidulik õhtusöök — temaga lisanduvad need kulud.

Poja lõpuaktus toimub sel reedel ja tütrel järgmisel nädalal. Nähes neid õnnelikena diplomeid võtmas — see aitab ka kõik rahalised kulutused unustada.

On vaid üks asi veel, mille üle mehega siiani vaidleme. Lõpukingid. Oleme aru saanud, et mõlemad lapsed tahaks raha. On vaid küsimus, kui palju? Kunagi tundus juba 1000 krooni suure summana, aga praegu näib, et isegi 100 eurot pole justkui midagi. Mis selle eest nii väga saab? Arutasime mehega, et kingime mõlemale lapsele sama suure summa ja anname selle neile kätte aktustel. Kui suure, pole me siiani otsustanud. Tütar ootab väga palju, ta seletas, et plaanib juulis sõbrannadega hääletades Hispaaniasse minna, aga teatud elamisraha on ikka kaasa vaja. Poiss aga ütles, et tal on suhteliselt ükskõik, sest ta läheb ühte autotöökotta suvel lisaraha teenima.

Tuttavad on soovitanud, et kingiksime mõlemale 200 eurot, et selle eest juba midagi saab. On see siis piisav? Või ehk liigagi palju? Kokku teeb see juba 400 eurot, mis eesti rahas on umbes 6000 krooni. Paljud inimesed ei saa kuus kättegi 400 eurot.

Meil on see mingitest säästudest kontol olemas, aga äkki peaks selle eest midagi muud vajalikku ostma. Ja tütar on ju 22, ta peaks õppima ise raha teenima.

Lapsevanemad, palju olete oma lastele kooli lõpetamise puhul kinkinud? Kas 200 eurot on vähe või palju? Või on rahaline kingitus üldse halb mõte?