Et see õnnestuks, tuleb sul oma mõttemaailmas mõningad korrektuurid teha. See tähendab, et heida kõrvale tigedus ja pettumus, millega varem ema kostitanud oled ning astu uuele suhtele vastu positiivselt ja täis otsustavust.

Siin on kümme punkti, mille mõistmine ja järgimine aitavad sul suhteid emaga paremini mõista ja jätkata: 

1. Ükskõik, kui suurt pingutust see nõuab — teie suhted on parandamist väärt ja selle nimel tasub vaeva näha!
2. Kui su ema on juba vana, on tal õigus oma kohustusi kergemalt võtta, kuid emaks olemisest ei saa ta kunagi täiesti loobuda.
3. Mõistmise ja hukka mõistmise vahel on vahe. Üritage teineteisest aru saada, mitte põhimõtteid ja vaateid elule maha teha.
4. Teievahelised konfliktid ei pea alati lõppema tüli ja solvumisega. Konflikte saab lahendada ka rahumeelselt ning leppides kokku, et jääte kõnealuses küsimuses eriarvamusele.
5. Rääkige omavahel ka nendel teemadel, mis on varem paksu verd tekitanud.
6. Mõlemad täiskasvanud osapooled peavad suhtes võtma vastutuse oma sõnade ja käitumise eest. Tülides ei ole kunagi süüdi vaid üks pooltest.
7. Ema ei saa lahendada sinu probleeme ja sina ei saa võtta vastutust ema murede eest. Te saate teineteist toetada, juhendada ja julgustada, kuid liigne sekkumine ei ole hea ja võib tekitada probleeme hoopis lisaks.
8. Läheduse saavutate armastuse, austuse ja vastastikuse usalduse läbi. Sõltuvussuhe, võib teile hoopis saatuslikuks saada.
9. Mitte kõik inimesed ei ole võimelised end muutma. Seetõttu võib juhtuda, et üks osapool peab leppima mõningate asjadega, mis võib-olla nii väga meeltmööda ei ole.
10. Emad ja lapsed samuti ainult inimesed ja see tähendab, et mõlemil on õigus teha vigu.

Egotsentrilised inimesed keskenduvad vaid iseendale, oma huvidele ja tunnevad muret vaid selle üle, kuidas ülejäänud maailm nende vaadetega kokku sobib. Nad on iseendaga nii hõivatud, et ei märka ega aktsepteeri kellegi teise huvisid, vaatenurki ja tundeid. Kui te mõlemad vaatate maailma vaid oma mätta otsast ega tee katsetki teisi mõista, ei jõua te kaugele.

Objektiivne mõtlemine aitab teil arusaamatusi paremini lahendada. Ole neutraalne, ära aja oma jonni vaid vajadusel tee järeleandmisi, ära üldista ja liialda, vaid toetu faktidele ning erista põhjused emotsioonidest. Kui suudad emaga rääkides emotsioonid mängust välja jätta, oled astunud suure sammu lähemale suhete paranemisele.

Kui sa ei suuda subjektiivsust kõrvale heita ning sinu püüded suhteid klaarida jooksevad pidevalt liiva, pöördu abi saamiseks spetsialisti poole. Tema suudab teid ära kuulata ja panna teid rääkima ilma, et te emaga teineteise peale karjuma hakkaks.

Kõige olulisem suhete parandamise juures on tahe ja heasoovlikkus. Ka kõige segasemad olukorrad on võimalik hea tahtmise, koostöö ja armastusega lahendada! Emadepäev on selleks just õige aeg!

Allikas: FamilyEducation