1. Su laps ei üleöö muutunud, ta on seesama, kes varemgi.

Kui ta on täna homo, siis see tähendab, et ta oli homo ka eile ja üleeile ja eelmisel aastal jne. Püüa endale lähtepunktiks võtta, et su laps on täpselt seesama, kes siiani. Nüüd tead sa temast lihtsalt rohkem.

2. Homoseksuaalsus ei ole kasvatusviga.
Homoseksuaalseid lapsi on igasugustes perekondades — rikastes, vaestes, haritud ja harimatute hulgas, on usklike seas ja usukaugetes peredes.

Seksuaalne orientatsioon on inimesele geneetiliselt kaasa antud, seega ei saa sa olukorda muuta. Mida iganes sa ka teisiti teinud poleks — äärmisel juhul oleksid sa mõjutanud ainult tema eneseavastamise ajahetke, mitte aga tegelikku olemist.

3. Homosid on alati olnud ja saab alati olema, see ei ole uus nähtus.
Tänapäeva liberaalsem maailmavaade on teinud homoseksuaalide elu veidi lihtsamaks — neil ei ole enam kohustust varjata ja valetada, seetõttu paistavad nad ka meedias ning ühiskonnas rohkem silma.

Tänapäeva trend ei ole mitte homo olla, vaid elada iseendana — julgema ning õnnelikumana ka juhul, kui ollakse homoseksuaalne.

4. Rõõmusta, et võsuke sinuga niivõrd olulist osa lõpuks ometi jagab.
Kindlasti on teda vaevanud ja vaevamas hulk muresid, mida ta siiani oma lähedastega jagada pole saanud. Teist sama palju võib tal olla ka jagamata rõõmu.

Olete jõudnud faasi, kus saate rääkida omavahel otse — ilma ilustuste ning valedeta. Sinu toetus ning hea nõu tähendab su lapse jaoks palju enam, kui sa arvatagi oskad.

5. Ära võitle, püüa parem aktsepteerida.
Nii, nagu pole sina teda kasvatades temast homoseksuaali teinud, ei ole ka tema seda iseendale valinud. Täpselt nõnda, nagu sind ei saa keegi homoks agiteerida või sundida, ei suuda sina temast ka heterot teha.

Aktsepteerimine ei tähenda kindlasti seda, et peaksid kõigi oma lapse tegude ning mõtetega päri olema. Sul on õigus eriarvamusele ning õigus seda ka väljendada, ent ära püüa muuta seda, mis pole ei sinu ega tema võimuses.

6. Ära eelda, et saad olukorrast üle päevapealt. Anna aega.
Kindlasti muutis lapse homoseksuaalsusest teadasaamine sinu maailmapilti — võta endale aega teemaga tegelemiseks.

Mitte keegi ei saa nõuda, et sa hetkega omaksid infot, mõistmist ning oskust toetada. Küsi julgesti, kui Sind miski huvitab. Otsi infot või kontakti teiste samas olukorras olevatega. Püüa sellest rääkida, olukorda analüüsida. Sul on õigus võtta iseenda jaoks aega.

7. Ka sina ei ole üleöö muutunud, su sõbrad ei mõista sind hukka.
Sa oled täpselt seesama inimene, kes eile, üleeile, eelmisel aastal või üleelmisel kümnendil. Sinu iseloom on jäänud samaks, Sinu väärtused, anded ja head omadused on jäänud samaks.

Sõbrad teavad seda ega ütle Sinust lahti — sest Sind tundes teavad nemadki, et mitte midagi pole muutunud.

8. Sinu last ei oota ees õnnetu elu üksikuna.
Tal on samasugused võimalused leida enda ellu see keegi eriline, tunda armastust, hoolimist, hoolitsust ning soovi korral isegi lapsi saada.

Homoseksuaalsus ei tähenda üksindust ega eraklust, vaid seda, et need suhted on samast soost inimestega.

9. Las külamoorid laterdavad, keda nende möla ikka huvitab.
Meie ühiskonna kitsarinnalisuse juures jagub kindlasti neid, kelle jaoks tundub see teema väga intrigeeriv. Põnev on arutada teiste eraelu, põnev on tagaselja kiruda ning kritiseerida.

Täpselt samamoodi klatšivad nad ju mõne ministriproua seelikupikkust või naabrimehe kahtlasevõitu elukombeid. Oma osa on kindlasti ka teadmatusel — püüa selgitada. Kui see ei aita, löö käega. Inimene, kes on ise huvitav, ei vaja teiste elusid elamiseks. Ja igavate, madalalaubaliste inimeste arvamus ei vääri tähelepanu.

10. Mis sul viga! Sul on veel hästi läinud, mu poeg läks poliitikasse…
Mitte ükski laps ei vasta 100%-liselt oma vanemate ettekujutlusele, ootustele, soovidele ja ideaalidele. Sinu laps ei ole oma homoseksuaalsusega teinud valet valikut — see on osakene tema loomulikust olemisest. Ning pealegi — alati võiks minna hullemini, kas pole?


Mida soovitada lapsevanemaga suhtlemisel ehk kui sa tunned kedagi, kelle laps on homoseksuaalne:

1. Ära avalda oma toetust kaastundena.
See süvendab eksiarvamust, et lapsega on midagi VALESTI.

2. Ära tee homoseksuaalsusega seotud labaseid nalju.
Iga nali ning seksuaalse orientatsiooniga seotud halvastav märkus käib otseselt ju tema lapse kohta.

3. Ära kiitle sellega, et su naaber just abiellus või et tädipoeg sai isaks.
Kindlasti on sellegi lapse vanematel olnud omad ootused, mis nüüd täitumata jäävad või muudavad nende kujutelma tulevikust. Teiste lihtsamat elu ei ole mõtet nina alla hõõruda.

4. Ära ignoreeri vanemat.
Tihti mõeldakse “tal raske aeg, mis ma tast ikka peole kutsun” jms. Ära jäta teda üksi, see võib tekitada tunde, et ta pole enam oodatud, et temast hoitakse eemale.

5. Ära püüa vägisi vanemat lõbustada/aidata…
Lase tal rääkida. Püüa mõista ja toetada. Ära sunni teda teemat ignoreerima või kunstlikult lõbusust teesklema, kui tal selleks tuju pole.

6. Homoseksuaalne laps ei ole kasvatusviga.
Ära suhtu vanemasse, nagu nemad oleksid teinud midagi valesti. See, et Sinu lapsed/õed/vennad/sugulased/tuttavad ei ole homoseksuaalsed, ei näita sugugi, et neid kasvatati paremini või õigemini.

7. Ka sinu võsuke või mõni lähedane võib homo olla.
Homoseksuaale on ühiskonnas 5-10%. Mõtle sellele — Sinu tutvusringkonnas on palju rohkem homosid ja lesbisid kui Sa arvatagi oskad, Sa lihtsalt ei tea seda. Ära kiirusta hukka mõistma.

8. Sinu võimalik negatiivne suhtumine on just see, mida vanem enim kardab.
Kummuta see hirm — kinnita, et nad on Sinu jaoks olulised, et Sa hindad neid, et Sa mõistad neid.

9. Kui tead enda lähedaste hulgas kedagi homoseksuaalset, saad ehk kogemust jagada…
Võibolla ehk tunned mõnda teist homoseksuaali veel? Vanematele on julgustav sisendada, et nende laps pole ainus. Et see pole veidrus, vaid normaalne ja levinud nähtus. Kui Sul on positiivseid kogemusi, ära karda neid jagada.

10. Kinnita, et „uudisest” hoolimata ei muutu sinu suhtumine vanemasse.
Ära käitu varasemast teistmoodi — püüa vaid olla pisut mõistvam. Ütle ka sellele vanemale selgesõnaliselt, et teie vahel pole mitte midagi muutunud. Et Sina oled Sina ja et tema on tema edasi.

Kõik, kes soovivad rohkem infot seksuaalvähemuste kohta, leida toetust, julgustust ning head nõu, on oodatud pöörduma Gay ja Lesbi Infokeskuse poole.

Käivitamisel on ka homoseksuaalsete inimeste pereliikmetele (vanematele) mõeldud tugigrupid — kus saab ühiselt kogemusi jagada ning olukorda arutada.

Olete oodatud (ka anonüümselt) ühendust võtma: telefon: 6454545; e-mail: info@gay.ee