2. Veetke lastega koos aega

See, kuidas isa vaba aega veedab, näitab lastele, mis temale oluline on. Kui teil on alati liiga kiire, et lastega tegelda, siis tunnevad nad end hüljatuna, olenemata sellest, mida te neile räägite. Laste väärtustamine tähendab sageli teiste asjade ohverdamist, väga oluline on lastega aega veeta. Lapsed kasvavad üles nii kiiresti ning kaotatud võimalused on igaveseks kadunud.

3. Teenige välja õigus olla ära kuulatud
Väga sageli räägivad isad lastega vaid siis, kui nood on teinud midagi halba. Just seepärast kiristavad lapsed tihti hambaid, kui ema neile ütleb, et isa tahab nendega rääkida. Hakake oma lastega rääkima juba siis, kui nad on väga noored, et keerulisi asju oleks lihtsam ajada, kui nad kasvavad.
Võtke aega ka selleks, et kuulata ära nende mõtted ja probleemid.

4. Distsiplineerige armastusega
Kõik lapsed vajavad juhendamist ja distsipliini, aga mitte karistuseks, vaid mõistlike piiride kehtestamiseks. Tuletage lastele meelde nende tegude tagajärgi ja premeerige neid hea käitumise eest mõistlikkuse piirides. Lapsi rahulikult ning õiglaselt distsiplineerivad isad näitavad sellega oma armastust.

5. Olge rollieeskuju
Isad on lastele rollieeskujuks, kas nad seda ise mõistavad või mitte. Armastava isa hoole all üles kasvanud tüdruk teab, et väärib meestepoolset austust ning otsib seda ka tulevases abikaasas. Isad võivad õpetada poegadele elus olulisi asju, olles ausad ning vastutustundlikud. Kogu maailm on näitelava ning isa mängib seal üht olulisemat rolli.

6. Olge õpetaja
Liiga paljud isad arvavad, et õpetamine on miski, millega tegelevad teised inimesed. Aga lastele hea ja halva vahel vahet tegemist õpetav isa julgustab teda andma oma parimat ning tegema häid valikuid. Oma laste tegemistesse kaasa haaratud isad aitavad neil õppida elu peamisi õppetunde.

7. Sööge perekonnaga koos
Ühine söömaaeg (hommiku-, lõuna- või õhtusöök) on oluline tegevus tugeva perekonna elus. Lisaks sellele, et see aitab struktureerida toimekat päeva, annab see lastele võimaluse rääkida asjadest, mida nad teevad ja teha tahavad. See on ka hea aeg, mil isa saab lapsi kuulata ja nõu anda. Ka on see aeg, mil kogu pere saab korra päevas kokku.

8. Lugege oma lastele
Sageli televiisori poolt domineeritavas maailmas on oluline, et isad püüaksid lastele midagi ette lugeda. Lapsed õpivad kõige paremini ise tehes ja lugedes, aga ka vaadates ja kuulates. Hakake lastele ette lugema, kui nad on väga väiksed. Kui nad saavad vanemaks, julgustage neid endid lugema. Lapsele lugemise vastu armastuse sisendamine on üks olulisemaid meetodeid kindlustada tema eluaegne eneseharimine.

9. Näidake üles armastust
Lapsed vajavad turvalisust, mis tuleneb sellest, et nad teavad, et on soovitud, aktsepteeritud ja armastatud. Vanemad, eriti isad, peavad olema valmis lapsi kallistama ning end seejuures mitte ebamugavalt tundma. Armastuse näitamine iga päev sisestab lastele, et te armastate neid.

10. Mõistke, et isa töö ei ole iial tehtud
Isegi pärast seda, kui lapsed on suureks kasvanud ja valmis kodust lahkuma, vajavad nad isa nõuandeid ja elutarkust. Olgu edasiõppimine, uus töökoht või abielu, isad mängivad olulist rolli oma laste elus, kui need kasvavad, abielluvad ja loovad oma perekonna.