Kuidas rääkida keelatud uimastitest algkooliealiste lastega?

Vanematele võib tunduda, et 7-8-aastased lapsed on selliste teemade jaoks veel liiga väikesed. Samas, lapsed ei ela isolatsioonis ning on sõna „narkootikumid“ selles vanuses juba kindlasti kuulnud. Kindlasti on mõnigi lapsevanem pidanud ka seletama, miks tänavatel vedelevad süstlad ning miks neid puutuda ei tohi.

Vestlustest narkootikumide teemal on igal juhul kasu, sest siis võite olla kindlad, et lasteni jõuab õige info ning lapsed saavad teada, mida teie uimastitest arvate ja miks. Kui lapsel tekib võimalus mõnda uimastit proovida, on tõenäolisem, et lapsed tulevad teile sellest rääkima.

Lastega on hea võimalus narkootikumidest vestlust alustada näiteks siis, kui annate lastele mingit ravimit või võtate seda ise, selgitades siis, et ravimeid tohib vastu võtta ainult usaldusväärsete täiskavanute käest, nagu näiteks õpetaja või perearst.

Kui mõnes telesaates on uimastitest juttu, kasutage juhust ja alustage vestlust. Küsige, mida teie laps uimastitest teab ning seletage lihtsalt ja arusaadavalt, miks uimastid võivad olla ohtlikud.

Jätkake samasuguse avatud ja toetava suhtega ka põhikooli esimestel aastatel. Kui teie usalduslikud vestlused jätkuvad, on sellest laste teismeliseikka jõudes palju abi.

Mida vanemaks lapsed saavad, seda tähtsamad on nende sõprade ja arvamusliidrite seisukohad ning avameelseid hetki vanematega jääb üha vähemaks. Selles eas katsetavad paljud alkoholiga ning mõned tunnevad huvi keelatud uimastite või olmekeemia tarbimise vastu.

Hoidke end kursis, mida noored arvavad

Enne kui alustate lapsega vestlust narkootikumidest, tuleks otsustada, mida te täpselt öelda tahate. Mõelge läbi erinevad viisid, kuidas end arusaadavaks teha ning püüdke end panna laste olukorda. Tuletage meelde, kuidas teie vanemad teiega rääkisid ning mis tundeid see teis tekitas.

Hoidke end kursis, mida noored uimastitest omavahel räägivad ja mis on levinumad (väär)uskumused. Häid võimalusi selleks pakuvad kõikvõimalikud noortefoorumid, jututoad ja uimasteid käsitlevad veebilehed. Olge kursis sellega, kuidas asjad tegelikult on! Kõige ülevaatlikum eesti- ja venekeelne keelatud uimasteid käsitlev veebileht asub aadressil www.narko.ee

Gümnaasiumiealistest lastest on saamas noored täiskasvanud ning teie suhe nendega muutub veelgi. Püüdes teismelistega rääkida narkootikumidest, tehke neile alati võimalikult selgeks, et nende tervis ja heaolu on teie jaoks olulised ning nad võivad alati arvestada teie toetuse ja abiga.

See pole alati sugugi lihtne, kuid püüdke siiski arvestada nende üha suureneva vajadusega olla iseseisev. Kui tahate midagi teada, siis pigem on kasu sõbralikust küsimisest ja huvi ilmutamisest, kui pealekäimisest ja ristküsitlustest.

Arutage nendega oma seisukohti narkootikumide ja alkoholi suhtes ning seadke selged piirid, mis on teie kodus lubatud ja mis keelatud. Põhjendage, miks teie suhtumine uimastitesse on just niisugune.

Austage oma laste õigusi ja nõudke, et nemad austaksid teie omi. Suurem vabadus tähendab alati ka suuremat vastutust.