Millises vanuses peaksid vanemad istuma koos lastega maha ja neile järglaste soetamisest rääkima ? Vastavad Ühendriikide sotsiaaltöö eksperdid Pam Bushnell ja Lee Lucas. Mõlemad on magistrikraadiga sotsiaaltöötajad.

Millal seks lapsi huvitama hakkab?

Lapsed on inimesed ja seega ka seksuaalsed olendid. Paljudel lapsevanematel on sellega raske leppida, nii nagu lapsed ei taha tunnistada, et nende vanemad elavad suguelu. Aga isegi väikelapsed tunnevad oma keha vastu huvi, mis on igati normaalne.

Kuidas laste seksuaalne käitumine väljendub?

Väikelapsed puudutavad end sageli alasti olles, näiteks mähkimise ajal või vannis. Vanemate reaktsioon näitab neile, kas need puudutused on lubatud või mitte. Väikelapsi ei tohiks hurjutada selle eest, et nad oma keha vastu huvi üles näitavad. Osa vanemaid ignoreerivad lapse huvi, teised pööravad sellele ehk liiga teravdatud tähelepanu. Igal juhul võiksid vanemad lapsele märku anda, et see ei ole avalikult sobiv tegevus. Masturbeerimine peaks vanematele tõsiselt muret tegema alles siis, kui laps sellega ennastunustavalt tegeleb ja kõik muu unustab. Mõelda võiks ka sellele, et seksuaalse kuritarvitamise ohvrid hakkavad tihti eneserahuldamisega tegelema.

Mida ette võtta, kui me tabame lapse "arsti" mängimast, s.t. teisele lapsele oma intiimseid kehaosasid näitamas?

Kõige tavalisem eluiga "arsti" mängimiseks on kolmas kuni kuues eluaasta. Paljud vanemad teevad suure vea, kui nad sellist käitumist märgates ägestuvad. Range nahutamine EI OLE kõige sobivam meetod olukorra lahendamiseks. Tavaliselt teeb lapsevanema nägemine mängule juba iseenesest lõpu. Ka ei maksa karta, et see mäng viitab seksuaalsele lodevusele. Mõistlikum oleks tõmmata lapse tähelepanu mujale või selgitada talle rahulikult, et temast saab suur poiss või tüdruk ning et on kombeks, et inimesed ei näita oma intiimseid kehaosasid teistele inimestele. See annab lapsele olukorrast ülevaate temas süütunnet tekitamata.

See on ka sobiv eluiga, et rääkida sobilikest ja mittesobilik puudutustest. Öelge lapsele, et see on tema keha ja tal on õigus privaatsusele ning keegi ei või seda puudutada, kui tema seda ei taha.

Kas on sobiv kasutada intiimosade kohta hüüdnimesid?

Kui laps saab kolmeseks, võiksid vanemad kasutada korrektseid anatoomilisi nimetusi. Need võivad tunduda küll liiga kliinilistena, aga ei ole mingit põhjust neid ümber nimetada, kui laps on võimeline neid sõnu välja ütlema. Peenis, tupp - neid sõnu tuleks kasutada asjalikult, ilma keerutamata, et laps õpiks neid häbenemata kasutama. Enamus vanemaid tegelikult nii teebki. Ühendriikides korraldatud Gallupi küsitlus näitas, et 67 protsenti vanematest kasutab intiimsetele kehaosadele viidates õigeid nimetusi.

Millises eas peaks alasti olekut kodus piirama hakkama?

Iga pere kehtestab oma reeglid alastuse, tagasihoidlikkuse ja privaatsuse osas. Kuigi iga pere väärtused on erinevad, peab laps saama informatsiooni privaatsuse kohta. Seda tuleks esitada sellises vormis, et alastusega ei seostuks süütunne.

Mida vastata väikelapsele, kes tahab teada, kust beebid tulevad? Lapse vanusest sõltuvalt võib seletada, et beebi kasvab munarakust ema üsas ning tuleb välja erilisest kohast nimega tupp. Ei ole mingit vajadust rutata lapsele seletama armastuse üksikasju, sest väikesed lapsed ei suudaks seda mõista. Võite mainida, et kui mees ja naine teineteist armastavad, tahavad nad olla teineteisele hästi lähedal ning mehe sperma saab kokku naise munarakuga ja laps hakkab kasvama. Enamus alla kuueaastasi lapsi jääb selle vastusega rahule.

Abi võib otsida ka erinevatele vanustele kirjutatud raamatutest. Vastake laste küsimustele otsekoheselt ja ta jääb ka vähese informatsiooniga rahule.

Millises vanuses peaksid vanemad istuma koos lastega maha ja neile järglaste soetamisest rääkima?

Tegelikult mitte kunagi! Seksuaalhariduse andmine ei tohiks toimuda ühekorraga, vaid see peaks olema arenev protsess, mille käigus laps saab teada asju, mida tal antud vanuses teada on vaja. Küsimustele tuleb vastata siis, kui laps need esitab.

Kui teie laps ei küsi teilt seksi kohta midagi, ärge seda teemat lihtsalt ignoreerige. Hankige lapsele vastavaid tema eale sobivaid raamatuid ning tutvustage neid talle.

Millises ulatuses loota koolis antavale seksuaalharidusele?

Vanemad peaksid alustama laste seksuaalse harimisega palju ennem, kui seda teeb kool. Erinevates koolides alustatakse selle teemaga erineval ajal ja mõnel pool alles viiendas või kuuendas klassis. Ka keskendub koolis antav haridus rohkem asja mehhaanilisele küljele, mitte väärtustele. Koolis räägitakse anatoomiast, rasestumisvastastest vahenditest, suguhaigustest, väärtuste pool jääb kodu kanda vastavad.

Millises eas tuleks tüdrukutele menstruatsioonist rääkida?

Tüdrukud (ja poisid!) peaksid saama vastavat informatsiooni kaheksa- või üheksa-aastaselt. Olemas on ka vastavat kirjandust, kuid emad võiksid rääkida tütardele ka oma kogemustest, sealhulgas tunnetest, mis nad esimese menstruatsiooni ajal üle elasid.