Lapsehoidjate andmebaasi loonud pereema Diana Poudel arutleb oma blogis lapsehoidjate valikul tekkivate probleemide ja eelarvamuste üle ning lükkab oma kogemusele tuginedes ümber lapsehoiuga seotud väärarvamusi.

Odav lapsehoidja ei ole hea/turvaline!

Sõltub pere enda väärtushinnangutest, kas eelistatakse ranget ja kõike kontrolli all hoidvat Mary Poppinsi sarnast hoidjat või pigem rõõmsat ja hea fantaasialennuga Pipi Pikksukka, kes küll alati kõike ei tee nii nagu eeldada võiks, aga on tegelikult  sama tubli ja hakkamasaav kui Poppins

Ma olen hinna kriteeriumiga ainult selles osas nõus, et tõesti ei tohiks olla lapsehoidja palk esmane valikukriteerium. Llähtudes enda kogemustest, siis ainuke asi, mida võib järeldada 2EUR tunnis küsiva ja 5EUR tunnis küsiva lapsehoidja kohta on see, et viimasel on rohkem julgust küsida õiglast palka ning võibolla ka parem müügioskus. Ja kui näiteks esimene lapsehoidja on noor esmakursuslane, kes otsib ajutist tööotsa pärastlõunateks ja nädalavahetuseks ja teine on 15 aastat lastehoiuga tegelenud proua, kes on läbinud kutsekoolituse, teinud eksami ja on ennast ka FIE või OÜ-na registreerinud majandustegevuse registris, siis on ju kõik täiesti proportsioonis.  Samas nagu elus ka muud asjad, siis alati kvalifikatsioon ja tasu ei ole omavahel loogilises seoses.

Need, kes lapsehoidja võtavad, ei hooli oma lastest?!

Ja see tõesti on koorunud välja mitmest vestlusest… Tegu on üldiselt küll inimestega, kelle endi lapsed juba ammu suured või siis need, kellel vanaemad/vanaisad kodused ja seetõttu ei suuda ka tajuda nende muret, kellel kahjuks pole nii lihtsaid ja mugavaid lahendusi.

Minu kogemuse järgi võib olla lapsehoidja võtmiseks palju põhjuseid:

  • Lapsel puudub aiakoht ja vanem peab tööle tagasi pöörduma
  • Laps tihti haige ja  ema/isa ei saa endale lubada võimalust iga kord koju jääda (suured projektid, lähenevad tähtajad jne.)
  • Vajadus õhtuse hoiu järgi, et vanemad saaks koos välja minna
  • Üksikvanemate jaoks ainuke võimalus ka aega enda hobide jaoks leida

Võiks küll öelda, et kui lapsed muretsetud, siis istuge kodus! Aga tegelikult, olgem ausad — igaüks vajab hingamisruumi ja see, kui noor inimene tahab ka 1-2 õhtut endale või tõesti tööl on suur projekt lõpetamisel ja oma meeskonda ei taha alt vedada, siis on lapsehoidja ainuke võimalus. Ja tegelikult oleks vastupidine variant hoopis lühinägelik ja hoolimatu lapse/laste suhtes. Kui kaua püsib närvikava normaalne kui pole aega lõõgastumiseks? Kui kaua ülemused hoiavad tööl inimest, kelle puhul kunagi ei tea isegi seda, et ta olulisteks koosolekuteks kohale saab tulla või oma asjad tähtaegadeks valmis? Üleärritunud ja riigi toetusest elav vanem ei näita kohe kindlasti hoolimist.

Parem tuttav lapsehoidja kui võõras

Siinkohal on siis peetud silmas seda, et parem kas siis peretuttav või mõni sugulane kui võõras inimene. Siin punktis vist absoluutset tõde ei ole võimalik välja selgitada, kuid mõned mõtted mõlema variandi plusside ja miinusre kohta:

Tuttav lapsehoidja

+ Turvaline ja taust teada

- Raske kehtesteda tööandja/töötaja suhet. Sellise variandi puhul peaks eelnevalt juba välja selgitama, kas kasvatuspõhimõtted ühtivad, et ei tekiks vaidlusi 101 pisiteemal, mis laste puhul on kerged tulema (uneaeg, teleka vaatamine, maiustused, menüü, snäksid, riietus).

- Töösuhte lõppemisel lisapinged. Kui hoolimata eelnevatest kokkulepetest teie koostöö siiski ei toimi, siis peate arvestama, et kui teil ei õnnestu väga diplomaatiliselt koostööd lõpetada, siis võite veel aastagi pärast kuulda sugulaste kokkutulekul kommentaare enda või laste kohta ja need ei pruugi olla kõige meeldivamad.

Võõras lapsehoidja

+ Võimalus täpselt sõnastada tööülesanded ja reeglid, mida peab täitma.

+ Suurem valikuvõimalus kui tuttavate seast otsides — suurem tõenäosus, et leiate endale 101% sobiva variandi.

+ Vajadusel töölepingu lõpetamine ja uue hoidja leidmine on pingevabamad.

- Ei tea inimese tausta ning vajalik piisav taustakontroll. Usaldada alguses väga raske.

Neid müüte ja arvamusi on tegelikult veel palju. Võibolla on põhjuseks see, et lapsehoidja kultuur Eestis on ise alles lapsekingades ning hetkel on lapsehoidjate nime all liikvel igasugu sulelisi ja karvaseid. Siia juurde lisada lood välismaalt, kus lapsehoidja on lapse varastanud või lapsele liiga teinud ja pole ime, et need arusaamad on tugevalt juurduma hakanud.

Allikas: lastehoid.net