„Emadepäeva lähenedes võiksid emad oma lapsed kööki tegutsema lasta, lapsed on teinekord loovamad kui täiskasvanud ning saavad palju paremini hakkama, kui seda oodata osatakse,“ lausus Jörgen Kohal. „Muidugi oleks lastel enne vaja veidi vanemate abi, et kõik toorained ja vajalikud tarvikud emadepäeva hommikul olemas oleksid. Valmis võib osta puuvilju, salatisegusid, erinevaid müslisid — pole mõnusamat päevaalustust kui värsketest puuviljadest kokku miksitud salat või värskete marjadega müsli. Nende perede emad-isad, kus on harjutud sageli koos lastega süüa tegema, võivad rahuliku südamega lubada lastel panna kokku terve emadepäeva menüü.“

Samuti soovitab kokk ka igapäevaselt toidu tegemise üle lastega nõu pidada: „On ju paljud pered sageli probleemi ees, et mida jälle süüa valmistada. Tasuks võtta ette üks värviliste piltidega kokaraamat ning paluda lapsel näidata, millist toitu ta sooviks. Lapsega on enamasti lihtne — talle kas meeldib mingi toit või ei. Arutage koos läbi, millest toit koosneb, kust vajalikke toiduaineid saab ning millised maitse- ja toorained võiks aidata poest üles leida laps. Mida mängulisemad on ettevalmistused ning toidu tegemine, seda rohkem hakkab laps söömisest ja kokkamisest rõõmu tundma.“

Need on laste endi valmistatud retseptid, mis sobiksid pühapäeval iga ema toidulauale (retseptid on pärit põhikooli õpilastele mõeldud konkursilt „Retsepti meistriklass“):

Hommikusöögiks: „Kannatliku maiasmoka hommikupuder“. Retsepti autorid on Lähte Gümnaasiumi lapsed.

Koostis

100g täistera kaerahelbeid või rukkihelbeid (kuidas kellelegi), 2 dl piima, 1 suurem banaan, 1 muna, 1 dl 35% rõõska koort, sarapuupähkleid (röstitud), kaneeli, soola, jõhvikamahla kontsentraati, meelepäraseid marju

Valmistamine

Aja piim keema, pane näpuotsaga soola ja vala sisse helbed. Hauta mõni minut madalal kuumusel ning jahuta. Koori banaan ja tükelda väiksemateks tükkideks. Eralda munakollane valgest ja vahusta tugevaks vahuks. Sega jahutatud pudru hulka banaanitükid, munakollane ja maitse järgi kaneeli. Seejärel ettevaatlikult segades munavalge. Määri portsjonivormid võiga ja tõsta valmind segu neisse. Küpseta ahjus 180° juures 30 min. Serveeri röstitud ja hakitud pähklite, meeldivate marjade (vaarikad, mustikad, jõhvikad jne) ja peale niristatud jõhvikamahla kontsentraadiga.

Vahepala või hommikusöök: müsli värskete marjadega ja mangosmuuti Saue Gümnaasiumi lastelt

Koostis ja valmistamine

Müsli jaoks läheb vaja värskeid marju, näiteks vaarikaid, mustikaid; värskeid puuvilju — mangosid, banaane ning kreeka jogurtit ja mett.

Smuuti tarbeks blenderda banaan, vaarikad-mustikad, õun, mango ning beebispinati lehed. Kogused võib valida silma järgi ning smuutisegusse lisada ka veidi vett.

Vahepala: Taekwondo vahepala Sillamäe Eesti Põhikooli õpilastelt

Koostis

Pool tassi mandleid, pool tassi India pähkleid, 1,5 tassi datleid, 3 laimi (koor ja mahl), pool tassi kookoshelbeid.

Valmistamine

Pane blenderisse mandlid, India pähklid ja datlid ning püreesta. Seejärel lisa laimide koored ja mahl ning püreesta ka need, kuni segu muutub ühtlaseks. Seejärel veereta kookoshelveste sees pallid, lase külmkapis pisut jahtuda ning naudi!