Mis on parimad harjutused, et hakata lapsele R-tähte harjutama? Laps on 3-aastane ja jätab R-i vahele või mõnikord asendab mõne teise tähega (N, I vm). Tean, et ei pea nii vara veel muretsema, aga laps ise kangesti tahab ja üritab R-i harjutada.

VASTUS:

Kui õige aeg on käes, tuleb see R enamikel juhtudel iseenesest. Ei ole mõtet sundida ega ekstra harjutada. 3- aastane ei pea R-i hääldada oskama! Iga laps tahab olla oma emme-issi ning vanaema -vanaisa meele järgi ja tajub suurepäraselt, mida vanemad neilt ootavad. Kui R-hääliku hääldamise oskust liiga üle tähtsustada, siis võib lapsele mingil ajal hakata tunduma, et tal ei tule välja nii nagu peaks (tema pingutused ei vasta ootustele) ja võime kasu asemel hoopis kahju tekitada (nt laps hakkab keeltipu asemel R-i moodustama kurgus). Kolmeaastasel on muud arenemisvaldkonnad (nt üld- ja peenmotoorika) palju tähtsamad, kui R hääldus! Kui aga on soov stressivabalt, lihtsalt ja mänguliselt häälikute hääldamisel osalevaid lihaseid veidi harjutada nii möödaminnes, siis üks hea läbilõige artikulatsiooniaparaadi harjutustest on saadaval internetis: http://www.hot.ee/t/tahtverelpk/Logopeedia.html ja ka http://www.puigala.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=89&Itemid=50

Las need häälte ja grimasside tegemised olla üks teievaheline spontaanne lõbus mäng ja loovus — üks viis oma lapsega mõnusalt suhelda. Kui laps imiteerib neid Teie ette näidatud „nägusid” ja „hääli”, siis on ju vahva! Ei mingit sundimist!