Entusiastlikku kriitikat sinu ebavanemliku käitumise pärast asuvad ilmutama nii lähedased kui ka täiesti kõrvalised inimesed.

1. Ema nõuanded

Jah, emal on kogemused ning halba ta ei saa ju ometi soovitada. „Söö veel üks tükike, oled nii kahvatu ja kõhnake. Mis dieetidest sellises seisundis küll rääkida saab? Pead nüüd kahe eest sööma. Pane müts pähe ja soojem kampsun selga, väljas on nii külm“. Just selliseid nõuandeid jagab hoolitsev ema oma beebiootel tütrele. Mõned liigsed palad õhtusöögiks ning söömine kahe eest võib muuta aga last ootava ema üsna ümarikuks olevuseks, kes tunneb, et lämbub oma villastes retuusides ja kahes soojas kampsunis…

Kuidas käituda?
On täiesti mõttetu ja ka kurnav seletada emale, et tal pole õigus. Manipulaatori omadustega emale pakub huvi üksnes ta ise. Seetõttu liigub ta õhtul köögis ringi oma südamerohtudega ning päeval lõhnab palderjani järele. Ohvrist ema aga puhkeb vaikselt nutma. Isegi kõige adekvaatsem lapsevanem, neelanud alla solvangu, võib-olla et annab andeks, kuid ei unusta kohe päris kindlasti.
Seetõttu on siin ainus lahendus — valeta. Kui ema elab kaugel ega saa sind kontrollida, räägi talle muinasjutte oma kaloririkkast toidust ja kergemast tööst. Kui ta aga on lähedal või elab sinuga lausa ühes korteris, toetu julgelt arsti soovitustele. Keeldu ebasobivast toidust ning kampsunid ja villased retuusid poeta vargsi esikukappi. Ärge riielge, sest pärast lapse sündi läheb sul jõudu vaja.
Aga ka siis ei jää ema kõrvalseisjaks. Ta teab ju loomulikult „paremini“, kuidas keeta vett lapse pesemiseks, kuidas ei tohi last külmetada ega ka karastada — pisike jääb ju haigeks. Enne kolme aastat ei tohi teda panna lasteasutusse, sest ta on ju veel nii väike. Kui sa vajad ema abi, tuleb nõus olla, talitades vaikselt ikka omasoodu. Kui aga katsed laps üle mõistuse soojalt riidesse toppida lõpevad külmetushaigustega, siis tuleb küll karmilt „ei“ öelda ning piirata suhtlemist.

2. Ämma nõuanded

Ideaalvariandiks oleks suhtlemine meheemaga telefonitsi ning külaskäigud üksteise juurde. Aga paraku on ka olukordi, kus elatakse külg külje kõrval koos. On täiesti võimalik, et ämm armastab sekkuda teie argiellu, suhetesse ja sisseseatud reeglitesse. Praktikas tuleb harva ette, kui mees manitseb ema, et too lõpetaks vahelesegamise.

Kuidas käituda?
Kui raseduse ajal on võimalik ämma nõuandeid kuidagimoodigi ignoreerida, siis pärast lapse sündi muutuvad need ultimatiivseteks. Nendest hoiduda saab vaid ühel viisil — sõita kaugemale ära. Kui aga ämm on valmis last vaatama ja midagi asjalikku tegema, siis miks mitte teda ka veidi kuulata.

3. Juba sünnitanud sõbrataride nõuanded

Lastetud sõbratarid ei liitu ilmselt nõuandjate kooriga, kes teavad, kuidas last õigesti toita ja kuidas temaga jalutada. Esiteks pole neil vastavat kogemust, teiseks ei huvita neid eriti laste teema. Selle eest saavad aga lapse sünniga tuule tiibadesse juba sünnitanud sõbrannad. Sa saad teada, millal tuleb hakata last harjutama potil käimisega, millal õpetama lusikat kasutama ja lugema, sest isiklikult nende lapsed käivad ning küsivad juba 3-kuuselt potile. Noh, hea küll — 6-kuuselt. Kuid seejuures räägivad täiesti vabalt inglise keelt!

Kuidas käituda?
Tavaliselt hakkavad noored emad muretsema, sest võtavad selliseid nõuandeid täiesti tõsiselt. Neile näib, et nende laps on ainus mahajääja imelaste maailmas. Reeglina saabub rahunemise hetk siis, kui laps läheb lasteaeda ning seal selgub, et 3-aastaste rühmas on peaaegu kõikidel lastel kapis tagavaraks jäetud aluspüksid ja sukkpüksid.

4. Nõuandeid tänavalt

Niipea kui laps suuremaks kasvab ning käima hakkab, paned imeks, milline hulk möödaminevaid tädikesi ilmutab elavat tähelepanu sinu ja sinu võsukese vastu. Esialgu tuleb klassikaline küsimus — kas lapsel pole mitte külm (samal ajal meelitatakse teda kompvekiga). Kui sa oled lühikeses seelikus ja jalas on sul kõrgekontsalised kingad, valmistu kuulama konstruktiivset kriitikat oma isiku suhtes üldse ning osaliselt ka kahtlust, kas oled ikka võimeline emaks olema.

Kuidas käituda?
Võõrad inimesed — eriti suurtes linnades, kus ka trepikodades üksteist ei tunta — tülitavad oma nõuannetega suhteliselt harva. Ja ikkagi, kriitika, kummalised küsimused ning katsed last puudutada võivad tuju rikkuda. Nõustu ja kiirusta teisele poole tänavat, lahku mänguväljakult või pargist. Tundmatute inimeste kasvatamatus ei ole nii tähtis, et sellepärast oma tuju rikkuda.

Allikas: Shape-Mama, november 2011