Sõprus on laste emotsioonide väljakujunemisele ääretult oluline ja aitab neil enesekindlamaks muutuda, kirjutab Femailfirst. Kui laps on endast väljas, kuna tal ei õnnestu teistega kontakti luua, on põhjust muretseda. Laps võib olla teistest haavatavam ja tal võib olla madal enesehinnang. See osutab isegi hilisematele võimalikele söömishäiretele ja depressioonile, ka õppimisraskustele.

Su laps võib olla nii häbelik, et tal on väga raske sõpru leida. Teiselt poolt võidakse hakata tõrjuma ka väga agressiivset last, kes teisi kiusab. Muidugi on ka lapsi, kes pole ei üleliia häbelikud ega ka agressiivsed, kuid kes on siiski üksikud.

Kõik selle üle ei kurvasta, nii et pole vaja sääsest elevanti teha. Suuremale osale lastest on sõbrad üliolulised, kuid leidub ka teistsuguseid lapsi, kellele pole sõbrad nii tähtsad. Paljudest sellistest lastest kasvavad loomingulised inimesed, kellel on teistele palju anda.

Õpeta lapsele läbirääkimiskunsti ja tülide lahendamise oskust. Räägi, kuidas teisi kuulata, veenvalt oma arvamust esitada ja kokkulepet saavutada. Olgu su lapse sõbrad teie kodus teretulnud. Ära arvusta karmilt oma lapse sõpru ega sunni teda mängima nende lastega, kes sulle endale rohkem meeldiksid.

Leia lapsele ka ringide, huviklubide või trennide näol võimalusi peale kooli sõpru leida.

Näita välja, et armastad oma last. See on hindamatu, kuna annab su lapsele kindlust, mis aitab teda raskel ajal, kui ta on sõbraga tülli läinud. Ära kunagi oma last tema sõprade kuuldes hurjuta.

Ära sekku liialt oma lapse suhetesse. Laps peaks õppima oma suheteprobleemidega ise hakkama saama, kui vähegi võimalik.

Kindlasti muretsed, et laps satub “halba kampa” või leiab “sobimatuid” sõpru. Oled keerulises olukorras, sest on selge: mida rohkem üritad tema läbikäimist “pahadega” keelata, seda kindlamini ta nende külge klammerdub. Parem las ta suhtleb nendega, hoia lihtsalt nende suhetel silma peal, kui nad teie pool kogunevad. Ütle neile, et teie kodus tuleb järgida teie kodu reegleid — näiteks ei tohi vanduda ega lüüa.