Pooleteistaastase tütre Mia ena Caroline (35) rääkis Daily Mailile, miks ta sellise otsuse on vastu võtnud ja kuidas ühiskond sellesse suhtub.

“Kui mu äi esimest korda Miat vaatama tuli, teatas ta kohe, et ei lähe kaua, kui ma järgmise lapse peale mõtlema hakkan. Vihastasin ja nähvasin, et Mia jääb meie ainsaks lapseks, nii oleme me alati plaaninud.

Äi kinnitas, et küll ma ükskord ümber mõtlen, kõik naised tulevad lõpuks mõistusele. Ja lisas: “Ja tegelikult oleks sinust ju väga julm, kui ta peab üksikuna üles kasvama.”

Olin vapustatud. Julm? Tõesti?

Tean, mida tähendab kasvada üksiklapsena. Mul on küll õde, kuid me ei ole kunagi lähedased olnud ning ta kolis meie juurest üsna varakult ära. Seetõttu ei ole ma kunagi arvanud, et elu üksiklapsena võiks olla halb.

Ja tegelikult ei olnud ma üldse kindel, kas ma kunagi laps tahan. Oma abikaasaga kohtudes mõtlesime pikalt ja põhjalikult, kas sünnitada. Lõpuks harjusime mõttega, et meie ellu tuleb laps. Üks laps.

Pärast äia esimest küsimust taipasin, et nii see hakkabki olema. Päringuid, millal siis järgmine sünnib, hakkas tulema paremalt ja vasakult, tuttavatelt ja võhivõõrastelt. Kuidas inimesed võtavad endale õiguse võtta sõna nii isiklikul teemal?

“Kui sa ei kavatsenudki kunagi Miale õde või venda sünnitada, äkki ei oleks sa pidanud siis tedagi ilmale tooma!” märkis üks (nüüdseks endine) sõbranna.

Günekoloog lisas: “Kui sünnitus oli sinu haoks halb kogemus, äkki on siis nõustamisest abi?”

Õnneks ei ole ma oma soovidega üksi. Uuringud näitavad, et Suurbritannias on 46% peredest ühe lapsega ja neid on rohkem kui mitmelapselisi peresid.”

Caroline loetleb ühe lapse eelistena võimalust pakkuda talle parim haridus, lihtsam lapsehoidjat leida, reisimas käia ning mis peamine — vanemad ei väsi nii kiiresti ning nende abielu püsib tänu sellele tugevana.

Naisteka lugejad, mida teie arvate? Kas naine, kes ei soovi rohkem lapsi kui vaid üht, on tõesti isekas ja hoolimatu? Kas naisel on kohustus sünnitada vähemalt kaks last?