Texase Houstoni ülikooli naisuuringute juhataja sõnul sobivadki vanemad sünnitajad paremini emarolli eelkõige sellepärast, et neil ei ole probleeme prioriteetide seadmisega ja nad pühenduvad perekonnale.

Lisaks on vanemad naised majanduslikult kindlustatumad, sest nad on teinud karjääri ja teenivad suuremat palka.

Suurbritannias on esmasünnitajate keskmine vanus tõusnud 29. eluaastani, kuigi märgatavalt on kasvanud naiste arv, kes alustavad pere loomist 30-40. eluaastates, kirjutab Daily Mail.

Eelmisel aastal sai Suurbritannias emaks 22 000 üle 40-aastast naist, kellest kolmandiku moodustasid esmasünnitajad. Võrreldes 1975. aastaga on tänapäeval kümnekordistunud naiste arv, kes sünnitavad esimese lapse vanuses 35-39.

Naisi, kes sünnitavad esimese lapse vanuses 40-44, on aga koguni 13 korda rohkem kui 1975. aastal.

Seda suundumust ilmestavad hästi hetkel lapseootel olevad kuulsused nagu 38-aastane Jennifer Lopez, 41-aastane Halle Berry ja 44-aastaselt kaksikud sünnitanud “Meeleheitel koduperenaiste” staar Marcia Cross.

Ka selle valdkonna eksperdi John Mirowsky sõnul on lapse sünnitamise ideaalne aeg 34. ja 40. eluaasta vahel. “Kuigi nooremad naised on viljakad ja bioloogiliselt vormis, on vanemad naised nii majanduslikult, hariduslikult kui emotsionaalselt küpsemad,” sõnas Mirowsky.

Vanemas eas emaks saamine pole siiski üksnes positiivne. Vanusega langeb märgatavalt naise viljakus, rasedust ohustavad komplikatsioonid ning laps võib suurema tõenäosusega sündida mõne haiguse, näiteks Downi sündroomiga.