Ämmad ei ole tegelased õudusfilmidest, ausalt öeldes on lausa suurem osa meist õnnistatud tõeliselt vahva ämma-äiaga. Paraku aga leidub neid emasid, kes on oma poja või tütre suhtes eriti kaitsvad ja esitavad neile tihtilugu lausa võimatuid nõudeid. Kui sul on raske oma uut sugulast mõista, siis loe neid nõuandeid. Kes teab, ehk saab tulevik siis pisu rahulikum ja stressivaesem.

Ämmad ja miniad

Palju õnne, sa oled abiellunud armastatud mehega! Kui su mehe ja ta ema läbisaamine on suurepärane, siis oled sa nüüd tihedalt seotud ka oma ämmaga. Enne kui peast kinni haarad, peatu. Ega sa pole end “õudusjuttudest” hirmutada lasknud? Äkki oled sa saanud endale väga vahva ämma. Tea, et emale on poja abiellumine nii rõõmus kui kurb sündmus. Ta on nüüdsest teisel kohal noormehe elus, kes varem alati tema poole pöördus. Seetõttu tahaks iga ämm, et sa teaksid: sa võid ju nüüd olla tema poja naine, kuid see ei tee meest vähem tema pojaks. Neil on õigus sama palju suhelda ja teineteist toetada kui varem. See, kui sa hakkad siis poega kohe “emmekaks” kutsuma, teeb haiget nii su mehele kui ta emale. Tõsi, te olete nüüd abielus, kuid kes oled sina, et tulla lõhkuma suhet, mis on toiminud juba 20-30 aastat enne sind?

Ära karda ämmalt nõu küsida. Jutt käib siiski majapidamisest, toiduvalmistamisest, lastest jms. Ei, ta ei pea sind abituks naiseks — pigem on ämmal hea meel, et sa hindad tema arvamust ja tahad olla tema pojale võimalikult hea naine. Küll aga jäta välja sinu ja mehe omavahelised suhteprobleemid. Neid ei tasu kunagi mehe emaga lahata — esiteks peaks see nii või teisiti teie kahe vahele jääma, teiseks on ämmal siinkohal äärmiselt raske seisukohta võtta. Ka sinule võib see raskeks minna, sest ämmale lähevad süüdistused, mida ta pojale esitad hinge — on ju tema mehe üles kasvatanud ja igasugune kriitika puudutab ka teda.

Nagu juba enne korra mainitud, ära karda alati kõige hullemat! Ämm tuleb teile külla, et oma poega, tema naist ja nende lapsi näha — ta ei hakka valge tolmulapiga järge ajama või piiluma, ega sa kiires koristushoos asju voodi alla ei visanud.

Viimaks — tea, et ka tema kardab. Sa oled tema poja elus väga tähtsal kohal ning ka tema on hirmul, sest üks vale sõna või liigutus võib rikkuda teie omavahelise suhte ja see omakorda tema ja poja oma. Ämm tahab jääda kokku oma laste ja lastelastega, filmilik sõjapidamine miniaga ei kuulu ühegi täie mõistuse juures oleva ämma huvialasse.

Äiad ja väimehed

Kui oled filmisõber, oled kindlasti näinud filmi “Kohtumine äiaga” (“Meet the Parents”), kus mees oma tütre tulevase kaasa tõsiselt proovile paneb. Mängus on piilukaamerad, jõukatsumised ja koguni detailne taustauuring. Ehkki see on üpris meeleolukas film, ei tasuks seda kindlasti tõepähe võtta. Ükski äi ei viitsi tegelikult nii kaugele minna. Küll aga on mõned tõed, mida peaksid meeste kohta enne nende tütre naiseks võtmist teadma.

Meestel on kaasa sündinud loomupärane instinkt enda naist ja lapsi kaitsta. Eriti lööb see välja, kui asi puudutab nende tütreid — suureks sirgunud tütreid, keda nad kunagi nii haprana kätel hoidsid. Ütleme nii, et isa jaoks jääb tema tütar elu lõpuni sama õrnaks ning kaitset ja hoolt vajavaks, kui ta oli seda lapsena. Sinu esimene ülesanne on äiale näidata, et hoolid tema tütrest ja tagad talle turvatunde. Parem oleks, kui jõuad seda juba enne tütre naiseks palumist teha. Nii pole karta, et ta kulm süldilauas kortsu läheb, kui õhinal oma pulmaplaanid teatavaks teete.

Äi ei eelda, et sa oled sama tugev, tark ja osav kui tema — peaasi, et ta tütar õnnelik oleks ja nälga ei jääks. Kui sinus pole tahet ega viitsimist töötada ja perele õlga alla panna, siis ei tasu ka imestada, kui äi sinu suhtes erilist vaimustust üles ei näita. Ükski isa ei taha oma tütre kõrvale laiska luuserit. Iga lapsevanema suurim õnn on teadmine, et nende lapsed on õnnelikud. Sa ei pea end pilpaks pingutama, et äia “standarditele” vastata. Ole aus, hooliv ja töökas — muud ta ei soovigi.

Kuidas toimida, kui ämmad-äiad oma nina pidevalt teie ellu pistavad?

Selle asemel, et selja taga kiruda ja elu kõigile raskemaks teha, ole aus ja räägi probleemist. Me kõik oleme inimesed ja kõigest saab rääkida. Kui sa ei taha ise kohe ämmale-äiale kraesse karata, siis palu, et su abikaasa seda teeks. Ta tunneb oma vanemaid paremini ja oskab olukorrale ehk paremini läheneda. Probleemidest tuleb rääkida kohe kui need tekivad, sest liiga kaua vaos hoitud viha ja vimm ei too kunagi häid tulemusi. Te kõik alles õpite üksteist ja piire tundma. Suhted ei peagi algusest peale ideaalselt laabuma, selleks on inimesele antud kõnevõime — et end väljendada, küsida, rääkida… Viimaks, tea, et alati on kasulikum teineteise vanematega hästi läbi saada. Eriti kui teil on lapsed — nende lapselapsed.