Kodutohtri augustikuu teemad
* Imede labor maks

* Mul avastati suhkruhaigus…

* Kas geenid teevad paksuks?

* Kammitsevad niidukvanemad

* Tõuse ja sära hommikutrenniga

* Näksijate katkematu söömaaeg

* Partneri haigus paneb suhte proovile

* Tervendavad koerad

* Tüütu küüneseen

* Keskealise naise astma

Tavapäraste kasvatusstiilide nimistusse on tänapäeval lisandunud mitmeid uusi. Näiteks kutsutakse mõningaid lapsevanemaid helikoptervanemateks – seda seetõttu, et nad näivad pidevalt oma järeltulijate kohal hõljuvat ja passivad peale lapsukese iga liigutust. Viimase aja modernse lapsevanema evolutsiooni tagajärg on nn niidukvanem. Need on inimesed, kes proovivad oma lapse õnne ja edu eest minna läbi tule ja vee, ükskõik milliseid takistusi elu ka nende ja järglaste ette ei paiska.

Õpetajad on niidukvanematega kindlasti kokku puutunud. Sellised lapsevanemad pommitavad õpetajaid e-kirjade ja telefonikõnedega, proovides järeltulijale paremaid tingimusi välja kaubelda. Nad kasutavad selleks meelitusi ja komplimente; mõni meeleheitlikum vingub, viriseb ja õiendab.

Kuigi niidukvanemate eesmärgid võivad olla õilsad, takistab nende taktika siiski lapse arengut. Nad ei lase lastel kunagi oma vigadest õppida ja raskustega iseseisvalt rinda pista. Ekspertide hinnangul pidurdavad sellised emad-isad oma laste iseseisvuse ja kohanemisvõime arengut.

Vaatleme mõningaid probleemseid olukordi ja nende võimalikke lahendusi.

Lase lapsel probleem ise lahendada

Mõni vanem tunneb, et vaidluse korral peab jääma õigus alati tema lapsele. Kuid sekkudes lapse sõprussuhte klaarimisse või lipates iga väiksema tajutud ebaõigluse korral õpetajaga jagelema, teed lapsele pigem halba kui head.

Iga kord kui lähed lapse eest probleeme lahendama, vähendad tema võimalust arendada oma vastupidavust ja kohanemisvõimet. Õppides vaidlema ja läbi rääkima, saab laps edaspidiseks eluks vajalikke oskusi – just sellepärast võib õdede-vendade vahelised jagelemised lõppkokkuvõttes osutuda pigem kasulikuks, eeldades muidugi, et pooled on võrdsed ja keegi ei saa viga.

Kuidas probleemsete olukordadega lapse arengut kammitsemata toime tulla, loe edasi Kodutohtri augustikuu numbrist.