Inglismaal on käivitunud programm "Stop Seeing Red", mis aitab inimestel oma vihaga toime tulla ja paindlikumalt suhtumist arendada. Algatuse taga seisab Florence Terry — naine, kes ka ise perevägivalda kogenud, kuid seda hoopis vägivallatseja rollis.

„Esimene kord, kui oma abikaasale kallale läksin, vaidlesime parajasti rahateemadel. Ta oli otsustanud laenu tagasi maksta mulle midagi rääkimata ning meie pangaarve läks lõhki. Ma olin mures ja püüdsin seda temaga arutada, kuid ta otsustas teise tuppa minna. Mina tundsin aga, et me polnud sel teemal piisavalt rääkinud ja järgnesin talle. Järgmisel hetkel tagusin teda juba vastu pead,“ kirjeldab naine, kuidas kõik alguse sai.

"Ma kaotasin enda üle täielikult kontrolli. Pärast olin endast väljas ja nutsin — tundsin hirmu ja häbi selle üle, mida olin just teinud."

Terry vabandas oma mehe ees, arvates, et tegu oli ühe erandliku juhtumiga, kuid tegelikult jätkus selline käitumismuster veel järgmise kümne aasta jooksul.

Esimesele korrale järgnes umbes pooleteist aasta pärast teine, kui naine tundis täiesti kontrollimatut raevu. „Mu viha paisus vaieldes majapidamisküsimuste üle või kui abikaasa liiga hilja voodisse heitis. Mäletan, et oleksin justkui kehast väljunud, vaatasin ennast kõrvalt ja käskisin lõpetada, kuid ei suutnud. Lõin teda kõvasti, lõin, et haiget teha.“

Hoolimata purustatud mööblist ja hammustusjälgedest kehal, ei tõstnud mees iial naise vastu tagasilöögiks kätt. Enesekaitseks ette tõstetud käsi pani naist end veelgi halvemini tundma.

Terry tunnistab, et vägivald oli tema viisiks saavutada mingit reaktsiooni, kuid nüüd on ta aru saanud, et stress ja madal enesehinnang viisid selliste tegudeni. Tundes lõpuks, et midagi peab elus muutuma, läks ta koduvägivalla tugirühma, mis oli mõeldud meestele, kuna naistelt selliseid tegusid keegi oodata ei oska. Lisaks said probleemist lõpuks kuulda ka perekond ja lähedased.
Terry on oma abikaasaga siiani koos, kuid valib nüüd hoolega oma sõnu ja lahkub toast, kui tunneb end vihasena.

Allikas: Guardian