Kui su laps on teismeline, hakkab ta vaikselt avastama, mis asjad on tugevamad tunded teiste inimeste vastu. Nad on jõudnud vanusesse, millega käivad kaasas esimsed flirtimised või armumised, mille puhul on tõenäoline, et vastastikuseid tundeid ei eksisteeri. Vanemad kipuvad seda muie näol kõrvalt vaatama, aga kui nooruki süda murtakse, võid tunda ka vajadust aidata. Sellistel hetkedel on väga oluline mõista, mida oma lapsele öelda ja aidata tal mõista, miks ta end hetkel “katkisena” tunneb.

Tea, et su lapse aju ei ole veel lihtsalt võimeline mõtlema kaugele tulevikule ja talle tundub, et see armumine ongi praegu tema kõige olulisem asi elus. Seetõttu mõjub pettumine, mis järgneb südame murdmisele, veelgi intensiivsemalt ja tundub, et valu kestab igavesti. Paljud vanemad eeldavad, et nende lapsed näevad asju valesti, aga tegelikult ei ole nende ajud lihtsalt võimelised teisiti mõtlema. Seetõttu ei tee mingit head, kui ütled oma teismelisele lapsele: “Saa üle!” Nad lihtsalt ei tunne, et see oleks kuidagi võimalik.

Aitab hoopis, kui üritad oma lapsele selgeks teha, miks ta neid tundeid tunneb. “Me õpetame neile pidevalt, et see, mis nendega juhtub, ongi normaalne,” väidab psühholoog dr Joseph Shrand, lisades, et tema selgitab teemat kõrvutades seda hoopis jalanumbri suuruse muutusega. Nad ju ei mahu enam samadesse kingadesse, mida nad nelja-aastasena kandsid. “See on muutunud ja küll muutuvad ka su tunded,” ütleb ta murtud südametega lastele.

Ka lapsevanemad saavad siit õppida ja mõista, et tegelikult on ju suurepärane, et su laps kellegi vastu nii suuri tundeid üldse tunneb. Kindlasti tuleks vältida erinevate klišeede lausumist või südamemurdja solvamist ega rääkida talle, et maailmas on veel teisigi poisse/tüdrukuid. Ainus, mida tasuks teha, on anda talle teada, et kui ta tahab kellegagi rääkida, oled sina tema jaoks olemas.

“Mõtleme sellele lapse vaatevinklist,” soovitab Shrand. “Laps, kelle süda on just murtud, mõtleb, et ta on väärtusetu. Võimalik, et tal on häbi või ta tunneb, et tal on midagi viga.” Vanemad peaksid suhtuma teemasse avatult ja ausalt ning vältima seda, et laps oma maailma ära kaoks.

“Lapsed mõistavad, kui inimesed nende vastu ausad on,” selgitab Shrand. “Nad saavad hästi aru, kui keegi neile valetab, mistõttu ära proovi teda petta. Austa teda. See muudab sind tema silmis väärtuslikuks ja see omakorda tekitab usaldust.” See on aga sageli viimane asi, mis lapsevanematele pähe tuleb. “Me soovime oma lapsi kaitsta, aga neid kaitstes muudame nad hoopis valu suhtes immuunseks,” teab Shrand. “Sa pead aitama tal valu tunda ja mõista, et see pole halb asi ja tal on võimalik sellest õppida.”

Allikas: Fatherly