1. Ole hoolitsev lapsevanem

Hoolitsemine ei tähenda ainult taskuraha andmist. See hõlmab endas ka lapse kuulamist, temaga tegelemist ja tema elu vastu huvi tundmist. Iga laps on erinev, samamoodi on erinevad ka lapsevanemad. Omavahel tuleb leida ühine keel.

2. Aita naabrit, sugulast või sõpra

Täiskasvanud inimese elu on stressirohke. Kui sa näed, et sulle lähedane inimene on oma eluga natukene ummikusse jooksnud, siis paku talle abi ja puhkust. Isegi väikesed žestid nagu ühel õhtul lapsehoidjaks olemine võivad suure tähtsusega olla. Loomulikult pea meeles seda, et iga stressis lapsevanem ei tee oma järglasele liiga.

3. Oska ise stressiolukorrast välja tulla

Kui tunned, et oled ise see, kes natukene aega maha võtta tahab, siis räägi sellest oma lähedastele. Küsi abi sõpradelt või pereliikmetelt. Võta aega iseendale.

4. Kui su laps nutab, siis ole kannatlik

Jah, kui väike laps nutab, võib see olla südantlõhestav ning väsitav samal ajal. Ära mitte kunagi hakka teda raputama või tema peale röökima, see ei aita kaasa. Pigem teeb olukorra hullemaks. Hinga rahulikult sisse ja välja ning keskendu probleemi leidmisele ja lahendamisele.

5. Ole aktiivne

Ühiskonnas saavad muutused alguse pisikestest tegudest. Ole sina see, kes julgeb rääkida ning arvamust avaldada, lahenduste leidmiseks plaane välja pakkuda ja neid ellu viia.

6. Aita luua abi lapsevanematele

Kui tunned, et oled see, kes võiks jagada infot laste kasvatamise ning sellega seostuvate probleemide kohta, siis võta ühendust lähima raamatukogu või seltsiga — ehk saate koos midagi kasulikku algatada. Kui sa ise neid teadmisi ei oma, siis ehk leiad mõne hea lapsevanema, kes teistele õpetussõnu jagada võiks.

7. Jälgi oma võsukese internetikäitumist

Internetis käimine ei ole ammu enam ohutu. Loe lähemalt: Pedofiilid tänaval ja internetis — kuidas oma last nende eest kaitsta?

8. Aita koole

Räägi ka kohaliku kooli õpetajate ning juhatusega, viige üheskoos ellu programme, mis aitaksid lastel võimalikest probleemidest rääkida ja nendest aru saada. Tehke ennetustööd. Õpetage oma järglaseid!

9. Hakka kohalikus keskuses vabatahtlikuks

Paku end kohalikule laste turvalisuse eest hoolitsevale organisatsioonile appi. Ka väikesed teod tähendavad palju!

10. Tee suu lahti!

Kui tead last, kellele tehakse liiga, siis anna sellest kiiremas korras politseile teada. Vaikimine ei ole sellise teema puhul kuld!

Allikas: Child Help

Loe kindlasti veel: