1. Uurija

Näib, et selle vanaema peamine eesmärk on süüdistada vanemaid selles, et nad teevad midagi valesti ja seadusevastast. Tavaliselt alustab ta suhtlust sõnaga „Nii“. „Nii, kas suppi täna keetsite? Tahate vist oma lapsed ära näljutada. Kas lõpuks pesite ikka põranda? Aina laiselda tahaksite! Nii, ja mis see siin vedeleb?“ Vaatamata sellele, et ei vedele, vaid lebab, tunned end nii, nagu oleksid kahe saanud ning peitnud päeviku diivani alla, kust vanaema selle ka avastas. Vanaema esitab väga palju igasuguseid küsimusi mitte sellepärast, et teda see kõik väga huvitab, vaid sellepärast, et on tarvis kõik selgeks teha.

Kuidas suhelda. Õpi võimalikult lühidalt vastama: suppi ei ole, sest maitses hästi. Veel võib teemat vahetada — esita kiiresti vastuküsimus. Näiteks, kuidas võiks õigesti maitsvat suppi valmistada? Ja pea meeles, et see vanaema on väga hinnaline: tema terav silm märkab kõike, mälu aga talletab selle igaveseks. Ning seda annet läheb sul mitmelgi korral vaja.

2. Trendikas

Sellise vanaema olemasolu sinu elus kadestavad kõik sõbrad ja naabrid. Vaatamata oma vanusele, riietub ta moodsalt ja asjakohaselt. Ta teab kõike teatrite ja kontsertide mängukavadest, loeb innukalt uudiskirjandust. Kaasaegse tehnikaga on vanaema sina peal. Interneti ja sotsiaalvõrgustike probleemidest räägib ta oma lastelastele ise. Tema kõrval näed sina oma paberraamatute, jalgratta ja kümne aasta vanuse džempriga üpris kahvatu välja.

Kuidas suhelda? Jaga temaga võimalikult rohkem värskeid uudiseid, muljeid ja plaane, perekonnafotosid ning uusi avastusi... Ja laigi aktiivsemalt tema näoraamatus.

3. Semu

Selline vanaema tunneb end oma lastelastega ühevanusena. Vähemalt pool ulakatest väljamõeldistest võib vabalt tema arvele kirjutada. Kord on lõunaks üksnes jäätis, kord jalutatakse koolist mööda, et kinno minna. Kõik need ideed võivad ju iseenesest head olla, ent on sageli täielikus vastuolus sinu kasvatuse põhimõtetega . Vanaema aga ei saa üldsegi aru, miks tuleks lastelastele midagi keelata. Lapsepõlv peaks ju ometi õnnelik olema ning sinul on superlapsed.

Kuidas suhelda? Kui see sulle nii tähtis on, siis kehtesta kuni kolm reeglit ning lepi kokku, et neid täidetakse. Parem on aga lihtsalt end lõdvaks lasta. Mitte mingit kahju vanaema ju ei tee ning lapsepõlv peab tõepoolest õnnelik olema.

4. Vägede juhataja

See vanaema on veendunud, et kõige hinnalisem oskus on oskus vanemate inimeste sõna kuulata. Ning olulised on õigeaegselt antud täpsed korraldused. Lisaks oma isiklikele huvidele ja sõnakuulelikule vanaisale püüab vanaema vallutada uusi territooriume, et sealgi oma reegleid kehtestada. Just sellised vanaemad armastavad osta lastelastele number suuremaid riideid (kasvamise jaoks) ning koostada toitva menüü kogu perele. Ning külla tulles paneb ta kõik kodakondsed koristama, visates minema kõik, mis temale üleliigsena tundub. Mis puudutab käske (käsklusi), siis vanaema on harjunud, et neid täidetakse vastuvaidlematult.

Kuidas suhelda? Soovita tal sagedamini puhata, paku teed ja las silitab teie kassi. Käskudele vasta humaanselt. Ära unusta vanaema kõige väärtuslikumat omadust — oskust hetkega toime tulla hädaolukorras, võttes juhatamise enda peale.

5. Supervanaema

Tema sobib ideaalselt kuni 5aastaste lastega tegelemiseks ning nende noorte vanemate abistamiseks. Kui jätta laps sellise vanaemaga tsunami kätte sattunud korterisse, võib tagasi tulles leida eest puhtakspestud kardinad, läikimalöödud toad, rahuliku ja toidetud lapse ning mõnusa koogilõhna. See vanaema leiab suurepäraselt ühise keele jonnipunnidega, kuna on veendunud, et vanemate ülesanne on kasvatada, vanaemad peavad aga armastama ja hellitama. Ent lapselapsi ära hellitada tal niikuinii ei õnnestu, sest ta pole kursis mitte mingite ealiste kriiside ega pedagoogiliste tendentsidega.

Kuidas suhelda? Tulgu või veeuputus, ent teda tuleb hinnata ja armastada. Sellised vanaemad on kulda väärt.

6. Rivaal

Tema peamine eluülesanne on saada paremaks, kui on lapse isa ja ema. Ta võistleb nendega lastelaste pärast — teeb maitsvama toidu, organiseerib lõbustusi, kingib ägedamaid kingitusi. Kõik lastelaste kordaminekud — oskused, hinded, ilu ja arukus — on otse loomulikult tema pedagoogilise ande ja suurepäraste geenide teene. Halvad harjumused, lõhutud taldrikud ning näritud küüned on puhtalt rumalate vanemate süü. Ja muide, kuni sind polnud kodus, käitusid lapsed lihtsalt ideaalselt!

Kuidas suhelda? Ära mingil juhul astu võitlusse. Niikuinii kaotad. Parem jutusta talle, kui väga lapselapsed hindavad vanaemaga suhtlemist, kuidas neile meeldib temaga veedetud aeg. See on ju tore, et lastel on inimene, kes usub neisse jäägitult.