"Meil loetakse paljulapseliseks peret alates neljandast lapsest. Ja sellistel ei ole tavaliselt erilisi võimalusi saada välja korraga terve perekonnaga, kuna see on väga kulukas," rääkis projektijuht, Narva paljulapseliste perede ühingu esinaine Leila Kurgjärv.

"Siin laagris pakkusime aga neile tasuta toitlustust ja kõiki muid üritusi. Lisaks sellele on see hea võimalus kohtuda teiste paljulapseliste peredega ja saada nendega kontakti," ütles Kurgjärv.

Viielapseline perekond Tage Põlvamaalt sõitis Narva-Jõesuusse, sest soovisid omasugustega kokku saada. "Tahame näha, kuidas teised lasterikkad pered elavad. Ja lapsed saavad siin mere ääres käia - oleme ju Lõuna-Eestist, kus on ainult järved ja künkad," rääkis pereema ajalehele Põhjarannik.

Nelja lapse ema Anne Peterson Kuremäelt oli rõõmus, et sai kogu perega kolmeks päevaks kodutööd jätta ja meelt lahutama tulla. "Ega muidu selliseid võimalusi ole. Tahan tutvuda teiste paljulapseliste peredega, eriti sellistega, kes on väljastpoolt Eestist. Tahan teada, kuidas nemad elavad. Ehk sõprus süveneb ja hiljem saab hakata üksteisel külas käima."

Kõige kaugemad külalised saabusid kahe bussiga 800 kilomeetri kauguselt Leedust S^iauliai linnast. Delegatsiooni juhi Vida sõnul on tegemist vastukülaskäiguga, kuna hiljuti võõrustasid nad oma suvelaagris eestlasi. "Ühised väljasõidud panevad ühingu liikmeid rohkem kokku hoidma," ütles Vida.

Eesti paljulapseliste perede suvepäevad toimuvad igal aastal Eesti eri maakondades. Tänavune kokkutulek on arvult üheksas, kuid rahvusvahelised mõõtmed võttis üritus esimest korda. Väliskülalised olid seekord ainult Lätist ja Leedust. Suvepäevade kutsed saadeti ka Austriasse, Ungarisse ja Saksamaale, kuid sealt ei tulnud kedagi. Kurgjärve sõnul võisid külalised pidada sihtkohta liiga kaugeks ning kaks päeva bussisõitu lastega pole just lihtne.

Kurgjärv märkis, et paljulapseliste perede suvepäevad on hea võimalus suurperedel omavahel kokku saada ja kontakte luua.

Paljulapseliste perede suvepäevi toetasid hasartmängu fond 100.000 krooniga, integratsiooni sihtasutus 20.000 krooniga ja Narva linnavalitsus 86.600 krooniga.