Tuleks plaanid läbi arutada

Niipea, kui lapsest on saanud üliõpilane, peaks rääkima sellest, kuidas koos edasi elada. Kas tahad, et ta pööraks kogu oma tähelepanu õpingutele ning jätkad ka edaspidi tema täielikku ülalpidamist või on võimalikud variandid? Ja kui on, siis millised? Kas oled seisukohal, et kui vanemad maksavad õpingute eest, on neil õigus rangelt nõuda koduste reeglite täitmist? Mis aga juhtub siis, kui laps ei läinud edasi õppima või mõtleb ikka veel, mida elus ette võtta? Sel juhul tuleks kokku leppida, mitu eneseleidmise üritust oled sa nõus kinni maksma — kursused, repetiitor, tasuline haridus. Kas laps kavatseb tööle hakata ja millal? Võimalik, et aitad tal kolida korterisse, mida seni oled välja üürinud ja hakkad talle kokkulepitud elatisraha maksma. Või lepid kokku, et ta kolib vanaema juurde ning hakkab teda abistama.

Tähtis! Vestlus peaks kulgema võrdsetel alustel. Ära suhtu temasse kui lapsesse. Samas, kui nõuad temalt tingimusteta kuuletumist, ei tasu temalt oodata ka täiskasvanulikke tegusid ja otsuseid.

Kodused reeglid tuleb läbi rääkida

Läbirääkimiste peamine mõte seisneb selles, et vaatamata sellele, et olete ühine pere ning armastate üksteist, jääb see kodu ikkagi vanematekoduks. Seega kuulub „aktsiate kontrollpakett“ ühise elamise reeglite kehtestamiseks teile — vanematele. Koosta täpne loetelu asjadest, mida sa nüüdsest enam lapse heaks ei tee. Ja seda lihtsalt seetõttu, et ta on nüüd täiskasvanu. Näiteks ei hakka sa kindlasti tema musti riideid kokku korjama, voodipesu vahetama ega meelde tuletama, et õhtul tuleb köögis enda järel koristada. Ja muide, hea oleks, kui köök ja toiduvalmistamine poleks enam eranditult sinu pärusmaa, sest sul on nüüd täiskasvanud abiline oma toidueelistustega.

Tähtis! Arutage läbi, kuidas sa suhtud ideesse tuua teie koju lapse sõber (sõbranna). Oled sa valmis perioodilisteks ööbimisteks või noorte inimeste pidevaks elamiseks teil? Kas aitad neil muretseda oma elamist?

Kas laps peaks maksma osa üürist? 

Kui tal on alaline töö, siis on see täiesti õiglane otsus. See on vajalik mitte üksnes selleks, et vanemate maksukohustusi vähendada, vaid selleks, et laps saaks selgemini aru, millest koosneb täiskasvanud inimeste üldine maksukohustus.

Tähtis! Sinu otsus peab põhinema konkreetsetele asjaoludele . Selleks võib olla fikseeritud summa või protsent tema sissetulekust (näiteks 20-25%).

Aita tal rahaasjades selgust saada

Ole talle nõustajaks. Ära luba, et lahendad ise kõik tema probleemid, vaid soovita tal neid koos sinuga läbi arutada. Paljud noored inimesed kalduvad suhtuma vanematesse kui lõpmatute vahendite allikasse, kes alati hädast välja aitavad. Kui on ilmne, et laps ei oska rahaga ümber käia (kulutab kogu palga, ostab võlgu kallist tehnikat või laenab pidevalt sugulastelt), istuge maha ja hinnake koos tema reaalseid teadmisi finantsidest. Jaga temaga põhilisi reegleid rahaga ümber käimiseks. See polegi nii keeruline, kui näib. Näiteks õpeta teda üles kirjutama oma tulud ja kulud, varakult planeerima suuri kulutusi ning kõrvale panema 10% oma tuludest tagavaraks. Kurb küll, kuid lastel tuleb ikkagi kokku puutuda oma isiklike vigade tagajärgedega, et omandada kogemusi ning õppida mõistlikult tegutsema. Kuni oled kõrval, on sul on võimalus nõu anda. Nõuandmisega tulekski piirduda: pööra lapse tähelepanu sellele, et sina ja isa ei ole valmis teda pidevalt toetama.

Tähtis! Tuleta lapsele meelde, et kui ta loodab varem või hiljem saada headel tingimustel pangalt laenu, tuleb tal varakult hoolitseda mitte ainult oma rahalise seisu eest, vaid tal peab olema ka hea krediidi ajalugu.

Aita tal tööd leida, ent ära otsi tööd tema eest

Statistika väidab, et täiskasvanud lapsed jäävad kaks korda sagedamini elama vanemate juurde, kui ei suuda leida alalist tööd. Sinu püüd iga hinna eest teda otsingutes aidata on mõistetav. Ent parem oleks, kui sa pakud talle oma abi CV koostamisel. Ütle talle, kust võib leida huvitavaid stažeerimisvõimalusi, kuid ära saada ise tema eest avaldusi. Mõtle enne hoolikalt järele, kui soovitad last tööle oma sugulaste või sõprade juurde. Tee seda vaid juhul, kui oled selles 100% kindel. Lapse plaanid võivad muutuda või osutub ta mitte just eriti hoolsaks töötegijaks ja sul on seetõttu ebamugav.

Tähtis! Ära riidle temaga, kui tal tööl just hästi ei lähe. Mida enam sa seda teed, seda enam langeb ta enesehinnang. Ning tal läheb aina raskemaks jätkata tööotsinguid.

Emme tiiva all

Allpool toodud märgid viitavad sellele, et oled olnud liiga hoolitsev lapsevanem. Kui oled nõus vähemalt viie väitega, siis tähendab see, et su lapsel on ammu kätte jõudnud aeg sinust kaugemale sõuda.

  • Sinu päeva parim hetk on võtme krigin lukuaugus — hurraa, laps on kodus!
  • Sa oled nõus süüa tegema kogu perele, isegi hilja õhtul. Nii oled sa vähemalt veendunud, et laps sööb korralikult.
  • Hakkad taas lastetoas koristama, sest seal on suur segadus. Sa ei tahaks sundida teda koristama.
  • Oled tõsiselt mures selle pärast, kuidas su laps tööl oma kohustustega hakkama saab.
  • Laps töötab täiskoormusel, sina aga pole senini palunud temalt , et ta tasuks osa üürist.
  • Sind hakkab tasahaaval ärritama rahaline küsimus. Kõik kulutused katate teie koos mehega. Samas annad harjumusest lapsele ikka veel taskuraha väiksemateks väljaminekuteks.
  • Poeg toob tüdruku ööbima ega tutvusta teda teile. Järgmisel nädalal toob teise piiga ning taas ei tutvusta. Too aga kasutab sinu fööni ning kallab külmikust viimase piimatilga oma kohvikruusi.
  • Kui sinu laste sõbrad külla tulevad, liitud sa ilma kahtlusteta nendega.
  • Tütar suhtub sinu asjadesse kui tasuta võimalusse mitmekesistada oma riietumisstiili. Oled sellega harjunud.
  • Sügaval hingepõhjas kardad sa, et tuleb päev, mil laps teatab sulle, et kolib välja.

Allikas: Good Housekeeping